Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С есе за приятелството студентка от Видин участва в конкурс на френски

2
Диана Кирилова, студент във филиала на Русенския университет - Видин
Снимка: личен архив



Диана Кирилова, студентка във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин, взе участие в провелия се конкурс за есе на френски език, организиран от Русенския университет.

Темите тази година, върху които участниците можеха да пишат бяха две: "Приятелството заема важно място в живота" и "Моят град, моето училище, франкофонията и аз". 

Момичето избира темата за приятелството, като това не е първото й участие в този конкурс. Тя обича да твори, да пише и участието й във франкохонския конкурс е вид предизвикателство за нея, разказа студентката втори курс в специалност "Български език и история".

"Попаднах случайно на този конкурс, доста се позамислих, но защо да не пробвам. Да, позабравила съм френския, но го написах първо на български език, после го преведох на френски. Нямам награда, но съм наравно със студентка от Френския институт от Ереван... И за моя радост след мен бяха наредени студентки 4 курс в Силистра, които изучават български и френски език.

Ето част от есето:

" Приятелството има много образи, то е в споделената скръб, то е в радостта на искрения поглед, то е в склонността да направиш компромис.

Хора, научете се да уважавате и съхранявате толерантността към своите приятел, защото човек без приятели просто не може!

Във всички взаимоотношения трябва да има благородство, топли чувства. Ако имате силна ръка на приятел за подкрепа  вие сте благословени".

Диана има слабост към езиците, знае добре писмено и говоримо румънски език,  френски, руски.

В момента  учи в дистанционна форма на обучение и подкрепя този вид преподаване.
.:
Който е решил да учи и който е добре мотивиран, въпреки възрастта на която е,  за него няма пречки дали е дистанционно, да ли изпитът е писмен, дали е устен, казва още тя.
 
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03

В "Музикална зона" на 30 май 2024 слушаме Бени Гудман

Днес се навършват 115 г. от рождението на американския джаз - суинг музикант, кларинетист и бендлидер Бени Гудман, наречен още "Кралят на суинга". Неговото присъствие на сцената съдейства за привличането на бялата аудитория към джаза, като обединява поколения наред бели и цветнокожи американци в културното явление "суинг", повлияло поведението на..

публикувано на 30.05.24 в 09:00

Баба Яга "оживява" в спектакъл за добротата на Държавен куклен театър Видин

"Къщата на Баба Яга" е поредното премиерно заглавие в програмата на Държавен куклен театър Видин. Пиесата е авторска, разказана е от режисьорите Мая и Митко Димитрови. Двамата я създават специално за актьорите Аделина Иванова и Красимир Колев.  След "Ревливата принцеса", "Червената шапчица" и още десетки герои, на които вдъхва живот на сцената, за..

публикувано на 30.05.24 в 09:10