Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Иво Илиев: Необходимо е сериозно отношение към мерките срещу коронавируса

Снимка: РАДИО ВИДИН


Всеки от нас трябва да спазва определени правила, за да предпази себе си и своите близки от новия коронавирус. Това обясни специалистът по белодробни болести д-р Иво Илиев и апелира за отговорно отношение към собственото и към здравето на другите:

"Пациенти, които имат температура и са притеснени, че може да имат проблем, първо, да си измерят прецизно температурата, за да са сигурни, че имат такава. Да си дадат сметка, че трябва да имат и други оплаквания, например хрема, затруднено дишане, сухота в устата и т.н. Тези хора е хубаво първо да си дадат сметка дали има вероятност това да е новият вирус. Това може бързо да се разбере, ако си дадат сметка дали близък, с когото са контактували, има родственици в чужбина, които са си дошли. Дали са били на място, където има много интензивно струпване на хора, да речем в някое лечебно заведение и е имало много кашлящи хора."


Следващата стъпка е човек да установи дали има затруднено дишане. За целта може да се направи бърз тест, обясни д-р Илиев:

"Най-бързият тест е да си поеме дълбоко въздух и задържа дъха си колкото може. Ако издържи 10 секунди, значи, че вероятността да има дихателна недостатъчност е нулева. Тоест дори да има температура, шансът да има пневмония е нулев, или поне малък и тогава вече може да се чуе със семейния лекар. Той не тръгва веднага да ходи по чакални, където, ако случайно е болен, ще зарази още хора. Това няма да му помогне по никакъв начин, а ще доведе до това да се затвори това лечебно заведение за карантина. За целта трябва да се чуе със семейния си лекар. Всички лекари са получили инструкции от Кризисния щаб и  Регионалната здравна инспекция и се знае какво да се прави. Той ще зададе конкретни въпроси на този човек и ако се усъмни в сериозна степен, че става дума за инфекция с Ковид-19, то тогава той ще извика Спешен център, ще даде адреса на пациента, там ще отиде линейка, специално оборудвана, и ще го заведен за изследвания. Повтарям специален екип ще отиде..."

Няма място за паника, има място за сериозно отношение, подчерта лекарят.

Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още
Милена Георгиева, учител по български език и литература

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева"

"Последен час по български език и литература с Милена Георгиева" така се нарича видеофилмът, който  преподавателят по български език Милена Георгиева публикува във фейсбук страницата на ППМГ" Екзарх Антим Първи" Видин. Видеото е вид откровение и обобщение на изминалите пет училищни  години в часовете по български.   Милена Георгиева разговаря с..

публикувано на 02.06.20 в 16:05
Филип Филипов в образа на Христо Ботев

Филип Филипов: Ботев е България

Всяка година, с изключение на тази, във времето от от 27 май до 2 юни хиляди българи се включват в Националния туристически поход "По пътя на Ботевата чета - Козлодуй-Околчица".  Традиционно в похода участват ученици, но се включват и туристи-ветерани, както и граждани, които имат желанието и волята  да изминат 120 - километровия  път от Козлодуйския..

публикувано на 02.06.20 в 16:00

Предимствата на дуалното обучение- договор, заплата и трудов стаж

В българската образователна система все повече се акцентира върху професионалното обучение в училищата. Сред приоритетите в сферата на образованието е да се въведе дуалното обучение. В същността си дуалната образователна система цели по най-добрия начин да се свърже практиката в предприемачеството с теоретичните знания от училището или..

публикувано на 02.06.20 в 14:50

Безплатна ваканция за деца, които никога не са ходили на море

Почивка на българското Черноморие в Поморие за деца, които никога не са ходили на море, осигурява фондацията "Ако си дал". Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци. Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства..

публикувано на 02.06.20 в 14:30

Отново на детска градина

Детските градини във Видин отвориха врати за своите възпитаници. Вече втори ден децата посещават детските заведения при специални мерки. 19 деца от предварително заявените 25 посещават ДГ "Желязко Поп Николов" и филиала в село Градец  - каза директорът Васка Здравкова: "Да втори ден е откакто започнахме работа след дългия период, в който..

публикувано на 02.06.20 в 14:10

Има ли разцепление в ГЕРБ Видин

48 от членовете на ГЕРБ във Видин са подали заявления за напускане през последните седмици . Сред тях са предишният кмет на общината Огнян Ценков, Албена Георгиева, която беше областен управител, както и общинският съветник Калин Каменов. Според областния координатор, депутата от ГЕРБ Владимир Тошев, напусналите са по-малко, защото петима от..

публикувано на 01.06.20 в 17:20

Онлайн курс за млади магьосници започва във Враца

Ще има ли скоро мистър Сенко заместници сред младежите във Враца и къде се крие магията? Това ще се разбере в края на юни, когато ще приключи курсът за магьостици- онлайн-инициатива на Младежкия център във Враца. Курсът ще се води от Маг Теос - Тодор Славов. Поводът е 1 юни - Деня на детето.  През целия месец юни ще бъдат излъчени четири видео урока..

публикувано на 01.06.20 в 16:40