Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха паметта на най- младия от Ботевата чета в Мездренско

Снимка: Мирослав Гетов

Въпреки променливото време, повече от 70 родолюбиви българи от Игнатица, Осеновлаг, Зверино, Мездра, Своге, Нови Искър и София се събраха на Черешова задушница в местността "Людска поляна" в Ржана планина, за да почетат паметта на най-младия Ботев четник - Александър Димитров Чендов (1860-1876). Той загива за Свободата на Отечеството през бунтовната пролет на 1876-та едва на 16-годишна възраст.

По повод 144-ата годишнина от гибелта на "Комитчето", както е останал в народната памет Александър Чендов, участниците в поклонението, сред които имаше и доста деца, запалиха по свещичка и поднесоха цветя пред неговия паметник.

Топли думи за родения в сливенското село Аладаглий (дн. с. Гергевец) комита сподели 80-годишната Иванка Войнова, по чиято инициатива на 4 юни 2010 г. недалече от лобното му място в м. "Зелени камък" е поставена паметна плоча. Тя изказа специални благодарности на Мирослав Стоянов, Пламен Коцев и Пенчо Виденов, възстановили водопровода до м. "Людска поляна".

"Уважавайте традициите, уважавайте празниците и най-важното - уважавайте се като хора!", пожела на поклонниците фотолетописецът на Дефилето Борис Кръстев, почетен гражданин на община Мездра. 

Възпоменателната проява, която се провежда за единайсети пореден път, уважи кметът на село Игнатица Иво Костов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Беседа за изначалното родово познание ще се проведе във Видин

Беседа за изначалното родово познание и пазенето на традициите ще се проведе в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" във Видин днес, 7 май. Лектор ще бъде родовият терапевт Росица Гергова, която се определя и като родолог, пазител на българщината, и обучител:   "Идвам във Видин за трети път и моето посещение е..

публикувано на 07.05.24 в 13:00

Пътни полицаи задържаха пил шофьор след преследване в Берковица

Шофьор на 41 години от село Горна Лука, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол , е задържан след преследване в берковската местност „Йончови ханове“ , съобщават от полицията в Монтана. Водачът отказал да се подчини и да спре на подаден сигнал от служители на сектор "Пътна полиция“. При извършената проверка на шофьора са отчетени 2,00..

публикувано на 07.05.24 в 12:00

Двама жители на Градец влязоха в ареста за кражба на автомобил

Двама жители на село Градец са били задържани в полицейския арест за противозаконно отнемане на автомобил, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин. Деянието е установено на 4 май. Колата била паркирана пред нощен клуб в кв. „Калето“ във Видин. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия към 8.30 часа служители на Районно..

публикувано на 07.05.24 в 11:23

Партии заложиха на познати кандидати във Враца

Красен Кръстев е водач на листата от кандидати за депутати на коалицията ГЕРБ-СДС за област Враца . От регистрацията на претендентите на фаворита за най-много места в следващото Народно събрание личат познати имена – втори е досегашният депутат Мартин Харизанов, а трети е Мирослав Аспарухов. От БСП вече обявиха, че бившият кмет на Мездра..

публикувано на 07.05.24 в 09:52
Кандидатите за народни представители от листата на коалицията се регистрираха в Районната избирателна комисия във Видин.

Михаил Миков е водач на листата на "ЛЕВИЦАТА!" във Видин

Коалиция от партии "ЛЕВИЦАТА!" подаде документи за регистрация на пълна листа с кандидати за народни представители в 5-и многомандатен избирателен район във Видин , съобщават от формацията. В нея влизат: Михаил Миков, юрист; Димитър Велков, икономист; Зоя Василева, фармацевт; Калоян Борисов, застраховател; Йоанна..

публикувано на 07.05.24 в 09:45

Лом почете паметта на загиналите във войните

Пред паметника на Втори конен полк в Лом се състоя възпоменателна церемония за героите, загинали за обединение на Отечеството и по повод Деня на българската армия и храбростта . Майор Васил Василев, председател на Военния клуб в Лом, произнесе слово за историята на легендарния ломски конен полк, воювал в Сръбско-българската война, Балканската,..

публикувано на 07.05.24 в 09:40

Започнаха Празниците на културата "Мездра май"

След официалното откриване на 50-ите Празници на културата „Мездра май” с „Дихание“ - концерт на Орлин Горанов и на Симфоничния оркестър на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - Велико Търново , тази седмица предстоят множество събития: На 7 май 2024 г. (вторник) от 19:30 ч. - Концерт на Аристос Константину & Live band...

публикувано на 07.05.24 в 08:37