Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази година събора няма да се състои

Спомени за събора на "Кадъ боаз"

3
Снимка: Иванка Петрова

Второто по мащабност събитие след празника на Белоградчик е Международният събор на пограничните райони в местността "Кадъ боаз". За съжаление тази година той няма да се проведе, поради мерките за безопасност във връзка с разпространението на COVID - 19. Това е първото прекъсване след 2001 година, когато по инициатива на община Белоградчик и сръбските власти традицията е подновена след 40- годишно прекъсване. На събора от години правят среща български и сръбски семейства, разделени от политическите събития в миналото. Наред с вкусните български и сръбски скари, питиета и домашно приготвени вина и ракии, на този събор свои стоки предлагаха и много производители от България и Сърбия. В последните години стана традиция провеждането на много съпътстващи мероприятия - изложби на предмети  от етно- сдружения, на производители на вина и ракии от двете страни на границата. Любителите на оръжията можеха да разгледат изложбата на Патриотичен клуб "Бдинци", а пчеларите - на мед и медени продукти. А ловците от ловните дружества на двата региона провеждаха традиционната си среща. Съпътстваща беше и богатата културно - музикална програма, в която се включваха самодейни състави от двете страни на границата.


Една от легендите разказва, че името на прохода идва от личното турско име Кадъ, на военачалника, охранявал прохода. То е сходно и с думата кадия - съдия. Боаз означава проход. За пръв път събор се провежда на това място през 1925 година. След това той е прекъснат и през 1937 година на 21, 22 и 23 юли, когато се чества празникът на Свети Прокопий, на "Кадъ боаз" отново се организира международна среща. На нея се срещат близки и приятели, които границата е разделила.


Сръбският вестник "Политика" от 23.07.1939 г. пише за панаира: "След станалите скорошни посещения в Югославия и свободна България е подновено традиционното отваряне на границата при "Кадъ боаз". От българска страна са присъствали повече от 6 000 гости, а от югославска 3 000 души. Из коритото през "Кадъ боаз" лъкатуши малък поток, който служи за гранична линия и отделя Югославия от България. Тук са издигнати две арки с надпис "Добре дошли братя югославяни!". Арките се украсени с ликовете на цар Борис III и царското семейство. От другата страна също има арка с ликовете на Негово Величество краля Петра II с надпис "Добро нам дошли, брача бугари". Свещениците извършват молебен, съпроводен от църковен певчески хор от село Салаш. От двете страни се произнасят речи за братство и мир между двата братски народа. "Границата е отворена", чува се гласа на граничния офицер. Народът се смеси и едната страна полетя да премине към другата и се смесиха като две големи придошли реки."


Ако се замислим, почти нищо от ритуала не се е изменило и до днес. От 1937  до 1944 година панаирът се организира всяка година. По време на Втората световна война и по-късно, когато отношенията между двете страни се влошават, традицията отново е прекъсната. Отново е подновена през 1956 до 1961 година. Следва прекъсване от 40 години. През 2007 година до граничната бразда от българска страна е издигнат паметник, на който на български и сръбски е написано: "На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя". До днес, когато отново границата ще остане затворена.


*Снимките са от минали години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Продължава възстановяването на опожарения храм в "Заножене"

Възстановяват опожарения храм „Свето Възнесение Господне" във вършечкия квартал „Заножене".  Църквата, която е на повече от 150 години, изгоря в нощта преди Цветница миналата година. Възстановяването на църквата в квартал „Заножене" започна с 80 000 лева.  В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения.  Сумата бе удвоена от епархията,..

публикувано на 28.04.24 в 15:50

Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на Цветница

Православната църква празнува днес празникът Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.  Във Видин тържествата започнаха с литургия в катедралния храм "Свети Димитър" от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на днешния цветен ден. "Здраве, да има..

публикувано на 28.04.24 в 13:43

Враца беше домакин на състезание по БДП

Емоционално и много оспорвано протече поредното издание на областния кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.  Традиционно домакин на събитието беше СУ „Козма Тричков"-Враца.  В първа възрастова група - 5. – 7. клас, участие взеха седем отбора, а във втора състезателна група -  8. – 10. клас, пет отбора. Отборът на СУ..

публикувано на 28.04.24 в 13:20

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

За участие на изборите на 9 юни са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрираните обаче са 22 партии и 11 коалиции.  "Атака" е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО се оказва, че не достигат.  Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи днес, че в държавите от ЕС ще се гласува както за европейските, така и за националните..

публикувано на 28.04.24 в 13:07

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28