Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филиалът на Русенския университет във Видин навършва 4 години

Автор:
Снимка: Полина Тодорова









Русенският университет "Ангел Кънчев" е основан на 12 ноември 1945 година, като тогавашната му форма е Висш институт по машиностроене, механизация и електрификация на селското стопанство. Впоследствие е преименуван на Висше техническо училище "Ангел Кънчев" и преобразуван в университет на 21 юли 1995 г. Русенският университет има филиали в Силистра, Разград и Видин. 

Филиалът във Видин днес навършва официални 4 години, като всъщност практически съществува от 5, но първият випуск е приет в така наречения Обучителен център. С инициатива от областната и общинската администрация във Видин, с подкрепата на народните представители и бизнеса от региона и след интензивна кореспонденция с Министерството на образованието и науката, на 3 май 2017 година Министерският съвет издава Постановление и официално Филиалът е факт. Как се стигна до създаването на филиала, какви бяха трудностите, кой съдейства, как се справят видинските студенти и за обучението в онлайн среда - попитахме професор д-р инж. Пламен Кангалов, заместник ректора по учебната работа на Русенски университет "Ангел Кънчев" и директор на Филиал Видин.

"Идеята за създаване на Филиал на Русенския университет във Видин е от 2012 година. Има решение на Академичния съвет и са определени професионалните направления, в които, евентуално, ще се обучават студенти... 2016 година подписахме един Меморандум между управителите на областите по поречието на Дунав за активна работа по създаване на филиала. Огромна помощ получихме от областната и общинската администрация във Видин, също така всички народни представители подкрепиха тази идея, бизнеса в региона. Имаше една година, може би, интензивна кореспонденция както с Министерството на образованието - съгласуване, съответно Акредитационна процедура и като резултат на 3 май 2017 година с постановление на Министерски съвет тази структура - Филиал Видин на Русенския университет - стана факт... Ние започнахме работата във Видин с един Обучителен център и миналата година дипломирахме първия випуск, тази година ще дипломираме първият официален випуск, който е приет във Филиал Видин".


Какво привлича видинчани да следват там попитахме абсолвентът Владислав Борисов.

"Аз съм работещ човек, в момента съм на възраст, която не ми позволява да ходя, да пътувам, това за мен може да бъде един старт в кариерата или да се развивам допълнително в службата си... Може би това трябваше да бъде един от основните критерии на Видин - да се направи Филиал в града ни - нещо, което да подпомогне бъдещото поколение, младите хора във Видин, да могат да се реализират в сфера, в която те искат да работят. Аз съм "За" да има такъв филиал в града ни и то това е много добре за развитието ни. Даже в момента има програма, с която стимулират точно нуждите на самия град - точно тези професии, точно тези специалности, които се предлагат в момента, може би са най-търсените за града ни". 

През 2018  Националната агенция за оценяване и акредитация дава институционална акредитация на Русенски университет на основание на обща оценка по критериите 9.44. Срокът на акредитацията е 6 години, а капацитет на висшето училище е 19 555 студенти и докторанти.

Чуйте повече в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03