Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какви правни услуги може да ползваме по време на карантина


В рубриката ни "Моите права"  на фокус са правните услуги, които може да ползваме по време на извънредно положение и как би могло да стане това. Професионалното мнение е на председателя на Адвокатска колегия Видин Кирил Груев:


"Знаете, че в момента действа Закона за мерките и действията по време на извънредни положения, обявен с Решение на Народното събрание, което така ограничи доста работата на съда като цяло, тъй като за времето на извънредното положение, не се разглеждат дела, освен изчерпателно посочените в член 3 от Закона за извънредното положение. Но те са малко на брой и няма как да не бъдат разглеждани през това време. Пак по този закон се удължиха давностни и други срокове и т.н. По отношение на адвокатската работа, тя е пряко и непосредствено зависима от дейността на съда. Като няма съдебни заседания, адвокатите не могат да се явяват по дела, което на практика ограничава или спира на някои колеги дейността.  В този закон не е уредено по какъв начин, би могло да се осъществява контакт между адвокат и клиент, единственото, което тук трябва да се има предвид е, че отношенията между адвокат и неговите клиенти се уреждат с оглед на личността. Как ще бъде извършвано това, не е указано.  Очевидно има няколко начина, единият е това да бъде извършвано онлайн, както става в момента обучението на учениците. Другият начин би могло да бъде по телефон, но по телефона е малко по-сложно и малко по-трудно. Би могло такава среща да се извърши и на живо в кантората, но съответно като бъдат спазени всички мерки за предпазване от заразата с COVID - 19."


Повече може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Да прогледнеш духовно

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Братя и сестри, когато някой от нас страда от телесен или душевен недъг, склонни сме да мислим, че Бог ни е наказал за голямо прегрешение. Срещнем ли нещастник, мислим, че той..

публикувано на 24.05.20 в 08:00

"Гласът на безгласните"–за ромите през погледа на самите тях

"Гласът на безгласните" е трибуна в интернет за живота и проблемите на хората от ромската общност, но през погледа на самите тях. Създател на подкаста е Русин Коцев. Самият той тръгва от видинския квартал "Нов път". Преминава през Великотърновския университет, където е главен асистент в катедра "Съвременен български език" и има докторска..

публикувано на 22.05.20 в 17:15
одз русалка детска градина видин

Родители и деца- за детската градина след принудителната ваканция

Със заповед на министъра на здравеопазването, от днес се възстановява работата на детските градини и ясли, при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата.  Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места, като се осигурят условия, които..

публикувано на 22.05.20 в 15:45

Ванеса и костенурките-неразделни приятели

 Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с три костенурки- Бесната, Мъжката и Женската . Преди две години те сменят своето местожителство- от гората в двора на тяхната собственичка Ина. От тогава стават неразделни приятели на малката й дъщеричка-  четиригодишната Ванеса. С въодушевление двете разказват за странното приятелство :  "В..

публикувано на 22.05.20 в 15:15

Студенти от Враца споделят рецепти и съвети за готвене

Представяме ви Натали и Пламен . Те са двама млади хора, които освен любовта си един към друг, споделят и любовта си към готвенето. От две години те са създатели на убесайта "Кулинарно Вдъхновение".  И двамата са родом от Враца, но в момента живеят и учат в София. Натали кара магистратура по математика и едновремено с това преподава на..

публикувано на 22.05.20 в 15:14

Отново напрежение на заседанието на ОбС - Ново село

Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет бе одобрен на майското заседание в Ново село.  То се проведе в салона на кооперация „Дунав“ и бе открито за медиите и гражданите. В предварително обявения дневен ред бе залегнало и   утвърждаване на заплатите на изборните длъжности и органи по чл. 19 от Закона за администрацията, както и..

публикувано на 22.05.20 в 13:48

Животът в Хърлец след извънредното положение

Село Хърлец се намира в Северозападна България, между Стара планина и река Дунав. Покрай селото минава и река Огоста. Землището и селото лежат върху плато, образувано от голям метеорит, прелетял от вселената преди хилядолетия. Но не това е най-интересното  за селото. Гордостта на хората е фактът, че върху землището на Хърлец е построена първата на..

публикувано на 22.05.20 в 12:30