Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанин подкрепя млади математици

3
Снимка: Радио Видин


Бивш възпитаник на математическата гимназия във Видин заяви желание да поощри успешни ученици от своето училище, които след поредно участие в престижно състезание се завърнаха със  заслужени награди - 10 медала и 2 отборни купи. Такава е равносметката на математиците от ППМГ "Екзарх Антим I" след провелия се в Монтана Тристранен математически турнир Видин - Монтана - Враца 2020. Едуард Тодоров следи техните участия и се радва активността, затова е решил да им направи подарък:


"Започнах да следя техните успехи последните няколко месеца и съм много впечатлен от всичките медали, които те печелят и исках да ги наградя по някакъв начин, да ги насърча. Затова се срещнах с техния ръководител и обсъдихме някои идеи с какво мога да бъда полезен и решихме да им закупим нови учебници, с които те да се подготвят за бъдещи олимпиади. Това рефлектира с една моя лична история. Когато аз се подготвях за американските приравнителни изпити, аз нямах мои учебници и трябваше да ходя до библиотеката, когато я отварят, за да мога да бъда първият,  за да взема учебник. Нямах учебници да чета и нямах пари, за да си го позволя. Знам колко ще бъдат полезни учебниците за тези ученици. Чувството е неописуемо, чувствам се много щастлив, удовлетворен като виждам колко много потенциал има в града..."


Едуард Тодоров подари на видинските математици два вида учебни помагала, избрани от преподавателя по математика Камелия Иванова. Седмокласниците и осмокласниците  Александър Мургин, Слав Славов, Александър Перчински, Цветослав Попов, Теодор Витанов, Надя Паскова, Гергана Димитрова са убедени, че подаръкът на Едуард Тодоров ще им е много полезен:


"Ще се подготвям за следващите състезания, най-близката ми цел е да се справя на  пролетното състезание и на  матурата да имам 100 точки, казвам се  Слав Славов. На последното състезание взех трето място, задачите определено не бяха лесни, но с подготовката на нашата госпожа бяха лесни, целта ми е да се подготвя добре и да взема едно от първите места... Аз съм Александър Перчински от такива издатели нямам учебници, но имам доста сборници, по които се подготвям. На второ място се класирах, всеки ден решаваме задачи, дори в събота... Цветослав Попов съм, не участвах в състезанието, защото участвах на олимпиада по история.... Аз съм Теодор Витанов, имам златен медал с максимален брой точки се класирах, това не ми е първи златен медал, задачите не бяха непостижими... трябва да решаваш много задачи, да решаваш много варианти, трябва да си спокоен... Надя Паскова съм, турнирът беше двудневен. Спечелих трето място за осмите класове. Гергана Димитрова съм, задачите бяха сравнително лесни. Математика, физика и физическо са ми любимите предмети."

 

При деветокласниците Никола Емилов спечели сребърен медал. В групата на 10 клас сребърни медали завоюваха Десислава Христова, Беатрис Бориславова и Ивайло Андреев. В същата възраст Петър Петков спечели бронзов медал, а видинските математици спечелиха купата в отборната надпревара. При дванадесетокласниците Рая Симеонова се класира на трето място и спечели бронзов медал от турнира.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15