Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в село Паволче спечели гласуването за голямата награда на АГОРА

Снимка: Радио Видин

Отчитането на вота в интернет завърши снощи. Според него за проекта на културното средище от планинското село за привличане на тийнейджъри в библиотеката са гласували 7 593-има. Повече от 200 гласа оставиха на втора позиция разработка на читалището в Тополовград, която събра 7 388 вота.

През последните дни почти всички групи в социалните мрежи във Враца призоваваха за гласуване, затова победата е на всички врачани.

Народно читалище „Фар-1930“ във врачанското село Паволче попадна в ТОП 5 на финалистите в престижния конкурс „АГОРА“ за съхраняване на ценностите. Проектът на хората от планинското село, наречен „Тийнейджъри в библиотеката“, е победител в категорията „Перспективи за израстване“. В спор за голямата награда Паволче победи идеи от градовете Тополовград и Габрово, както и селата Куртово Конаре и Яворово.

Иициативата на читалището в Паволче е финансирана от Обществен дарителски фонд-Враца. Идеята му е да привлече вниманието на тийнейджърите към библиотеката.В инициативата им, реализирана с регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца, са били привлечени 122 момчета и момичета, които се научиха как да пишат страхотни истории, откриваха какво се крие в необятния Космос, писаха първите си програмни кодове, създадоха собствен влог, управляваха роботи и дрон.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на Цветница

Православната църква празнува днес празникът Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.  Във Видин тържествата започнаха с литургия в катедралния храм "Свети Димитър" от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на днешния цветен ден. "Здраве, да има..

публикувано на 28.04.24 в 13:43

Враца беше домакин на състезание по БДП

Емоционално и много оспорвано протече поредното издание на областния кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.  Традиционно домакин на събитието беше СУ „Козма Тричков"-Враца.  В първа възрастова група - 5. – 7. клас, участие взеха седем отбора, а във втора състезателна група -  8. – 10. клас, пет отбора. Отборът на СУ..

публикувано на 28.04.24 в 13:20

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

За участие на изборите на 9 юни са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрираните обаче са 22 партии и 11 коалиции.  "Атака" е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО се оказва, че не достигат.  Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи днес, че в държавите от ЕС ще се гласува както за европейските, така и за националните..

публикувано на 28.04.24 в 13:07

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28

Събират капачки във Враца

Клуб за Бъдеще – Враца организира поредно издание на националната кампания „Капачки за Бъдеще".  Каузата е за купуване на шеста неонатологична линейка.  Събитието ще се проведе днес от 10:00 до 14:00 ч пред стадион „Христо Ботев" в едноименния спортен комплекс. Организаторите приканиха всички, които са съпричастни с благородното начинание, да се..

публикувано на 28.04.24 в 07:22