Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Димитров-Мечкарски: Словото е творящо

Снимка: Радио Видин

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ви срещаме с  Тодор Димитров-Мечкарски, преподавател по "Сценична  реч" и "Правоговор" в Националната академия за театрално и филмово изкуство.

Този празник е безспорен за разлика от други официални празници в календара ни. Кое го прави такъв, попита Анжела Каменова. Разговорът е за празника, словото и богатсвото на езика. Тодор Димитров-Мечкарски:

"Мислил съм по този въпрос. Може би толкова личен, толкова интимен за българина е този празник, независимо, че той идва от християнството, не само защото е на българската просвета и култура. Бълагринът има много силна връзка с рода и най-вече с децата. Всички ние знаем, че здравето на децата, образованието на децата, това е като фикс- идея на бълагрина, някаква негова първична жажда за развитието на неговото поколение. Според мен това е и причината българинът да е особено ревностен, точно както е ревностен към семейството, така да е ревностен и към образованието, най- вече на децата си, и своето и своята култура. Вече славянската писменост е и един прекрасен повод за наша гордост спрямо другите култури…Словото винаги е сила- словото като форма на изразяване на вътрешния свят на човека, онова слово, което четем и в библията, онова слово, което е творящо, творящо не в метафорчиния смисъл, а съвсем буквално. Слово не като някяква екзистенциална величина, а салово като поведение, защато словото е външната форма на нашите мисли, а духовният ни свят е всъщност важната част от човешкото двуединство. Ако имаме дух и тяло, онова за което тялото е обиталище, всъщост е човешкият дух. Този дух се проявява в пространството чрез словото, а то е изразител на просветата на този човек, на образованието, на неговата култура, на неговия манталитет, на неговата ценностна система, на неговата гледна точка към света. Така че, всичко е словото. То е онова, чрез което ние се реализираме в пространството като духовна същност, а тялото е онова, чрез което се реализираме в пространствен аспект, във физическия аспект на живеенето…словото е много важна проява на човешката същност, на човешкото вечеличие като Божие творение."

Успяваме ли да се възползваме от цялото богатство на езика си или има думи, които държим "заключени"- коментира Тодор Димитров-Мечкарски:

"В езика ни има безкрайно много думи, които ние сме архаизирали. Тове е естествено, защото езикът постянно се променя и обновява, но имаме от миналато на нашия език, в момента точно такова научно изследване правя, изследвам въобще художественото слово и българското слово през вековете, още от първите заселници по тези земи. Това е много по-интересно, че имаме много по-изчерпателни понятия, които вече са архаични. Съвременният език естествено е доста ощетен, поради навлизането на голямо количество чуждици, което не е в чиста форма ощетяване, би трябвало да обогатява езика, но това в повечето случаи при младите става за сметка на красиви, изконни български думи, които ……Словото е вибрация, българският език е вибрация и е хубаво да направим всичко възможно и вие медиите, и ние преподавателите, най-вече в средното и началното образование, началните учители, те са изключително важни за създаване на нагласа у нашите  бъдещи поколения ,бъдещето на нашия род за тази вибрация на бългърдсия език, за чистотата на нашето слово, а не повлияно он сленга, от уличния говор…Много се ощетява езикът. Все по-малко образен става. Много се ощетямва комуникацията. Поколенията, които се появяват, са поколения на дисплея. Това не е лошо, не го казвам от критическа гледна точка, те повече пишат, отколкото говорят,а в същото време все по-неграмотно пишат, защото там правилата не се спазват много във виртуалното пространство. Предвид събитията последните два месеца, виждаме как този технологичен контекст на нашето живеене е важна част, но той не е контролиран и могат да се допуснат много компромиси по отношение на българското слово, култура, култура най-вече."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15