Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спаси едно дърво" стартира за седма година

За седма година сдружение "Активно общество"- Видин организира кампанията "Спаси едно дърво". Кампанията насърчава предаването на ненужна хартия и засаждането на дървета, закупени със средства от продажбата й. 

"Тази идея решихме да я развием, да започнем да събираме почти целогодишно хартия. С годините тази кампания успя да стане не само по-разнообразна, но и по-сериозно се разпространихме на териториален принцип. Успяхме преди 2-3 години да включим над 100 институции и организации, местни власти, граждани. Кампанията стана национална... Хората, които стоят в социална изолация, имат отражение от това. Смятаме, че включването в доброволческите инициативи е един много добър начин човек хем да сътвори нещо полезно, хем да запази своя дух", каза Радослав Георгиев- председател на сдружение "Активно общество".

Кампанията ще продължи до късната есен. Отсега нататък ще продължи да бъде национална. Срокове за включване в кампанията тази година няма.

"Получихме много запитвания и желания за участие. Кампанията така е структурирана, че няма как да няма успех. Въпросът е просто колко голям ще бъде... Срок няма, кой когато реши, може да ни потърси. Това стартиране всяка година на кампанията бих го нарекъл чисто условно, защото повечето организации, които участват вече за поредна година, те събират хартия целогодишно. Просто в един момент се слага край на едната кампания, вижда се какви са резултатите, закупуват се дръвчета, садят се и това е формалното приключване на едната година", каза Емил Иванов- координатор на кампанията "Спаси едно дърво".

Всеки един участник в кампанията "Спаси едно дърво" ще получи дръвчета за залесяване. Някои от участниците искат по няколко дръвчета, а други - цял парк да залесят:

"Гледаме да запазим някакъв баланс. Сумата от предаването на хартията отива или за закупуване на дръвчета, а когато става въпрос за организации извън Видин и имат големи транспортни разходи, ние покриваме тези разходи."

Организаторите не разчитат само на парите от самата кампании, голяма част от дръвчетата са дарение.


В "Еко Свят" говорим и за конкурса за рисунка и фотография на тема "Покажи ми твоя принос за опазване на околната среда", организиран от информационния център "Европа Директно-Видин". Целта на конкурса беше ученици и младежи от област Видин да повишат своите познания за опазването на околната среда и намаляване на употребата на пластмаса и други замърсители. Снимка: Европа Директно Видин

"Няколко училища от града се включиха в тази инициатива. Имаше и няколко фотографии, които получихме от младежи от град Видин. Засега снимките и рисунките ще бъдат публикувани в "Европа Директно". Заради ситуацията с кризата с COVID-19, се наложи да проведем конкурса онлайн", обясни Диана Петрова- експерт към информационния център.

На първо място беше класирана ученичката Изабела Захариева от СУ "Св. Св. Кирил и Методий", на второ място Йоанна Симеонова от ОУ "Любен Каравелов" и на трето място бяха класирани две деца от ОУ "Любен Каравелов" - Ирен Цветанова и Даная Добриславова. Специална награда за най- добра фотография получи Мартин Стефанов от гр. Видин.


Ято бели лебеди бяха забелязани тези дни до брега на река Дунав при видинското село Гомотарци. В това поведение на птиците няма нищо необичайно, обясни Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците:

"Тази година нивото на река Дунав и доста ниско и голяма част от влажните зони, които са покрай Дунав, са пресъхнали. Почти всички видове птици се концентрират по река Дунав. Най- вероятно това е причината за тези неми лебеди, които са наблюдавани в района на Гомотарци. Това не е нещо необичайно, особено сега, когато са се появили т.нар. пясъчни коси. Привличат много видове птици."






И още от "Еко Свят"- място за отдих до брега на река Дунав ще изгражда това лято кметството на село Остров, община Оряхово.

"Очакваме да подпишем договор с ПУДООС. Имаме два спечелени проекта- единият за кметство Остров и вторият за детската гадина. Ще имаме озеленяване, поставяне на беседки, почистване на крайбрежната ивица"
, съобщи кметът Ирена Станкулова.

Стойността на проекта е 8560 лева. Проектът на детската градина, която се посещава от над 30 деца, е за почистване, озеленяване и поставяне на детски съоръжения.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50