Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на село Ракево: "Денононщно работя за селото и за хората"

4
село Ракево
Снимка: РБ Монтана


В "Посоките на делника" се отправяме към село Ракево. Намира се на  5 км северозападно от общинския център Криводол, 26 км северозападно от Враца. Жителите в момента наброяват 650.

В миналото добре развити били животновъдство, земеделие и селско стопанство. Днес земята обработват големи арендатори като се отглежда основно слънчоглед, жито, ечемик, царевица.

Ракьово село- така го наричат жителите на околните села, е пряк наследник на средновековното селище в местността Рушки трап и Манастира. Село Ракьово е записано в османски документ от 1639 г. Местило се е на много места, докато се установи на днешното си място. Останки от средновековно селище и неговия некропол са разкрити в местността под Рушки трап. Намерените в гробовете накити и други предмети датират от периода IX-XIV в. В центъра на селото има паметник на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война. Има и паметник на загинал съветски офицер – Андрей Захарович. Близо до селото се намира историческата местност "Томин мост", свързана със Септемврийското въстание – 1923 г. В същата местност има и изграден Мемориален комплекс.


През 1908 е завършено строителството на ж.п. линия Мездра - Видин и гара Ракьово, и тук минава първият влак от Мездра за Видин. Гарата оживява селото и така се създава новият квартал край гарата. През 1932 г. е построен водопровод, а през 1947 г. се построява с доброволен труд сградата на жп гарата. Селото е електрифицирано през 1948 г.

В Ракево са работили цех за плетиво, дърводелски цех, фурна за хляб, имало е находища за хума. Днес в селото функционира мандра за производство на сирене и кашкавал. От три години съществува и цех за производство на шоколадови изделия.

Малин Димитров Тончев е кмет вече трети мандат, той е от родом от селото и като основна задача си поставя работата в името на хората и тяхното благополучие.

"Денононщно работя за селото и за хората. На разположение съм на хората от селото... Асфалтирал съм 5 км, ремонт на черквата, нова спортна площадка... Належащо е да се асфалтират още 2-3 улици, а за другото - аз се грижа... Това е моето задължение към хората... Хората са заети в цех за вафли, мандра имаме, трима арендатори, които дават работа, две кравеферми и другите хора работят в Мездра, Враца. Пътуват сутрин, вечер се прибират, има и в чужбина. "

В Ракево живеят 650 жители, населението е застаряващо и затова се работи в тази посока - да се помага на възрастните хора.  

За поддържането на чистотата и озеленяването в Ракево работят хора, които са назначени по различни програми, свързани с озеленяването, хигиената и охраната на населеното място. 

"Имаме хора по програми, отработващи, двама- трима по програми за заетостта, около 10 човека са на социално подпомагане, те са 14 дена на 4 часа, очакваме нови програми до нова година. Имаме 10-15 лични асистенти....Получихме хранителни пакети от БЧК, 97 човека ще получат тези помощи...Трудно се поддържа гробищния ни парк. Свързано е поддържането със средства и съм говорил с арендаторите за подпомагане, за да можем да наемем фирма да почистим гробището и да го заградим с ограда.

В село Ракево от началото на месец март до сега е имало 10 души с положителни проби за коронавирус... В момента затворихме детската градина и училището, защото има учителка с положителни проби. 4 човека имат положителни проби в селото сега и ги обслужваме, аз се грижа за тях,"- казва Малин Тончев.
 

ОУ "Васил Левски" село Ракево е основен образователен център, в който учат 79 деца в пет паралелки. Има ученици, които пътуват от седем съседни села. Училището работи и по проекти, в които децата се включват в различни форми на художествена самодейност - казва Маргарита Александрова, временно изпълняващ длъжността директор:

"Имаме обедно хранене, закуска получават малките, екипът ни е малък, 12 учители с мен, и всеки се старае да даде всичко от себе си, за да запазим училището, защото едно населено място без училище няма как да съществува добре... Продължаваме със стъклопис и футбол... За КОВИД -  притеснително ни е, взимаме всички средства предпазни..."

Иванка Атанасова е секретар и библиотекар на читалище "Светлина 1928", което е духовен и културен  център. В библиотеката има 6 500 книги:

"Работим с най-малките деца в градината, с учениците, възрастните хора четат, имаме певческа група и пеем народни песни, възпроизвеждаме обичаи...Това лято бяхме повече навън.."...

Дългогодишна певица в певческата група към читалището е баба Рилка, тя е родена през 1944 година, активна самодейка е и пее, откакто се помни.


Василка Трифонова, председател на читалището, също се включва в певческата група, харесват й старите носии от раклата на баба, но е горда от новите, които са ушити за певческата група и с които се представят на фолклорни празници и фестивали:

"Опитваме се в тая криза нещо да създадем, събираме се, на общинските прегледи винаги сме на първите места... Пеем много песни, пресъздаваме обичаи... Спокойно се живее, имаме необходимост да се направи ремонт на читалището и билиотеката."
 


Още за живота в Ракево чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48