Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спазват ли се ограниченията във Видин? (ОБНОВЕНА)

| обновено на 14.03.20 в 15:40
Снимка: Радио ВИДИН




Магазини и търговски обекти във Видин продължават да работят, въпреки заповедта, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на страната до 29 март, изказа мнение пред РАДИО ВИДИН местен жител. Специалните мерки във връзка с извънредното положение заради усложнената епидемична обстановка включват преустановяване на посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

"Магазините работят, което е в разрез с онова, за което се говори и онова, което се повтаря постоянно. Ако човек 'хвърли' едно око на центъра, ще види че всичко е отворено. Ако има кой да провери, тези хора ще бъдат санкционирани. Аз също имам магазин, търговец съм, но не работя в момента. Ситуацията е сериозна, изисква отношение и отговорност".

Екипи на Регионалната здравна инспекция, заедно с полицията, ще следят за спазването на забраната за посещения в увеселителни заведения и търговски обекти, уточни областният управител на Видин Момчил Станков след заседание на кризисния щаб заради коронавируса. Проверките започнаха, каза директорът на Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Гергана Джамбова.

"Три екипа със служители на РЗИ и на Областна дирекция по Безопасност на хранители, заедно със служители на полицията, извършват проверки във Видин в момента. Територията на града е разделена, посещават се местата. Няма нарушения, защото в момента се връчват заповеди за затваряне на обектите".

Традиционният съботен пазар, провеждащ се до стадион "Георги Бенковски" във Видин е преустановен, видя проверка на Радио ВИДИН. Достъпът е ограничен с лента. Търговците губят от липсата на тържището, коментираха в анкета видинчани. 

"Живея до пазара, но съм облекчен, че го няма. Мизерен е, тази площ се ползва за тоалетна. Няма ли кой да го осъзнае?...Без пазара е лоша работата, липсва ни. Сега е пусто... Търговците сме от село, препитаваме се с някой друг лев от търговия. В момента имам мляко, но няма как да го продам. Това са мои разноски, сега съм на загуба... По-добре е без пазара, когато ситуацията е такава".

86 души в област Видин са поставени под карантина, заради съмнения за коронавирус. Досега няма доказан случай.

Tърговската дейност продължава да се извършва в страната в досега установения ред, с изключение само на тези, които са посочени в заповедта: това са увеселителните и игралните зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, кафе-сладкарници и големите търговски центрове от типа на моловете, като в тях остават да функционират офиси, банкови офиси, хранителни вериги, застрахователи, каза в изявление в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев.

От 17.00 часа днес на телефон 112 има ще се поемат обаждания с въпроси за обхвата на заповедта на Министерство на здравеопазването, уточни премиерът Бойко Борисов.

Срокът за издаване на лични документи се удължава с шест месеца, а срокът за документите за газовите уредби - до края на май. До 12 месеца се удължават протоколите за скъпите лекарства. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското село Антимово е домакин на международен фолклорен фестивал

В село Антимово, община Видин, днес започна 14-ото издание на кулинарния и фолклорен фестивал "Гергьовден". В първия ден на фестивала се представят 12 кулинарни и 18 фолклорни състава.  В кулинария конкурс се включи и кметът на Калафат Дорел Митулецу, който приготви гулаш и рибена чорба. Жури в състав Ангел Ангелов, Цветан Дочев и Мария Иванова..

публикувано на 04.05.24 в 14:10

Наредба насърчава инвестициите в община Лом

Общинският съвет в Лом прие на свое редовно заседание Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в общината и издаване на сертификат клас „В”. С приемането на наредбата се очаква да се насърчат производства и услуги с висока добавена стойност и да се повиши регионалната икономическа активност, което е предпоставка за откриването на нови..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Дариха храни за Великден на социално слаби от Враца и Монтана

Сдружението "Благотворни приятели" от Враца и Монтана реализира поредна си дарителска акция. В навечерието на Великден бяха зарадвани десет социално слаби семейства от пет населени места в общината и град Враца, както и 35 възрастни хора от дома за стари хора в село Горна Вереница, община Монтана. Пакетите за семействата във врачанско съдържат..

публикувано на 04.05.24 в 13:08

Изгоря къща от незагасена цигара

Хвърлена незагасена цигара на килим на пода на стая, от пиян мъж, доведе до пожар в къща в село Игнатово. Въпреки намесата на огнеборци от Лом къщата е изгоряла напълно. Сигналът за пожар в къща във вълчедръмското село Игнатово е подаден на телефон 112 малко преди 22 часа на 2 май. Веднага на място пристигнал екип с пожарникари от Лом, които..

публикувано на 04.05.24 в 12:15

Великденски пакети получиха възрастни хора от община Бойница

70 възрастни хора с ниски доходи бяха подпомогнати за Великден в община Бойница. Преди Възкресение Христово общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов и доброволци от сдружение "Северозапазване" занесоха дарението. "В навечерието на Великден като част от нашата кауза за обръщане на внимание на хората с ниски доходи и..

публикувано на 04.05.24 в 11:51

Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца за празниците

Във Враца осигуряват допълнителни курсове на градския транспорт по време на Великденските празници, съобщиха от местната управа. Идеята на местната власт е да даде възможност на повече хора да отдадат почит на своите близки, които вече не са сред тях.  Във връзка с множество запитвания към "Тролейбусен транспорт", Община Враца уведомява жителите и..

публикувано на 04.05.24 в 09:20
Румен Христов

Румен Христов е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Монтана

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен избирателен..

публикувано на 04.05.24 в 08:27