Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уелнес консултант: Етеричните масла търсят причината, а не симптома

Снимка: БГНЕС


Етеричните масла действат много интуитивно, те са адаптогенни, което означава, че те търсят причината, а не търсят само симптома, обясни в предаването "Направление здраве" уелнес консултантът Надежда Петрова. По думите й, симптомът може само да насочи човека с какво да подходи към конкретния проблем: 

"Реално етеричните масла се интересуват от причината - това е нещото, което ги отличава от другите средства, с които се справяме в ежедневието. Защото с нанасянето на малко количество, маслото веднага достига до клетките или системите, в които има проблем. Ние можем да не знаем какъв е проблемът. Това много често се вижда, когато имаме главоболие. Главоболието може да е от всякакъв характер и най-често се опитваме да потушим болката. А болката може да е от интоксикация или от недостиг на въздух, или преумора на очите. Просто силата на етеричните масла и силата на природата се виждат точно в този аспект. Трябва вече човекът, който ще ги използва, също да се довери на своята интуиция какво масло да вземе. Но така или иначе, те са адаптогенни и ще стигнат там, където трябва." 

Можем ли в началото на есента да подкрепим имунната си система с етерични масла?

"Етеричните масла действат така, че да балансират, да намерят хомеостазата на тялото, като в случая с имунната система, те търсят да я подкрепят. Затова хората с автоимунни заболявания няма проблем да ги ползват, защото няма да засилят имунната система в смисъла, в който тези имуностимуланти правят това и се стига до такава реакция, която е нежелана при хора с автоимунни заболявания. Етеричните масла, които се използват в този период и във всички периоди на вируси, са карамфил, канела, лимон, евкалипт. Има една специална смес, която се казва он гард, която се препоръчва да се използва от началото на септември, и тя по съвсем нежен начин подкрепя организма, има истински имунен отговор, за да отблъсне източника на заразата." 

Тази събота, 18 септември, Надежда Петрова ще бъде част от фестивала "Здравей, здраве", където ще има ателие, а в неделя ще проведе среща с видинчани, за да отговори на техните въпроси за етеричните масла.

Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50