Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остани вкъщи и... рисувай

2
Снимка: Павел Митков

Кампания "Рисувай против вируса" започна художникът Павел Митков. Той излъчва ежедневни безплатни онлайн уроци, на живо в своята фейсбук страница. Така Павел, който е под карантина в ателието си, е решил да помогне на повече хора, които заради обявеното извънредно положение в страната са се изолирали доброволно или принудително в домовете си. Към инициативата има огромен интерес, какъвто художникът не е очаквал, но това го радва, защото има интересно разбиране за ситуацията, в която се намираме - според него сега е време да се обърнем към себе си и да се поспрем, да забавим темпото и да се замислим за живота, който водим. Идеята да превърне проблема във възможност се родила спонтанно разказва Павел Митков:


"Като се прибирах с последния полет от Чехия за София, който беше в неделя. Реших, че като се прибера в България няма да се предам на негативните чувства, а ще почна да правя нещо по възможностите ми. Обикновено като ни казват да седим вкъщи, за известно време то е с някакъв смисъл. Реших, че това което аз правя- да рисувам, да го споделя с всички, които се чудят какво да правят. Всеки има вкъщи молив, пастел, отделно онлайн магазините работят. Така, че това време може да мине много по- положително и много по- красиво, като човек отвори на стената си прозорец във вид на картина и да нарисува вътрешният си свят. Всеки има нужда от такъв прозорец в момента. Вчера направихме първият лайв, нарисувахме картина със 7 слънчогледа. Не очаквах да има чак такъв ефект, но дотук над 8 000 човека са го гледали, много отзиви и коментари. Говорим за много хора, които са били в настроение между 20:30 и 21.00 ч. Избрах това време, защото новините свършват по това време, тъкмо като си получил известната доза истина, да се откъснеш и да гледаш как се творят картини. Това мога, това правя, искам хората да се радват. Който какво може - нека да го прави, интернет пространството в момента е единственото място, където е безопасно да комуникираш. Аз спазвам 14 дневната карантина. Тук сме като капки от един океан. Кризата дойде, за да се осъзнае обществото, че трябва да обърнем внимание на неща, които сме забравили. Хората, които не спазват това нещо, имат проблем с егото си. Дава им се възможност да погледнат върху това нещо, като възможност. Бих казал на хората, които не им се спазва карантината, да намерят любимите си занимания и да ги правят според възможностите, които имат."


Философията на Павел Митков е интересна, позитивна и наистина може да осигури едно пъстро петно във вечерите. Видео уроците са безплатни, всяка вечер от 20.30 във фейсбук профила на Павел Митков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12