Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за ирландски писател е подредена в библиотеката във Враца

Снимка: Жоро Александров

Изложба, посветена на ирландския писател Джеймс Джойс, е подредена в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца. Събитието се осъществява по инициатива на Ирландското посолство в София. 


Общо 22 панела ще представят живота, творчеството и пътуванията на родения в Дъблин писател, наредил се сред имената на Марсел Пруст и Франц Кафка като основател на модерния роман в началото на 20 век, каза директорът на врачанската библиотека Силвия Павлова:


"Изложбата е посветена на ирландския писател Джеймс Джойс. Най-известната му творба „Одисей” е разказ за един ден от живота на 38-годишния рекламен агент Блум, неговите срещи с хора и местата, които посещава в Дъблин. Като денят, описан в романа, е 16 юни 1904 г. и не е случайно избран от Джойс. Това е денят, в който той среща своята съпруга Нора и това е неговият начин да го увековечи. Изложбата е много интерсна и всеки, който има желание може да я разгледа в този период от две седмици." 

Изложбата ще остане до 15 октомври във фоайето на регионалната библиотека във Враца. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

38,19% гласуваха за Народно събрание в Монтанско, а в евровота се включиха 32,96%

Изборният ден в област Монтана е приключил с избирателна активност малко под 40% (38,19%) във вота за Народно събрание, по-нисък е бил интересът на гласоподавателите към избора за Европейски парламент, правото си на глас са упражнили 32,96%, това съобщават от областната администрация. В изборите за Народно събрание са гласували 44 703 души от имащите..

публикувано на 09.06.24 в 21:10

Четири общини от област Видин с избирателна активност над 50% за двата вота

33,81% е избирателната активност в област Видин на изборите за Народно събрание (НС). Включените в избирателния списък са 81 762.  За Европейски парламент (ЕП) са гласували 32,13% от имащите право на вот 80 849 души. Най-висока е избирателната активност в община Бойница , като там за ЕП за гласували повече избиратели, отколкото за НС - 55,34%. За..

публикувано на 09.06.24 в 21:00

МВР: Изборният ден във Видинско и Врачанско е преминал в спокойна обстановка

Приключи гласуването във всички секции в област Видин , съобщават от дирекцията на полицията. Няма данни за възникнали сериозни инциденти. Създадена е необходимата организация за полицейска охрана при транспортирането на изборните книжа и материали от СИК до РИК. През днешния ден служителите от видинския сектор "Български документи за..

публикувано на 09.06.24 в 20:45

Михаил Миков с глас за по-демократична и справедлива България

С хартиена бюлетина гласува Михаил Миков, водач на листата на "Левицата" във Видин. Tой посочи, че по-доброто бъдеще на България зависи от всички български граждани: "Гласувах за по-доброто бъдеще на нашите деца. Гласувах за една по-демократична България, за по-активна и по-справедлива България. По-доброто бъдеще ще се случи с усилията на всички,..

публикувано на 09.06.24 в 20:25

Милен Милчев, ИТН: Гласувам за онези, които знаят каква е стойността на мъжката дума

"Упражних не само правото си, а и задължението си, да гласувам. Това е изключително важно. Пред мен гласува 92-годишна баба. Щом тя е преценила, че е важно и не и пречи, въпреки трудната и подвижност, значи всички трябва да го направят. Гласувах за политици, които обичат Видин, които ще се погрижат за Видин и северозапада, за свързаността, за..

публикувано на 09.06.24 в 20:20

Вера Александрова избира мира и свободата

За свободата да бъде чут българският глас гласува днес кандидатът за народен представител за Видин от "Възраждане" Вера Александрова: "Гласувах за свободата, защото е дошло време разделно. Време разделно, в което ние трябва да се разделим с досегашното управление. Аз знам, че голяма част от българите са обезверени заради 32-годишното паразитно..

публикувано на 09.06.24 в 20:20

Румен Христов от СДС гласува за стабилно мнозинство

"Гласувах за едно стабилно мнозинство,  което да излъчи правителство и то да управлява България поне четири години. Стабилно мнозинство, което да работи в полза на българските граждани, да няма скоро избори, защото се измориха и избирателите, а и ние, и държавата да тръгне по европейския си път. По отношение на европейските избори, нека да изпратим..

публикувано на 09.06.24 в 20:10