Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Уплаши ли коронакризата летните фестивали

2
Снимка: Фейсбук

След поредица от затягане и облекчаване на мерките за борба с коронавируса, отново станахме свидетели на постепенно затягане на изискванията. Задължителното ползване на предпазните маски в транспорта и закрити обществени помещения пак ще объркат работата на много заведения и институции, а това засяга пряко и посещенията на спортни, и културни мероприятия. Почитателите на музиката, обаче с нетърпение очакват летните месеци, за да посетят някой фестивал или концерт на открито и по този начин да се срещнат със своите любими изпълнители. Ще може ли да се случи това тази година, предвид извънредната ситуация? Николай Николов е собственик на рентъл- компания, специализирана в озвучаването на концерти и фестивали. Много от проявите в Северозападна България се озвучават с негова апаратура. Има ли вече оферти от организатори на събития за това лято?

"Заявката за тази година беше много сериозна в Северозапада, трябваше да има много хубави събития, но за голямо съжаление повечето от тях отпаднаха. Леко раздвижване може да се каже, че почва да има вече ... Рок концертът е друго измерение- ти трябва да имаш близък контакт с артиста и близък контакт с публиката. Сега вече със "Сигнал" нещата се случиха. Да, по- особено е, да, по- различно е, но нещата ще се случват."- обясни Николай Николов.

Монтана е привлекателен център за редица световни рок величия през последните години, а главният виновник за това е организаторката на фестивала "Изкуството е ..." Нелиан Николова. Ще се случи ли тази година поредното му издание?

"Тази седмица ще обявим официалното становище на организационния екип. Това, което мога да кажа е, че екипът ни прави всичко по силите си, всичко възможно да запази събитието. Ситуацията е много сложна, не само сама по себе си, заради този вирус и всички ограничения, които бяха наложени, но заради тази ситуация има и много други обстоятелства, които се преплитат по много безумни начини и правят нещата да изглеждат още по- сложни и по- трудни, човек да може да планира нещо. Живот и здраве аз имам надежда, че към края на седмицата ще имаме добри новини."- каза Нелиан Николова.

Един от най- младите рок фестивали в Северозападна България е "Чупрене Оупън Еър". През 2020-та той навършва три години. Ще се случи ли, обаче тази година - разговаряхме с организатора Джордан Йорданов:

"Фестивалът няма да се състои тази година, а живот и здраве догодина, което не е толкова до уплашване на фестивалите, а до мерките, които се взеха. Наистина някакви мерки трябваше да се вземат да няма събиране така на доста хора ... Няма как да се случат нещата, при положение че примерно предишната година, ако имаш 1000 човека сега трябва да имаш 30%, което са страшно малко хора."- обясни Джордан Йорданов.

Един от фестивалите в Северозападна България, който по традиция всяка година събира почитателите на рок музиката в края на лятото е ломският фестивал "Рок вълнение". Тази година, обаче новините от Лом не са положителни, каза за радио Видин Красимир Илиев, организатор на фестивала. Официално становище от екипа ще има, обаче едва в средата на следващия месец. Каква е тръпката да посетиш рок фестивал и какво означава това за почитателите на този вид музика. Разговаряхме с Цветан Станков, който има огромен брой фестивали зад гърба си и ситуацията около коронавируса определено обърква плановете му за лято 2020:

"Много лошо става не само в Северозападна България, а и в цяла България като гледам ... Ние сме хора, които цяла година чакаме такива събития и това като го няма е много лошо."- разказа Цветан Станков.

На фона на тези неприятни новини за почитателите на музикалните фестивали в Северозапада единственият лъч светлина като че ли остава Видин, където лятото обещава да е наситено на музикални уикенди. Главният виновник за това отново е музикалният деятел и ди джей Васко Громков, който разказа какво е включено в програмата на "Музикално лято 2020" в Крайдунавския град:

"Сега е момента Видин да избухне, точно когато другите паузират временно, поне така си обяснявам аз нещата ... да, над 15 концерта са предвидени, като всичко зависи и от метеорологичните условия. Точно затова сме ги насрочили в петъците, за да можем да реагираме и ако има дъжд да ги преместим в събота.Започваме още от 3 юли с много силно участие на пловдивското трио "Le Push" чийто вокалист в момента - Иван Лазаров е голяма звезда."- обясни Васко Громков.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Весело и забавно лято с читалището

Много деца прекарват лятната си ваканция на село, а там общественият живот и развлеченията се организират основно от читалищата.  С много и разнообразни прояви на открито забавляват и учат децата през ваканцията в   читалище "Светлина-1928" във видинското село Неговановци . Наскоро там проведоха "Мини бал", а сега подготвят и беседа за вредата от..

публикувано на 16.07.20 в 13:16

Ще ни донесе ли по- добър живот влизането в еврозоната

Една от най- разпространените концепции за щастие през последните години е свързана с общата европейска валута. Управляващите ни убеждаваха, че приемането на еврото като парична единица у нас е повече от задължително и така ще решим всичките си проблеми, ще напуснем най-после печалното последно място по доходи в ЕС, ще привлечем всевъзможни..

публикувано на 15.07.20 в 11:31

Недоволството срещу властта или задоволство от управляващите

Политическото лято стана горещо със словесните престрелки между политиците. Отговорът на електората е в протести с викове "оставка" срещу управляващите или митинги в тяхна подкрепа. Три поредни вечери на площад "Бдинци" във Видин се събираха недоволни от управлението на държавата. Шествие от над сто души потегли снощи от..

публикувано на 14.07.20 в 16:10

Ощетени ли са хората, които ще получат втора пенсия

Първите жени, които ще се пенсионират през 2021 година, ще навършат изискуемата възраст през август. П редвид изискването на възраст за пенсиониране, първите които ще навършат необходимата възраст, родени след януари 1960 година, от септември 2021 година пенсионните дружества ще започнат да им изплащат първите пенсии. Разчетите показват, че това ще..

публикувано на 13.07.20 в 13:53

Единствената на Балканите църква със зидан иконостас се намира в мездренското село Царевец

Село Царевец се намира само на няколко километра от Мездра и на 23 от Враца. Тук може да се види не само една от най-старите църкви на Балканите, но и скални ниши, изрисувани преди векове с рисунки на елени, сърни, коне и птици. В близост се намира и кариерата, от която се добива прочутия врачански камък... Селото е известно не само с красивата си..

публикувано на 10.07.20 в 19:22

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките.  Нещата са динамични и след като преди дни..

публикувано на 09.07.20 в 15:00

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40