Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Иванов: В Северозапада предстои много тежък социален взрив

Снимка: Жоро Александров

Правителството въведе редица социално-икономически мерки, чиято цел е да бъдат преодолени последиците от кризата, породена от ограниченията, наложени заради разпространението на COVID-19. Има ли ефект от тези мерки? Потърсихме мнението на народният представител от БСП, избран от Враца, Николай Иванов:

"Моето мнение, а и на нашата парламентарна група, е, че тези социално-икономически мерки бяха формални, без реално да има ефект от тях върху ситуацията, в която изпаднаха много хора вследствие на епидемията от коронавирус. Ние направихме нашите предложения два пъти- при актуализацията на държавния бюджет и при приемането на промените в Закона за здравето. Основните наши предложения бяха две: да се осигури базов минимален доход за всеки осигурен български гражданин и увеличение на обезщетението за безработица. Тези наши предложение за съжаление не бяха дори обсъдени от управляващото мнозинство и не бяха приети. Последствието от пандемията ще бъде икономическа криза, която за пръв път срещаме през последните 30-40 години. Това ще е криза на потреблението, не на производството. Това ще се отрази много тежко и на стопанския оборот и икономиката. Самата философия на прилаганите в България мерки е сбъркана и не дават резултат. Това е абсолютна липса на чувствителност към ситуацията и тежкия живот на хората през тези повече от два месеца."


Според Николай Иванов, който е и член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание, предстоящата икономическа криза ще се отрази особено тежко на жителите на Северозападна България:

"В региони, като нашия, предстои много тежък социален взрив, много работни места ще бъдат загубени окончателно особено в малкия и микро бизнеса, много бизнеси ще фалират, няма да могат да се възстановят. Кризата в потреблението ще засили тази тенденция, броят на хората, които ще останат без работа, ще се увеличи лавинообразно. За съжаление съм песимист и очаквам, че следващите месеци и година, особено за нашия регион, Северозапада, ще бъде изключително тежко за хората да преживяват. Ние ще продължим, като парламентарна група, да предлагаме социално-икономически пакети не само в някакви извънредни закони и извънредни поправки в закони, чиято функция е по-скоро да ограничават права, а не дават възможности, с което ще се опитаме, включително и за Северозапада, да дадем възможност на хората да възстановят това, което имаха като доходи, като възможности за работа. Необходима е вече гражданска енергия, която да каже "край" на това управление, което сега най-ярко доказа, че се характеризира с липсата на каквато и да е социална чувствителност."


Повече по темата- в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00