Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петото издание на "Кулско мяшано“ ще се проведе утре

Снимка: Христела Александрова

Майсторителница "Убавило"  кани малки и големи на 5-ия юбилеен Фестивал на "Кулското мяшано" утре, 24 юни, от 11.00 часа на зелената морава пред късноантичната крепост "Кастра Мартис" в Кула. Петото, юбилейно издание на Фестивала и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано ще бъде прекрасен празник, създаден с много любов, грижа и ентусиазъм от шепа местни творци и патриоти. Това, което ни радва, че събитието стана вече едно от традиционните и се радва на интерес и подкрепа от местната общност. Има над 40 участници, приготвили "мяшано"- микс от подправки и билки, приготвени по прастари семейни рецепти. Наградите са гарантирани за всички участници, а най-добрите ще получат специални отличия! По повод петата годишнина организаторите разшириха организирания конкурс  с още два подконкурса-  История на моята семейна рецепта за "мяшано", разказ в размер на до една стандартна страница, в която участниците трябва да опишат откъде са научили рецептата за приготвянето на техния специалитет и откога съществува тя, както и Конкурс за ритуален хляб- "Моята пита- най-хубава". Награди ще има във всяка категория.


Конкурсът се организира от Майсторителница "Убавило", Община Кула и НЧ "Просвета- 1882". Празникът носи името на вкусното "кулско мяшано“, което е дало начало на популярния идеоматичен израз в Кула- "нящо мяшано", което значи смесица, микс от различни вкусове, качества, аромати и цветове, които символизират сложния, шарен и многопластов свят на кулчанина.


"Мяшаното" е смесица от различни подправки - сол, билки и други подправки, които всеки кулски майстор или домакиня смесват по своя стара семейна и тайна рецепта, за да се получи уникален букет от миризми. Освен задължителните съставки– сол, стрити червени чушки и чубрица, се добавят и специални  добавки– сминдух, мащерка, риган, кимион, суха целина или магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и много други. Затова всяка смес е уникална. Жури от изпитани кулинари ще оцени участващите рецепти. Подготвена е и забавна програма за гостите, освен възможността да опитат кулинарния деликатес с парче домашно омесен хляб от изложбата на ритуални хлябове и домашни печива. Тя включва кулски песни, изпълнени от народния хор към читалището, народни хора, представяне на автентичен фолклорен артефакт от Кула- "Приказка за един вампирин", с извор- Гена Нанкова от гр. Кула. Логото на фестивала тази година е "С трън и глог"- намигване към тъмните, сакрални и загадъчни пластове на българския фолклор, на прага между света на живите и отвъдния. Най- смелите гости ще могат да си направят и селфи с вампира от приказката.


Очакваме много наши съграждани и гости да присъстват на фестивала, където ще могат да опитат знаменитото кулско мяшано с домашен, прясно изпечен хляб и да се забавляват от сърце. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 21 май 2024 година

Културен център „Жул Паскин“ е избран да представлява България в конкурса #RegioStars на Европейската комисия. Община Видин участва в конкурса с проекта „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Поканата е от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Конкурсът..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Тежка катастрофа блокира движението във Враца

Моторист е загинал този следобед при тежка катастрофа във Враца. Инцидентът е станал към 17 часа на кръстовището на Табашкия мост.   По първоначална информация, мотористът е блъснат от автомобил, правещ забранения на кръстовището обратен завой.  Заради катастрофата трафикът е блокиран. Пътна полиция отбива движението по "Крайречен булевард".

публикувано на 21.05.24 в 17:47

Трима рибари са заловени за бракониерство край язовир "Огоста"

Заловиха трима бракониери на риба на монтанския язовир „Огоста" .  Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливище на язовира, където рибата хвърля хайвера си.  Заловените рибари са от Берковица, съобщи Валери Спасов , инспектор „Рибарство и контрол" ИАРА Монтана:..

публикувано на 21.05.24 в 16:51

623 нарушения на трудовото законодателство констатирани от началото на годината във Видинско

254 проверки за спазване на трудовото законодателство е извършила  Дирекция "Инспекция по труда" във Видин за  първите четири месеца на 2024 година.  Проверени са предприятия със зает персонал от около 9000 работници и служители. Констатираните нарушения са 1351, като  721 от тях се отнасят до осигуряването на здравословните и безопасни условия на..

публикувано на 21.05.24 в 16:30
Храм

Църквата в село Синаговци отбеляза храмовия си празник

В деня на Свети свети Константин и Елена жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли.  Тържествена Света литургия бе отслужена от отец Владимир Велков. След богослужението в двора на църквата бе осветен празничен курбан  и раздаден на вярващите . За доброто..

публикувано на 21.05.24 в 14:28

Във Видин представят сборника "Поетични мостове"

В навечерието на  Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ч италище "Цвят" и Дружеството на писателите във Видин ще представят сборника "Поетични  мостове". В него са включени стихове на 15 видински поети, каза секретарят на читалището Любомир Илиев: "Съставители са Диана..

публикувано на 21.05.24 в 13:53

Мъж счупи стъклата на няколко автомобила в Берковица

Задържаха мъж, счупил предни панорамни и странични стъкла на 4 автомобила  в Берковица  през почивните дни, съобщиха от полицията в Мнтана.  На 20.05.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от 35-годишна местна жителка, която съобщила, че предишната нощ било счупено предното панорамно стъкло на лекия ѝ автомобил "Дачия Дъстър",..

публикувано на 21.05.24 в 11:15