Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетно почистване в Берковица

Снимка: Радио ВИДИН

В Берковица започнаха дейности по подготовка на градската среда и зелените площи за пролетния сезон. Мащабно почистване беше направено на кварталите "Изгрев" и "Заряница".

"Предстои да бъде почистен и последният квартал - "Стара планина". Не беше се случвало от доста години. Много храсти и дървета изсъхнали бяха премахнати и продължават да се премахват. Има одобрението на гражданството. Наистина трябва като ръководители на малки и големи градове да обърнем внимание на местата, където живеем, за да ни бъде по- приятно и да може да продължаваме да живеем в хармония с природата, за да не се получават катаклизми, каквито имаше преди доста години в град Берковица", каза кметът на общината Димитранка Каменова.

"Благоустройство и комунално стопанство" - Берковица е с нов управител- Иво Димитров:

"Бяхме решили, че в новия мандат трябва да има нови ръководители на тези дружества, с които да успеем да променим визията на град Берковица. Дойде наш съгражданин, който дълги години беше живял в столицата. Направихме среща, реши да приеме да бъде управител на нашето дружество и с назначаването му като такъв започна промяната в нашия град", допълни кметът Димитранка Каменова.

Дейностите по почистването в Берковица са свързани с подрязване на храсти и дървета, отстраняване на изсъхнали клони, почистване на улици, тротоари и алеи, почистване на отводнителните шахти в целия град, заравняване на междублоковите пространства и частично засяване с райграс в ж.к. "Изгрев" и ж.к. "Заряница". От общинското ръководство отправиха апел към гражданите да не изхвърлят всички отпадъци в контейнерите за битов отпадък. Ако в транспортираните количества битови отпадъци не присъстват пепел, хартия, зелена маса, строителни отпадъци, клони от дървета, части от мебели, автомобилни гуми и битова техника, заплащаните суми на Регионалното депо ще намалеят значително. Тези отпадъци трябва да бъдат поставяни в чували до контейнерите, за да бъдат транспортирани до определените от Община Берковица площадки за събиране на строителни, битови и биоразградими отпадъци. Спестените средства, би могло да се използват за закупуване на нови пейки и кошчета, за поддържане на териториите за обществено ползване, за детски кътове.

Втората тема в "Еко Свят" този четвъртък е за щъркелите. Прелетните птици започнаха да се връщат по родните си гнезда. И тази пролет обаче падна сняг. Трябва ли да правят нещо хората, които смятат, че трябва да помогнат на щъркелите? Оказва се, че не е необходимо да се намесват.

"Дори има щъркели, които никога не напускат България, те си оставят цяла зима тук. За някои птици може да е проблем, но повечето ще се справят и няма да имат проблем с прехраната. Измръзването не е проблем за птиците. Основният проблем е намирането на храна. Проблем ще бъде ако водоемите замръзнат трайно и тогава в продължение на дни няма да могат да намират храна", обясни Светослав Спасов от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Когато някоя птица бедства и не може да лети, човек има достъп до нея, тогава може да се улови и да се изпрати за рехабилитация в някой от спасителните центрове:

"В това студено време те пестят енергия и не бягат много от хората. Така хората се заблуждават, че са безпомощни, но всъщност не са безпомощни, а не летят, за де пестят енергия."

От Българското дружество за защита на птиците предложиха интересен начин да се забавляваме, докато сме вкъщи, заради извънредното положение. Те предлагат да погледнете навън през прозореца и да намерите птиците около дома си - кои са, колко са, какво правят? Инициативата се нарича urbanBirdingе, разказа Мариана Вълчева:

"Не е никак трудно, защото птиците, които се срещат в градската среда са видове, които или ги познаваме , или са лесно разпознаваеми. Освен да се забавляваме и да разнообразяваме деня, докато сме си у дома, все пак след това да видим и кои други хора в страната броят и наблюдават птици като нас, кои са най- често вижданите видове, кои са по- редки. Затова им предлагаме да записват птиците, които виждат в едно мобилно приложение, което ние сме нарекли SmartBirds Pro. Тя е една система, която е разработена от нас и лесно да запишеш в нея това, което виждаш. Необходимо е хората да се регистрират."


Природозащитната организация "Зелени Балкани" организира две онлайн викторини, посветени на опазването на уникалната ни природа - лешоядите в България и екологичната мрежа НАТУРА 2000. Природонаучните викторини по двете теми ще бъдат проведени ОНЛАЙН, чрез образователна платформа Edmodo.Снимка:ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Онлайн викторината "НАТУРА 2000 и лешоядите в България" е предназначена за ученици от 8 и 9 клас от училищата в цялата страна, а онлайн викторината "Лешоядите - санитари на природата" е предназначена за ученици от 6 и 7 клас от училищата в 8 общини, сред които е Враца от Северозапада, разказва Полина Христова - специалист "комуникации" в "Зелени Балкани":

"Всеки участник ще получи сертификат за участие, а наградените ще бъдат обявени на 21 май- Денят на Натура 2000. Най- добре представилите се ще имат възможността да направят посещение в "дома" на лешоядите или да спечелят забавни природонаучни игри."

Срокът за подаване на заявки за участие е до 13 април 2020 година.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28