Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново село в новата обстановка

Снимка: Радио ВИДИН

Хубавата новина е, че в общината няма коронавирус. Независимо от това, че Ново село е на две граници и че са пристигнали хора от други места в първите дни, когато мерките не бяха толкова затегнати, на този етап няма регистрирани със симптоми на опасния вирус. Трима са под доброволна домашна карантина, като при единия вече е изтекъл 14-дневния период. 


В момента са затворени детските градини и служителите им са в отпуск. В намален състав работи и общинската  администрация. Хората са информирани за това кога и какви документи им трябват за излизане от населените места, но пътуването до областния град е силно ограничено. 


93 души от общината в момента ползват социалната трапезария. Заради извънредното положение топлият обяд се разнася по домовете. През следващата седмица на всички потребители, както и на още 29 социално слаби ще бъдат раздадени безплатно хранителни помощи от БЧК. Ограничено е излизането на пребиваващите в социалните институции. Децата от ЦНСТ №1 са поели инициативата да ушият маски за всички, а излишните количества се предлагат във Фейсбук на цена 2,50 лв.


СУ "Св.Св. Кирил и Методий" успя да се организира и премина на дистанционно обучение. На ученици от социалнослаби семейства бяха осигурени 15 таблета с цялото оборудване и инсталация за по-голяма обхватност на възпитаниците. В цялата община има покритие на Интернет, потвърди директорката Ирена Цветкова, технически проблеми е имало само при първия сняг. 

Всеки помага с каквото може, каза Ирена Цветкова. Така например, момче от социалните институции със серия възпитателни дела е инсталирало необходимите програми на всички, живеещи в ЦНСТ за един ден и в момента е един от най-редовните ученици на занятията. В момента ръководството на училището провежда разговори за доставяне на оборудване за всички ученици от социалнослабите семейства, тъй като посещаемостта по тези причини е около 90 %. Голяма помощ оказват медиаторките, които са и родители на деца от най-трудната група – 1-3 клас. Учителите не се ограничават в 20-минутния час, а работят и индивидуално с деца. 


Магазините в селото са заредени, спазват се и ограниченията за влизане по един клиент.  Хората могат да плащат сметките си за телефон, вода и електричество в пощата и касата на Easy Pay. Затворени са читалищата и барчетата. В НЧ "Земеделец-1874" работи по един служител, тъй като там се продават вестници и списания. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28