Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 май 2020 година

ДГ "Звънче" гр. Лом
Снимка: Архив Радио Видин

Да не се отварят детските градини, в които персоналът не е изследван за COVID-19, за това призова областният управител на Видин Момчил Станков. На брифинг днес той съобщи, че персоналът на 6 от детските градини в община Видин е отказал да бъде изследван. Детските градини трябва да започнат работа на 1 юни, дотогава ще бъдат извършени тестовете на работещите в останалите 3 детски градини.  

Детските градини в община Лом започнаха работа от днес. Те са 10 на брой - 8 в град Лом и по една в селата Ковачица и Замфир. Родителите са заявили желание децата им отново да тръгнат на детска градина.  16 деца са прекрачили прага на ДГ "Снежанка", днес.


Детските градини в община Брегово ще подновят дейността си от 1 юни.
В момента се извършва необходимата подготовка, осигурявата се дезинфектанти и лични предпазни средства за персонала. Провежда се и проучване на нагласите сред родителите. В общината работят две детски градини в Брегово и село Гъмзово. 

И в Бойница и на територията на община Мездра, детските градини ще възобновят дейността си от първи юни. В момента се извършва необходимата подготовка.


Още 6 лица от област Видин са излекувани от COVID-19. Петима от излекуваните са домуващи от Дома за стари хора в село Гара Орешец , а  едно лице е лекувано и изписано от МБАЛ "Света Петка" - Видин, информираха от областна администрация тази сутрин. 


На 1 юни ще заработи лабораторията за PCR тестове във Враца.  До края на седмицата се очаква да бъде доставен последният модул от оборудването на новата лаборатория за извършване на PCR тестове, която се изгражда в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Лабораторията може да започне работа от 1 юни, обясни изпълнителният директор на здравното заведение д-р Петър Керемедчиев.


БСП предлага законопроект за създаване на специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България, който ежегодно да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в дружества и недвижимо имущество в общините от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Това каза пред БНР народният представител от Видин Филип Попов.

Мнозинството в Общинския съвет на Враца избра за председател на общинския фонд "Култура" Таня Георгиева от ГЕРБ. Предложението й беше подкрепено с 25 гласа по време на редовното заседание. Изборът беше направен заедно с гласуването на правилника за устройство и дейността на общинския фонд "Култура", реда и условията за финансово подпомагане на проекти в областта на културата. 

Общинският съветник от БСП Враца Момчил Младенов е бил отстранен от днешното заседание на местния парламент. По този повод червеният сенатор даде извънреден брифинг, на който обвини председателя Нели Стоянова в нарушаване на правата му. Председателят на групата съветници от БСП Цветелина Дамяновска подкрепи Младенов и обяви, че управляващото мнозинство тръгва по опасен път.


С около 100 000 лева са намалели разходите на община Брегово през първото тримесечие на 2020 година,
в сравнение със същия период на миналата година. Целта е да бъдат разплатени натрупаните задължения, които в края на миналата година възлизаха на около 1 млн. лева, обясни кметът Илиян Бърсанов.

Кабинетът по репродуктивно здраве във Враца възобновява дейността си от 30 май, събота. Това съобщи координаторът на фондация "Искам бебе" за Северозападна България Здравка Гергова.

Зарибяването на водоема с лин направиха от Сдружение Ловно рибарско дружество "Огоста" и риболовно дружество "Наслука". 300 кг лин бяха пуснати във водите на монтанския водоем, в района на полуостров "Расника".


От днес земеделските стопани вече могат да заявяват по електронен път и образците на трудови договори за наемане до 120 дни на трайно безработни за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. Това е третият вид трудов договор, създаден специално за осигуряване на работна ръка за прибиране на реколтата в селското стопанство.

Днес започна кампанията на УНИЦЕФ "Образование за всяко дете“. Инициативата цели да подпомогне деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Платформата ще бъде в подкрепа и на техните родители и учители.


Библиотеката в Монтана от днес отново посреща своите читатели с обичайното си работно време. Потребителите на  "Заемна за възрастни”, "Детски отдел” и отдел "Изкуство” ще бъдат обслужвани от 8.30 ч. до 12.30 ч. и от 13.30 ч. до 18.00 часа. Посетители ще бъдат допускани само с предпазни маски и при спазване на санитарните мерки за дистанция. На входа на библиотеката всеки ще получи ръкавици и дезинфектанти. 



Преподавател в русенския университет дари книги на читалището във видинското село Кутово
. Дарението е от главен асистент Мария Радева. Над 500 книги е получило читалището от началото на годината от дарители. Освен частни лица, дарения правят и български издателства. Библиотеката в Кутово е една от най-големите в региона, фондът й наброява 16 000 тома.



Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин.
Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се възобновява, обясни организаторът Теодосия Микова. Кампанията стартира в началото на годината, а досега са събрани повече от 500 книги, които са разпределени в 7 читалища от общините Видин и Макреш.  

Фалшиви електронни съобщения се изпращат от името на "Български пощи". Те са под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи "награда" – мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни и да заплати такса. Това съобщи за Радио ВИДИН Петър Данчев, главен специалист към областна пощенска станция Видин.


Танцовите зали и театрите и оперите вече могат да работят и на закрито. В танцовите зали могат да се събират не повече от 20 души на разстояние 4 м един от друг, а театралните салони на закрито ще работят с 50% от капацитета си. "Това трябваше да се направи по-рано", коментира ръководителят на фолклорна студия "Северняци" Видин Ерик Петров.



25 години от регистрирането на общество "Бяло братство" се навършват днес. Промяна в съзнанието, ново отношение към човека, ново отношение към природата и към себе си -  това са основните принципи в духовното учение. Съборите са най-важните дейности, на които се събират последователите на Учителя - казва Галина Герасимова, "Връзки с обществеността" на братството.

В изложбата "Земята на Ботев" ще бъдат подредени творби от фонда на Художествена галерия "Иван Фунев" към Регионален исторически музей Враца. Към изложбата ще бъдат включени и скулптури на Цено Ценов. 



От днес до края на месеца ще се проведе гласуването в третия етап на онлайн конкурса за детска рисунка "Домашно ателие"
, организиран от Община Мездра. В регламентирания срок - 25 май, са получени 29 рисунки от 27 малки художници от страната. Резултатите ще бъдат обявени на 1 юни.


До 29 май ще продължи гласуването за творбите в конкурса за фотография "Козлодуй - красив през четирите сезона”. 
Всички снимки са публикувани във фейсбук страницата на общината, където вотът се осъществява чрез харесване на снимката на съответния участник. Резултатите ще бъдат обявени на 30 май - Деня н аград Козлодуй. Авторите на трите снимки, събрали най-много гласове чрез харесване, ще получат награди.


Конкурс по повод 26 юни- Международен ден за борба с злоупотребите с наркотици и наркотрафика организират Община Берковица и местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица. Темата на конкурса е "Децата на Берковица срещу наркотиците". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34