Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: личен архив

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов. 

Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е само в отделни клъстъри, а е обхванала цялата страна. Според специалистите, през есента е твърде вероятно да има втора вълна. В комбинация с факта, че през есенно-зимния сезон се създават благоприятни условия и за грипа и другите респираторни заболявания, картината не е оптимистична.

И още- лекари предупреждават, че заразяването е сравнително лесно- основно през носа и очите и това не се е променило от началото на инфекцията. Коронавирусът е нов и лесно ни атакува.

Каква точно е ситуацията с разпространението на коронавируса у нас и увеличения брой на заразените? Нов пик ли е или продължение на болестта, получила се заради разхлабване на мерките срещу заразата? Отговорите търсим от специалисти в сферата на имунологията, лекари и представители на контролните органи.

"Увеличеният брой заразени се дължи на разхлабените мерки, заради икономически и социални причини. Случващото се е по-скоро турбуленция от първата вълна, която се усилва, защото хората започнаха да не спазват правилата", каза още в "Посоките на делника" акад. Петрунов:

"Според мен не става въпрос за втори пик или втора вълна, просто епидемията си върви своя ход. Колкото повече изследваме, толкова повече заразени намираме. И поради това, че ние не спазваме основните изисквания, разпространението на болестта се увеличава.

В целия свят в момента диаграмите вървят нагоре- не само в Европа, но и САЩ и Африка. В Европа имаше един спад в средата на май, но тогава разхлабиха мерките и наново случаите на заразени се увеличиха. Това увеличение продължава и в момента...


Втора вълна може би ще се случи, когато дойде есенно-зимния период и когато към разпространението на коронавируса се прибави и грипният вирус. Тогава наистина може да имаме голямо увеличение на заразените. Всичко зависи от два фактора. Първо- доколко ние спазваме елементарните изисквания за ограничаване на физически и социален контакт, и носене на маски на всички закрити места. Това е единственото, което можем да направим за момента. И второ- всички зависи и от броя на изследваните лица. С увеличаване на техния брой, ще откриваме все повече и повече заразени. Не болни, а заразени, т.е. носители на вируса...

Противоепидемичните изисквания трябва задължително да се спазват, защото ние в момента нямаме причинно лечение на вирусната инфекция, нямаме още разработена ваксина, а не знаем и какъв ефект ще има тя. Така че, единственото, което ни остава в момента, е една висока дисциплина и съзнанието, че трябва да се научим да живеем с тези ограничителни мерки. И другото, което можем да направим за момента, е да стимулираме нашия вроден имунитет. Това е напълно възможно, като използваме витамин С, витамин D, както и някои минерали и соли. Добре действат цинка и селена също. И с такива имуностимулиращи средства можем да засилим нашия естествен имунитет. Това е много важно като профилактична мярка и ако ние го правим, ще спасим от епидемията много човешки животи..."

Ако коронавирусът продължи да се разпространява и в горещините, вероятно една от следващите стъпки ще е да се ограничи придвижването на най-рисковата група - възрастните хора с хронични заболявания. Пълното затваряне по места или в цяла България обаче е твърде тежка мярка, до която ще се прибягва в много крайни случаи.

Предимството на настоящия момент е, че за разлика от началото на епидемията, вече знаем много повече и за вируса, и за това кои мерки са ефективни. Това са масовото носене на маски на закрито, ограничаването на масови събития и събиранията на по-големи групи, тестването, изолирането на болни и проследяването на контакти и карантиниране и най вече - контролът.

Важно е да не забравяме, че вирусът е все още тук и не бива да го подценяваме. Не бива обаче и да изпадаме в паника, защото можем доста ефективно да му противодействаме и то със съвсем елементарни действия- дезинфекция, дистанция и дисциплина...


Каква е ситуацията с разпространението на коронавируса в световен и в регионален мащаб; след като здравните власти обявиха, че вирусът у нас се разпространява вече дифузно, може ли да се каже, че е излязъл извън контрол; налагат ли се нови ограничителни мерки; влияе ли се вирусът от топлото време; защо избухна епидемичен взрив от Covid-19 във Враца; колко заразени с коронавирус от Видин има в Ломската болница и как ги лекуват; ще плащат ли постъпващите в болница теста си за коронаирус и ще издържи ли здравната ни система, ако броят на заразените продължава да расте с тези темпове? Отговор на тези и други въпроси може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00