Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отново напрежение на заседанието на ОбС - Ново село

Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет бе одобрен на майското заседание в Ново село. То се проведе в салона на кооперация „Дунав“ и бе открито за медиите и гражданите. В предварително обявения дневен ред бе залегнало и  утвърждаване на заплатите на изборните длъжности и органи по чл. 19 от Закона за администрацията, както и приемане на Поименния списък за капиталовите разходи към бюджет 2020 г., тъй като предишното решение бе върнато за преразглеждане от Областния управител.


При откриването на заседанието стана ясно, че кметът на Община Ново село г-н Стоенелов е оттеглил внесените за обсъждане материали и няма да присъства на дебатите. Това наложи промяна в дневния ред и внесе напрежение между двете групи общински съветници.

Общинският съвет разгледа възраженията на Областния управител относно решение 99, касаещо Поименния списък на капиталовите разходи за 2020 г. и направи промени, които бяха одобрени с 6 гласа „за“, 4 – „против“  и 1- „въздържал се“. Така отново потвърдиха прехвърлянето на част от средствата от Ново село /за стадиона, лятното кино и фасадата на търговския дом/ във Винарово /за ремонт на стадиона/ и в Ясен /за ремонт на църквата/.

Приет бе Правилник за организацията и дейността на ОбС като във внесения проект, публикуван и в сайта на Общината, бе направена само една промяна - възнаграждението на зам.председателя на ОбС да бъде равна на 70% от средната месечна брутна заплата в общинска администрация. Тъй като бе оттеглено предложението за заплатите на изборните длъжности, на вниманието на общинските съветници бе поставен въпросът за коригирането на заплатата на общинския кмет. Неправомерно от 1 март 2020 г., без решение на ОбС, той е увеличил своето месечно възнаграждение от 2 185 лв. с 9 %. На ръководството на ОбС е отказано предоставянето на каквито и да било документи по този въпрос. След кратка почивка председателят на ОбС Иво Вергилов, с решение на ОбС, бе упълномощен да представи за разглеждане въпроса пред специализираната прокуратура.

В точка Разни“ бяха поставени няколко питания от общински съветници към Общинска администрация- какви проекти в областта на туризма се предвиждат по отвореното финансиране от Асоциацията на дунавските общини?; Как се изпълнява графика и бюджета по сметосъбирането?; Колко лица са назначени в отдел „Икономически дейности“ и към Спортния комплекс в Ново село?; Колко лица в пенсионна възраст работят в Общинска администрация и институциите към нея?; Защо не се пръска срещу комари във Винарово и Неговановци?; Каква е причината за намаляването на работното време на общински служители на половин работен ден?; Защо кметът, Георги Стоенелов се възползва от служебния си автомобил за лични нужди?; На основание  на какъв законов документ кметът на Общината е изгонен от предишното заседание на ОбС?

Отговорите се очакват на следващото заседание.

 


Галерия

Вижте още

Жителите на Ново село бавят регистрацията на домашните си животни

Само десетина човека са подали заявления в Информационния център на Община Ново село, за да регистрират своите домашни животни съгласно новите изисквания на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Непосредствено преди въвеждането на карантината в България в заседателната зала на Общинския съвет се проведе среща със собственици на домашни..

публикувано на 05.06.20 в 10:00

УНИЦЕФ създава дигитална образователна платформа за деца с увреждания

"Образование за всяко дете"- това е новата  кампанията на УНИЦЕФ.  Инициативата цели да бъдат подпомогнати деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Това каза Деница Делвил, директор "Комуникация" към УНИЦЕФ България :  "Въпреки всички положени усилия до този..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Пренастроихте ли телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия?

За проблем с телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия сигнализира слушателка на Радио ВИДИН. От миналата събота Марияна Милетиева от Монтана и нейни приятели с декодери от Бойчиновци и Охрид, не могат да гледат телевизия, защото няма сигнал.   "От Монтана съм, имам къща в Сливовик, в Медковец, и там преди години..

публикувано на 04.06.20 в 15:07

Кои са фразите, които могат да "подпалят" нервите на майките за секунда

Темата е от категорията "Женско царство", но моля мъжката част да не бъде много критична към нас- жените.  Знаете, че понякога ни се иска да си се оплачем, макар че вие ни обичате и такива.  Сигурна съм, че всяка млада майка като мен, има фраза, която може да й "подпали нервите" за части от секундата. Без значение дали е от роднини, близки и..

публикувано на 04.06.20 в 15:00

Библиотеката в село Зверино с обновен детски отдел

С обновен детски отдел посреща своите малки читатели библиотеката към Народно читалище "Факел 1926" село Зверино.  Ново и модерно е обзавеждането, а на една от стените е изобразен стенопис по мотиви от българската народна приказка " Дядо вади ряпа", каза  Стилияна Стоянова : "Библиотеката вече има обособено място, което е обновено и е с..

публикувано на 04.06.20 в 14:30

Кучето Рея-приятел на котките

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Деница Младенова и нейното куче Рея . Тя е порода пинчер и е подарък от баща й. Не понася други кучета, но за сметка на това се разбира много добре с котки. За това как е избрала името на своя домашен любимец, Деница разказа: "Тъй като обичам гръцката митология и Рея е жената на Кронос и..

публикувано на 04.06.20 в 11:00

В "Музикална зона" на 04 юни 2020 слушаме барабаниста Били Кобъм – 1 част

Били Кобъм става известен в края на 60-те и началото на 70-те години на миналото столетие, придобивайки популярност благодарение на работата си с Майлс Дейвис. От 1973   до 1975 г. в два негови студийни албума и един лайв участва българският виртуоз на пианото Милчо Левиев. По същото време стартират експериментите му с барабанното оборудване...

публикувано на 04.06.20 в 09:00