Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 22 май 2020 година

Снимка: Колаж на Радио Видин

Кметът на Монтана Златко Живков връчи почетни значки на общината по повод 24 май - Денят на българската просвета, култура и славянската писменост. Началникът на регионалното управление на образованието Трайка Трайкова, директорът на кукленият театър "Патилан” Иван Истатков и учителят по физкултура, и треньор по лека атлетика Красимир Рангелов са носители на почетната значка на община Монтана. 12-годишната Магдалена Александрова е със специална стипендия на община Монтана.


Разрешават се колективните спортни занимания на закрито, без състезателен характер и без публика, съгласно заповед на здравния министър Кирил Ананиев. От 26 май пък се позволяват индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Тези занимания също не трябва да имат състезателен характер и трябва да са без публика.


От днес детските градини и яслите в страната поетапно възстановяват дейността си. Общините сами вземат решение кога точно да отворят градините в периода от 22 май до 1 юни, като се съобразят с въведените противоепидемични мерки. Детските градини във Видин ще работят от 1 юни. 


Детските градини и ясли на територията на община Лом ще подновят работа на 26 май 2020 г., съгласно заповед на кмета д-р Георги Гаврилов. Няма да се изисква медицинска бележка, но на входа на детската градина ще се мери температурата и всяко дете ще бъде проверено за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките в детските градини и ясли. Също така те трябва да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9% за ресторанти и книги. Новата мярка е временна, трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 година. Мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност. 


До 30 юни се удължава срокът, в който работодателите могат да кандидатстват по схемата 60/ 40 за изплащане на компенсации за запазване на заетостта. Промените в правителственото постановление по схемата 60/40 предвиждат компенсациите да се изплащат за целия период или за част от периода от 13 март до 30 юни, но за не по-дълъг от три месеца срок.

По данни на РЗИ - Видин, след обработка на получени от Националната референтна лаборатория протоколи, още 36 лица от област Видин, при които е бил потвърден COVID-19, са дали две отрицателни проби

44 нови проби за COVID-19 са били взети от Регионалната здравна инспекция във Враца през изминалите 24 часа. 6 от тях са на контактни лица на заразен лекар, настанен в болницата в Кнежа.

Хранителни продукти като дарение получи Община Видин. Помощта включва хляб, олио, ориз, макарони, пастет, вафли и тестени изделия и е предназначена за нуждаещи се хора от общината в условията на извънредната обстановка, свързана с борбата срещу COVID-19. 

Кампания, насочена към разделното събиране на различните отпадъци в града, стартират Община Враца и общинското предприятие БКС. 

"Ротари клуб"- Берковица дари на болницата в града модерна апаратура на стойност 7680 щатски долара. Тя включва мултифункционален дигитален ехограф, електрическа аспирационна помпа /вакуум аспиратор/ и 2 броя инхалатори и ще бъде използвана от детското отделение. 

Заради ремонтни дейности на кръговите движения, на 28 май ще бъдат затворени улици и участъци по булевард "Панония",  съобщиха от община Видин.

Ден на селото празнува днес второто по големина село в община Мездра - Моравица.

Образователни и културни институции от община Видин ще бъдат наградени в Летния театър на крепостта "Баба Вида". Тържеството за празника е на 24 май от 10.30 часа и ще бъде организирано при спазване на всички противоепидемични изисквания.

С няколко събития на открито във Враца ще отбележат 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, обявиха от Общината.

На 24 май, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост точно в 10:00 часа от сградите на читалищата в Област Видин ще прозвучи химна "Върви, народе възродени", по текст на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков.

Ученици с изявени дарби и творчески заложби, за постигнати от тях успехи на международно и национално ниво ще получат грамоти от Община Мездра, съобщават от общинската администрация. Инициативата е във връзка с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. 
Драматичният и Кукленият театър в Монтана обединяват усилията си и започват "Детски театрални утра". Всяка събота от 11:00 часа ще се играе по едно детско заглавие от репертоара на един от двата театъра. Представленията ще се провеждат на традиционната лятна сцена на Драматичен театър - Монтана в "Английския двор". 

Вижте още

Полицията във Враца почете паметта на загиналите за свободата и независимостта

Венец с цветя поставиха пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца  представители на местната полиция по случай 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България . С този жест полицейските служители от област Враца отдадоха своята признателност на борците за национално освобождение. Венецът..

обновено на 10.06.20 в 10:15

Във Видин отбелязаха 2 юни

Във Видин отбелязаха 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Церемонията, при която нямаше масовост както в предишни години, се проведе по традиция пред паметника на Христо Ботев.  Венци и цветя поднесоха от община Видин, областна администрация, Видинската света Митрополия и от различни институции...

публикувано на 02.06.20 в 13:09

Над 7 километра опашка от камиони на Дунав мост 2

Опашка от над 7 километра се образува днес преди обяд към граничния пункт Дунав мост 2 на изход от България. Шофьори казаха, че чакат по 9-10 часа, за да преминат границата с Румъния. Негодуват и заради това, че няма условия за почивка и изчакване: "10 часа- много трафик и не работят. Опашките са от седмица... Понеделник беше така, щото има някои..

публикувано на 02.06.20 в 12:16
Снимката- победител във фотоконкурса на община Козлодуй

Обявиха победителите от фотоконкурса "Козлодуй - красив през четирите сезона”

Завърши общинският фотоконкурс на тема "Козлодуй - красив през четирите сезона". Конкурсът бе обявен по повод 30 май, Деня на град Козлодуй. Всички предоставени снимки бяха качени в събитие на фейсбук страницата на Общината, като вотът се осъществяваше чрез харесване на снимката на съответния участник, каза  Виктория Майсторова от Общината...

публикувано на 02.06.20 в 09:19
МБАЛ

Втора лаборатория за PCR тестове във Враца

От днес в МБАЛ "Христо Ботев" започва да работи лаборатория за PCR тестове – това съобщи изпълнителният директор на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев. За нея са дарени 500 теста, което ще позволи изследването на всички съмнителни случаи. По думите на д-р Керемедчиев, най-голямото лечебно заведение в областта вече ще може да отговори на..

публикувано на 02.06.20 в 08:49

Повече от 50 творби участват в литературен конкурс в Мездра

Община Мездра, Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” и Съюзът на българските писатели обявиха анонимен конкурс за разказ, след като конкурсът бе прекратен за 4 години от предишното ръководство на общината. Срокът за изпращане на текстовете изтече на 31 май.  Право на участие имаше всеки български гражданин, без ограничение на възрастта, чийто текст..

публикувано на 02.06.20 в 08:37
Споменик Христу Ботеву у Враци

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта

Със сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер във Врачанския Балкан. Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година се отлага заради коронавируса. Кметът на Враца Калин..

публикувано на 02.06.20 в 08:12