Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Драматичен театър Монтана отбелязва Международния ден на театъра по нов начин

Драматичен театър-Монтана ще отбележи Международния ден на театъра по нов начин .По повод 27 март – Международния ден на театъра и във връзка със създадената ситуация в страната с коронавируса,

Тази година представлението "Целомъдреният женкар" ("Завещанието на Дон Жуан") от Анатолий Крим ще бъде излъчено от 21 часа в програмата на телевизия "Монт 7", а още от сутринта, на 27 март, ще е налично за гледане и в интернет, съобщи директорът на театъра в Монтана Любомир Бояджиев.

"Беше станала традиция всеки път на този ден, театрите да вдигнат завесите и да посрещната своята публика. Сега заради карантината малко нестандартен е нашият контакт с вас. Всички наши зрители и приятели от радиото, интернет и телевизията да бъдат съпричастни към нашето творчество. Ще покажем спекакъл, който заслужава да се види. По този начин ще дадем дължимото на международния празник. Искам да поздравя не само нашите зрители, да поздравя всички служители от театъра, по всички звена. Пожелавам на всички вас много здраве, лично семейно щастие и се надявам в тези трудни моменти да можем да издържим и да превъзмогнем тази криза и рано или късно отново да се срещнем в салона на театъра. Припомням изказването на Линстън Чърчил, който по време на 2рата световна война в парламента се прокрадва идеята да се вземат средства от културните институции за да се засили отбраната на Лондон от немските бомбардировки. Тогава той казва ако отнемете средствата от тези институции, тогава няма да има кого да се защитава. Мисля, че в това време на криза ние трябва да помогнем да се превъзмогне духовната криза. Икономическите проблеми със малко трудности ще се преодолеят, но духовната криза остава неизлечими следи. Завършвам с кратък стих на Недялко Йорданов."

"Нека запазим във времето тежко малко нещо от бога, нещо човешко."

Вижте още

Отлагат торлашкия събор в Чупрене

За неопределен период от време се отлага традиционния торлашки фолклорен събор в село Чупрене. Безопасността на гостите и участниците е най-важна, каза кметът на местната община Анжело Добричов: "В така създалата се ситуация ние не може да прогнозираме, кога ще бъде пика и кога ще бъдем засегнати и ние. На нашия събор се събират сигурно 200 000..

публикувано на 30.03.20 в 13:30

Малко над 2600 престъпления за изминалата година във Врачанско

Общо  2 628 икономически и криминални престъпления са регистрирани във Враца, п овечето от тях остават престъпленията срещу собствеността и общоопасните престъпления – кражби, престъпления по транспорта и др. Това е посочено в годишния отчет на свършеното от окръжната прокуратура във Враца. През 2019 г. обвинителите от Окръжна..

публикувано на 30.03.20 в 13:07

ОУ "Иван Вазов" в Монтана се справя с оналйн обучението

При изключителна мобилизация и стриктност се провежда онлайн обучението в 4-то училище “Иван Вазов” Монтана, сподели директорката Ваня Велизарова. Само едни от 530-те ученици от 1 до 7 клас няма свободен достъп до интеренет:   "Всички учители създадоха съответната организация и всички деца работят онлайн. По-голяма група работят през социалните..

публикувано на 30.03.20 в 12:56
Областната дирекция на МВР във Видин

Нови четири нарушения на домашна карантина във Видинско

Видинската полиция разследва още четири случая на нарушаване на домашна карантина под надзора на прокуратурата. Новите разследвания за нарушения на противоепидемичните мерки в условията на обявено извънредно положение са започнати през изминалата седмица. Два от случаите разследва РУ- Видин, един- РУ- Белоградчик и един РУ- Кула. Разследванията се..

публикувано на 30.03.20 в 12:41

Увеличение на фалишивите сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки отчитат в Мездра

Зачестили са случаите на фалшиви сигнали за нарушения на противоепидемичните мерки в Мездра, подадени на горещите телефони в Общината. От ръководството призовават гражданите за добросъвестно и отговорно отношение, когато сигнализират за извършени нарушения на разпоредбите на здравните власти и на заповедите на кмета на общината.  "При подаване на..

публикувано на 30.03.20 в 12:28

Полицията във Видин следи за струпване на хора по паркове и градинки

Топлото време през почивните дни подмами мнозина видинчани да излязат на разходка, въпреки въведената забрана за посещения на паркове и детски площадки. На запитване на Радио Видин за масовите нарушения от  ОД на МВР-Видин отговориха, че патрули са следили з а спазването на противоепидемичните мерки във Видин през почивните дни. Полицейските..

публикувано на 30.03.20 в 11:58

Мъж от Ковачица наруши карантината си

41-годишен жител на Ковачица е нарушил своята карантина, съобщават от ОД на МВР-Монтана. Нарушението е установено от служители на РУ Лом, които извършили проверка на адреса на мъжа в селото. По данни на роднини, живеещи на адреса, той отишъл на близкия язовир. Направен е опит за връзка с мъжа на предоставения мобилен номер, но не отговорил. По-късно..

публикувано на 30.03.20 в 10:22