Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без дрога зад волана

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Законодателни промени, свързани с борбата срещу дрогираните шофьори по пътищата у нас, предлагат народните представители от НФСБ. Идеята е да се направи единен регистър на шофьори, които са заловени да управляват след употреба на дрога и да им се правят внезапни тестове. "Работим по въпроса за една очаквана промяна, но засега е на ниво парламентарни групи...", коментира за Радио ВИДИН народният представител Росен Живков:


"Законодателните промени са свързани с борбата срещу дрогираните шофьори по пътищата у нас...Идеята да има регистър на шофьори които са тествани за дрога и са дали положителна такава и след изтичане на санкцията им, да бъдат тествани отново и отново... Регистърът ще бъде в Министерството на здравеопазването, а с него ще може да разполага и МВР...Няма да стане лесно, но работим..."- коментира Росен Живков.

 Според Владимир Тодоров председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи идея е добра, но трудно приложима:

"Като идея е добре, но не знам как ще се реализира...Може да срещне много спънки. Лични данни. Конституционни права..."

Органите на КАТ правят проверка на шофьорите за наркотици. Има изработена специална методика и полицаите са обучени как да постъпят,  обяснява главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор "Пътна полиция" в ОДМВР-Видин:

"Полицаите преценяват на място по движението на колата. След това следва  визуален контакт с водача. Следи се неговото поведение. Гледат се зениците на очите...След това се преценява дали да му бъде направен тест за алкохол или наркотици...Водачът може да откаже и му се дава направление за кръвна проба и след това той е длъжен да я предостави...Дрогираните и пияни водачи са опасни и за себе си, и за другите на пътя...Разчитаме и на граждани да ни сигнализират...", каза Герасимов.

Според видинчани трябва да се затегнат мерките и да няма дрогирани шофьори на пътя.

Всичко по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Весело и забавно лято с читалището

Много деца прекарват лятната си ваканция на село, а там общественият живот и развлеченията се организират основно от читалищата.  С много и разнообразни прояви на открито забавляват и учат децата през ваканцията в   читалище "Светлина-1928" във видинското село Неговановци . Наскоро там проведоха "Мини бал", а сега подготвят и беседа за вредата от..

публикувано на 16.07.20 в 13:16

Ще ни донесе ли по- добър живот влизането в еврозоната

Една от най- разпространените концепции за щастие през последните години е свързана с общата европейска валута. Управляващите ни убеждаваха, че приемането на еврото като парична единица у нас е повече от задължително и така ще решим всичките си проблеми, ще напуснем най-после печалното последно място по доходи в ЕС, ще привлечем всевъзможни..

публикувано на 15.07.20 в 11:31

Недоволството срещу властта или задоволство от управляващите

Политическото лято стана горещо със словесните престрелки между политиците. Отговорът на електората е в протести с викове "оставка" срещу управляващите или митинги в тяхна подкрепа. Три поредни вечери на площад "Бдинци" във Видин се събираха недоволни от управлението на държавата. Шествие от над сто души потегли снощи от..

публикувано на 14.07.20 в 16:10

Ощетени ли са хората, които ще получат втора пенсия

Първите жени, които ще се пенсионират през 2021 година, ще навършат изискуемата възраст през август. П редвид изискването на възраст за пенсиониране, първите които ще навършат необходимата възраст, родени след януари 1960 година, от септември 2021 година пенсионните дружества ще започнат да им изплащат първите пенсии. Разчетите показват, че това ще..

публикувано на 13.07.20 в 13:53

Единствената на Балканите църква със зидан иконостас се намира в мездренското село Царевец

Село Царевец се намира само на няколко километра от Мездра и на 23 от Враца. Тук може да се види не само една от най-старите църкви на Балканите, но и скални ниши, изрисувани преди векове с рисунки на елени, сърни, коне и птици. В близост се намира и кариерата, от която се добива прочутия врачански камък... Селото е известно не само с красивата си..

публикувано на 10.07.20 в 19:22

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките.  Нещата са динамични и след като преди дни..

публикувано на 09.07.20 в 15:00

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40