Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от Северозапада: "Обстановката е спокойна, спазват се изискванията за предпазване от COVID-19"

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се заповедите на общинските кметове, има ли изключения, какви са най-честите нарушения и какви проблеми създават те? Има ли вече наказани жители и нужни ли са и по-радикални мерки? Отговор дадоха на живо в ефира на Радио Видин кметове от населени места в региона.


"Днес за пръв път от години наред няма да има пазар в Белоградчик. Затворихме общинския пазар с моя заповед, като  следваме указанията на централния щаб и заповедите на здравния министър", коментира обстановката в града кметът Борис Николов и допълни: "В града работят единствено хранителните магазини и аптеките. В тях се влиза по 1- 2 човека. По-спокойно е, защото още не са се върнали нашите работници от чужбина. Засега са се прибрали само 10-15 човека, но те спазват наложената им 

Борис Николов, кмет на Белоградчиккарантина. В началото беше малко трудно, но сега по няколко пъти на ден се обхождат от здравен медиатор и от двама служители на Общината. Дисциплинирани са вече и мисля, че по чисто човешки начин се разбрахме. Снощи имаше сигнали от Рабиша. Там няколко човека не бяха спазили карантината, но с намесата на полицията редът бе въдворен. Стараем се, доколкото е възможно. Дори вчера започнахме дезинфекция на целия град, днес ще повторим процедурата. Туристи в града няма, туристическите обекти са затворени. Хотелите и къщите за гости могат да работят, но нямаме и един турист. От миналия петък и един човек не е пристигнал в Белоградчик. За момента е добре, но е отчайващо за финансовото състояние на Общината в по-дългосрочен план..." 

Учениците са преминали на дистанционно обучение, Социалният патронаж обслужва както своите постоянни клиенти, така и всички нуждаещи се възрастни и трудно подвижни хора. В селата кметските наместници са направили организация за закупуването и доставянето на лекарства от служителите на патронажа. В двата дома за възрастни хора с деменция в Салаш и Дъбравка е забранено свиждането, посещенията и настаняването в момента. До момента няма положителни проби в община Белоградчик.


"От тази сутрин през ГКПП "Връшка чука" се пропускат само товарните автомобили, за останалите, границата вече е затворена", обясни новият момент в пропускателния режим на границата със Сърбия кметът на Кула Владимир Владимиров.

"Иначе обстановката в общината е като при извънредни обстоятелства. След 6-7 дни хората започват да свикват с изискванията на извънредното положение. Първите дни обаче не беше така. По улиците имаше доста хора без причина, но те вече се изчистиха, разбраха за какво става дума. Още повече, че в малкия град всеки се познава и всичко се знае и няма как да се толерира поведение на хора, които биха подложили на опасност здравето на останалите... Заради наблюденията и проверките, пристигналите от чужбина вече стриктно спазват карантината. За тези, които не могат да си набавят хранителни продукти сами, сме обявили телефон, на който се приемат заявки за храна и лекарства. Той вече се ползва и от възрастни, трудноподвижни и самотноживеещи хора".
 
Крути мерки бяха въведени в Северозапада във връзка с опасността от разпространение на заразата с COVID-19. Първенец в това отношение стана община Козлодуй, където кметът Маринела Николова въведе и вечерен час, забраняващ безцелните излизания. 

"Обстановката в общината, както и в цялата страна, е динамична. Следим и свеждаме до знанието на гражданите всички заповеди и указания от национално ниво. На местно ниво Кризисния щаб заседава регулярно и излиза със своите мерки, решения и с предложения. В щаба има представители и на АЕЦ "Козлодуй", болницата и на всички важни институции. Хората приеха на сериозно вече нещата и спазват всички заповеди, включително на здравния министър и тази, която аз издадох за вечерния час. Младежите със сигурност знам, че се прибират до 22 часа. Има разбиране както от местните, така и от тези, които се прибират от чужбина. Лично упражнявам контрол, а хората са съпричастни и разбират сериозността на положението...", обясни Маринела Николова. 

"Обстановката при нас е спокойна, спазват се всички изисквания на извънредното положение", обяви и кметът на община Ружинци Александър Александров, на чиято територия има компактни групи от ромско население: 

Александър Александров, кмет на община Ружинци


"Синхронизирахме действията с всички институции и издадохме необходимите заповди своевременно. Затворихме детските градини, училища, стадиони, питейни заведения. Засилихме пропускателния режим и в сградата на общинската администрация и в Дома за възрастни хора в село Дреновец. Успяхме да предизвикаме гражданско отношение към проблема, като за няколко часа допуснахме остри реакции в социалните мрежи към новопристигнали от рисковите държави. При ромите също е спокойно и няма негативни реакции от взетите мерки. 2/3 от това население тук отдавна е социализирано. тези хора през последните години усетиха вниманието към тях и заповедите на кмета вече се изпълняват добросъвестно. Винаги има и такива, които притесняват обществото, но те са единици..."



Целите интервюта чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00