Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо място за видински ученик в Националния конкурс „Млад краевед 2020“

2
Ели Цветанова и Светослав Каменов с наградите от Националния конкурс "Млад краевед 2020"
Снимка: личен архив



Десетокласникът Светослав Каменов от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин  се класира на първо място в Националния конкурс „Млад краевед 2020“ в две  категории - „Пословици и поговорки“ и категория "Гатанки".

Ментор и училищен координатор на участието в конкурса бе Ели Цветанова.
 Първата награда на Светослав е особено ценна, тъй като в неговата възрастова група са се конкурирали повече от 100 ученици. Светослав участва за втора поредна година в този национален конкурс. А коя е причината отново да вземе участие в конкурса да чуем от него:

"Моята госпожа ми беше споменала, че тази година ще има конкурс и аз реших да се възползвам от предложението и да участвам. ...Реално трябваше да успея да намеря различни поговорки от нашия край, да са забравени и слабо известни...В интернет информацията беше почти никаква, и госпожата ми предложи да се консултирам с РИМ- Видин и със стари хора...Аз успях да намеря информация за влашкия край и от Ново село, турлашкия край...Обогатих моя речник и разбрах много думи, които не знаех.."
 

Светослав Каменов си поставя за цел да открие и представи малко известни пословици, поговорки и гатанки от видинския край, както и от Ново село, характерно със своя особен диалект и такива от турлашкия край:

 " За Новоселския край се казва "Да ти папам джигерчето " казва се обикновено на дете и се приема като комплимент..в турлашко - "замете се" - означава,  че си е отишъл, "залепил се като лепка" , "закълни се, де" ...От гатанките , които намерих "Оттук брег, оттам брег, а в средата - жив човек" - дете в люлка, "Дълга Мара кон кара" /камшик/ и други"

Целта на провелия се конкурс "Млад краевед"  е да мотивира младите хора за творчески търсения в областта на фолклора.

Като краен резултат  участниците в конкурса ще станат автори на  една от секциите на създадената през миналата година електронна библиотека „Приятели чрез фолклор“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03

В "Музикална зона" на 30 май 2024 слушаме Бени Гудман

Днес се навършват 115 г. от рождението на американския джаз - суинг музикант, кларинетист и бендлидер Бени Гудман, наречен още "Кралят на суинга". Неговото присъствие на сцената съдейства за привличането на бялата аудитория към джаза, като обединява поколения наред бели и цветнокожи американци в културното явление "суинг", повлияло поведението на..

публикувано на 30.05.24 в 09:00

Баба Яга "оживява" в спектакъл за добротата на Държавен куклен театър Видин

"Къщата на Баба Яга" е поредното премиерно заглавие в програмата на Държавен куклен театър Видин. Пиесата е авторска, разказана е от режисьорите Мая и Митко Димитрови. Двамата я създават специално за актьорите Аделина Иванова и Красимир Колев.  След "Ревливата принцеса", "Червената шапчица" и още десетки герои, на които вдъхва живот на сцената, за..

публикувано на 30.05.24 в 09:10