Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Намалели са кръводарителите във Видин

Снимка: БГНЕС

Намаление на кръводаряванията, отчитат от Отделението по трансфузионна хематология на видинската болница "Св. Петка". Заради извънредното положение, плановият прием е прекратен. За да покрие нуждите от кръвопреливане за спешни случаи, отделението разчита на доброволни кръводарители. На всеки от тях се извършва скрининг и не се допуска кръводаряване от хора с клинично проявени респираторни инфекции, обясни началникът на отделението д-р Светлана Станкова:

"Намалели са много. Ние нямаме и много кръвопреливания, защото няма планов прием на пациенти. Ние разчитаме на това - когато има кръвопреливания, има кръводарители, защото близките си ги водят. Може да идват хора, които желаят доброволно да даряват, не за близки, за спешни случаи, бих казала. Необходимо е да са здрави - да нямат хрема, кашлица, затруднено дишане...Всяка респираторна инфекция я връщам. Да не са ходили в чужбина през декември, януари, февруари, март. Ако са ходили в Италия, дори миналата година в началото, не смея да ги взема и ги връщам...Призовавам да не скриват от мен ходене в чужбина, защото това е опасно за хората, на които преливаме кръв и за нас, които контактуваме с тях.  Мерим температурата, мерим кръвно налягане - това са рутинните неща, които върши един лекар, когато трябва да реши дали да се вземе кръв или не."

Желаещите да дарят кръв попълват анкета, изготвена по указания от директора на Националния център по трансфузионна хематология. След като отговори на поставените въпроси, кръводарителят се подписва:

"Ако кръвното е нормално, закусил е и не се страхува, го приемаме. Обикновено тези, които даряват за първи път, са по-притеснени. Това е психологическият момент, но за нас водещо е здравословното състояние."

Кандидат-кръводарителите е необходимо да се съобразяват с реда, установен в лечебното заведение във връзка с разпространението на Ковид -19, обясни още д-р Станкова:

"Не се разрешава струпване на хора. 3-4 чакат отвън, отиват на централния вход, там портиерът ги пуска по един. Идва един, освидетелстваме го. Ако човекът е здрав, всичко е наред, взимаме."

Д-р Станкова апелира към всички, които желаят, да дарят кръв и да помогнат на нуждаещите се от лечение. Нито един кандидат няма да бъде върнат, стига да отговоря на изискванията.


Вижте още

Да прогледнеш духовно

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Братя и сестри, когато някой от нас страда от телесен или душевен недъг, склонни сме да мислим, че Бог ни е наказал за голямо прегрешение. Срещнем ли нещастник, мислим, че той..

публикувано на 24.05.20 в 08:00

"Гласът на безгласните"–за ромите през погледа на самите тях

"Гласът на безгласните" е трибуна в интернет за живота и проблемите на хората от ромската общност, но през погледа на самите тях. Създател на подкаста е Русин Коцев. Самият той тръгва от видинския квартал "Нов път". Преминава през Великотърновския университет, където е главен асистент в катедра "Съвременен български език" и има докторска..

публикувано на 22.05.20 в 17:15
одз русалка детска градина видин

Родители и деца- за детската градина след принудителната ваканция

Със заповед на министъра на здравеопазването, от днес се възстановява работата на детските градини и ясли, при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата.  Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места, като се осигурят условия, които..

публикувано на 22.05.20 в 15:45

Ванеса и костенурките-неразделни приятели

 Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с три костенурки- Бесната, Мъжката и Женската . Преди две години те сменят своето местожителство- от гората в двора на тяхната собственичка Ина. От тогава стават неразделни приятели на малката й дъщеричка-  четиригодишната Ванеса. С въодушевление двете разказват за странното приятелство :  "В..

публикувано на 22.05.20 в 15:15

Студенти от Враца споделят рецепти и съвети за готвене

Представяме ви Натали и Пламен . Те са двама млади хора, които освен любовта си един към друг, споделят и любовта си към готвенето. От две години те са създатели на убесайта "Кулинарно Вдъхновение".  И двамата са родом от Враца, но в момента живеят и учат в София. Натали кара магистратура по математика и едновремено с това преподава на..

публикувано на 22.05.20 в 15:14

Отново напрежение на заседанието на ОбС - Ново село

Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет бе одобрен на майското заседание в Ново село.  То се проведе в салона на кооперация „Дунав“ и бе открито за медиите и гражданите. В предварително обявения дневен ред бе залегнало и   утвърждаване на заплатите на изборните длъжности и органи по чл. 19 от Закона за администрацията, както и..

публикувано на 22.05.20 в 13:48

Животът в Хърлец след извънредното положение

Село Хърлец се намира в Северозападна България, между Стара планина и река Дунав. Покрай селото минава и река Огоста. Землището и селото лежат върху плато, образувано от голям метеорит, прелетял от вселената преди хилядолетия. Но не това е най-интересното  за селото. Гордостта на хората е фактът, че върху землището на Хърлец е построена първата на..

публикувано на 22.05.20 в 12:30