Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Квартали войни" преобразяват Видин

14
Снимка: Колаж:Радио Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество" да участват в "Квартални войни". Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят. Направиха градинки, кътове за отдих, а за тези, които най-добре са се представили ще има награди. 


"Кварталните войни“ предизвикаха най-вече активните хора. Идеята за "кварталните войни" стартира в една обстановка, в която ние няколко месеца подред стояхме вкъщи. Бяхме затворени в себе си. Хората имаха ограничен социален живот. Искахме хем да стимулираме хората да бъдат активни, да бъдат дейни, да подобрят заобикалящия свят, хем в същото време да повишат и своята социална ангажираност. Неминуемо след като излязохме навън  и започнахме да се движим нормално, всеки един човек обръща повече внимание на дребните детайли, на заобикалящия го свят, отколкото в забързаното ежедневие преди това. Именно поради тази причина решихме, че това би било много полезно както за цялата общност, за градската среда, включително и една немалка помощ за Община Видин, така и за всеки един, който се включва, защото това им дава възможност първо да изразят себе си по някакъв начин и второ- да навлязат в общността, защото виждаме на много места това, което се случи, не е направено само от едни човек. Някои от кандидатите са буквално десетки хора, които участват, за да променят заобикалящата ги среда. Именно тази социална дейност, тази общност е една от основните цели, които имахме. За нас е цяло щастие, че се включиха много хора, тъй като смятаме, а това са и нашите наблюдения, че много хора през годините са правили такива подобрения около  местата, в които живеят, но много от тях са останали незабелязани. Именно искахме да покажем, че ние виждаме това, че за нас е важно това. В крайна сметка, ако този добър пример се разпространи повече, ние ще живеем в един по-хубав град"- каза за кампанията Радослав Георгиев, председател на сдружение "Активно общество".


Състезанието е в две категории, за жители на кварталите в града и за останалите населени места в общината. До 25 юни се набираха предложения, а днес, когато е и Денят на река Дунав, е награждаването. В  кампанията се включиха 13 участници.

Сред тях са млади семейства от жилищна кооперация на булевард "Панония" във Видин. От миналата година започнали с изграждането на площадка за игра на децата пред блока, а наскоро направили и беседка, разказва Биляна Вилхемова, която е сред инициаторите:

"Решихме да направим за децата и за нас, да ни е чисто, да е приятно…Решихме  с наши средства и общи усилия и няколко семейства от блока с подръчни материали и най-вече креативност, с желание го направихме. Поръчахме ограда, засяхме райграс. Засадили сме много цветя и храсти, на които ще са радваме друга година да пораснат. Беседка също направихме от палета. Мъжете сковаха пейки. Жените ги боядисахме… Надяваме са да дадем един добър пример и на останалите граждани да ги последват, за да бъде по-приятно и да е по-красив градът."


Кампанията "Квартални войни" мотивира и жители на селата Кутово, Майор Узуново и Слана бара също да направят по-приветливи местата, в които жиевят. В Кутово преобразиха двора на бившето училище.

От читалището в Слана бара разбрали за инициативата на сдружението и Общината от социалните мрежи. Решили да провокират жителите на селото, да дадат личен пример и да покажат гражданско самосъзнание, обясни председателят на читалището Емилия Върбанова:

"Ние от читалище "Съгласие 1936 година"-село Слана бара веднага откликнахме на този пример и запознахме кметството с идеята на инициативата. От кметството също веднага приеха идеята и така се включихме, като събрахме една голяма група- над 20 доброволци от селото, които заедно успяхме да превърнем градинката в едно прекрасно местенце за отдих."


Пространството около читалището променили и в Майор Узуново. Поставили са също упътващи табели за по-значимите места в селото, разказа секретарят на читалище "Пробуда 1901" Емилия Стоянова:

"Разбрахме за тази инициатива. Събрах няколко души-читалищни дейци. Споделих моята идея и те със сърце я прегърнаха. Казаха: „добре, готово, включваме се щом се отнася за нашето село, за нещо по-добро“…Ние сме една група сърцати хора, които прегръщаме такива идеи и сме готови на такива предизвикателства…Въпреки че нашето китно село е с малко на брой жители, искахме за покажем, че и в такива места кипи живот."


Награждаването на участниците в кампанията е днес, когато отбелязваме и Деня на река Дунав.

В квартал "Нов път" във Видин пък събраха пари, за да решат проблем с канализацията, но работата временно спря. Още през май в квартала събраха пари, за да подобрят инфраструктурата. Какво накара повече от сто души в квартала да се обединят и да дарят лични средства, разказва  Парскева Колева, която е сред инициаторите и живущи на улица "Байкал":

"В квартала събирахме пари. Една много малка част са изразходвани. Дойдоха, работиха една седмица. Ние платихме за тази седмица на общите работници…130 души са дали пари от целия квартал, тези, които са могли. Събрали сме, защото от Общината ни помолиха да намерим доброволци да работят. Машината, която те дадоха трябва да изчисти каналите, а ние да намерим доброволци, които да почистят шахтите. Тъй като няма доброволци, решихме да съберем пари, за да им платим. Надяваме се по-скоро да се изчисти, така повече не можем да търпим."


Вижте още

Весело и забавно лято с читалището

Много деца прекарват лятната си ваканция на село, а там общественият живот и развлеченията се организират основно от читалищата.  С много и разнообразни прояви на открито забавляват и учат децата през ваканцията в   читалище "Светлина-1928" във видинското село Неговановци . Наскоро там проведоха "Мини бал", а сега подготвят и беседа за вредата от..

публикувано на 16.07.20 в 13:16

Ще ни донесе ли по- добър живот влизането в еврозоната

Една от най- разпространените концепции за щастие през последните години е свързана с общата европейска валута. Управляващите ни убеждаваха, че приемането на еврото като парична единица у нас е повече от задължително и така ще решим всичките си проблеми, ще напуснем най-после печалното последно място по доходи в ЕС, ще привлечем всевъзможни..

публикувано на 15.07.20 в 11:31

Недоволството срещу властта или задоволство от управляващите

Политическото лято стана горещо със словесните престрелки между политиците. Отговорът на електората е в протести с викове "оставка" срещу управляващите или митинги в тяхна подкрепа. Три поредни вечери на площад "Бдинци" във Видин се събираха недоволни от управлението на държавата. Шествие от над сто души потегли снощи от..

публикувано на 14.07.20 в 16:10

Ощетени ли са хората, които ще получат втора пенсия

Първите жени, които ще се пенсионират през 2021 година, ще навършат изискуемата възраст през август. П редвид изискването на възраст за пенсиониране, първите които ще навършат необходимата възраст, родени след януари 1960 година, от септември 2021 година пенсионните дружества ще започнат да им изплащат първите пенсии. Разчетите показват, че това ще..

публикувано на 13.07.20 в 13:53

Единствената на Балканите църква със зидан иконостас се намира в мездренското село Царевец

Село Царевец се намира само на няколко километра от Мездра и на 23 от Враца. Тук може да се види не само една от най-старите църкви на Балканите, но и скални ниши, изрисувани преди векове с рисунки на елени, сърни, коне и птици. В близост се намира и кариерата, от която се добива прочутия врачански камък... Селото е известно не само с красивата си..

публикувано на 10.07.20 в 19:22

Ковид-19 предизвиква по-висока тревожност в обществото

Тревога или спокойствие изпитва българина при увеличаването на заразените с Ковид-19?. Едно изследване на "ГАЛЪП Интренешанъл" показва, че с ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките.  Нещата са динамични и след като преди дни..

публикувано на 09.07.20 в 15:00

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40