Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 октомври 2021 година

Снимка: Светослав Цветанов

Проведено е извънредно общо събрание на акционерите на Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" във Видин, на което е избран нов съвет на директорите. Негов председател е адвокат Кирил Груев. Изборът се е наложил заради промени в законодателството, както и заради изтеклия вече тригодишен мандат на предишното ръководство.


Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще направи инспекция на строителството на скоростния път Видин - Ботевград утре, 5 октомври, съобщават от ведомството.

Все още няма избран кмет в най-голямото видинско село Арчар. Следващата неделя на балотаж ще се явят  -Веселина  Данаилова, издигната от Местна коалиция "НОВОТО ВРЕМЕ" и Георги Стоянов от "Движение България на гражданите".

Ирена Анастасова ще е водач на листата на "БСП за България" за област Монтана за предстоящите парламентарни избори.

513 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 603 теста през последното денонощие. 17 са новозаразените в Северозападна България. 10 от тях са в област Видин, в област Враца- 5 и в област Монтана - 2.

Петима са новите, заразени с коронавирус във Врачанско, съобщиха от РЗИ, обобщавайки данните от 3 октомври. Всички те се лекуват в домашни условия.


Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, ще трябва да плащат здравните си осигуровки сами. Срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП.


Във Видин се планира скоро да има колонки за електромобили. Предложението на кмета на Видин Цветан Ценков е разгледано в Постоянните комисии на Общинския съвет. 

Започна есенното засаждане на цветята в зелените площи, съобщават от Община Видин. От миналата седмица работници засаждат закупения посадъчен материал в предварително подготвените цветни лехи.


На тържествена церемония в новия учебен корпус на филиал "Проф. д-р Иван Митев" във Враца към Медицински университет-София бяха връчени дипломите на 87 абсолвенти. 


Започва новата учебна и творческа година във видинското читалище "Цвят". Читалищните служители са предвидили обучения и занимания в малки групи, както строги противоепидемични мерки. 

Театрална формация "Altro teatro" при столичното Студентско младежко читалище "Аудитория" получи голямата награда на фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка в Лом.

Пет неправителствени организации от Северозапада станаха част от вдъхновяваща книга, която показва смисъла на гражданското общество и  сила на неправителствените организации. Това са Сдружение "Закрилниците" от Монтана, Настоятелството на училище "Христо Ботев"– с. Търнава, Врачанско, Сдружение "Закрила" от Ловеч, Плевенски обществен фонд "Читалища" и Сдружение "Граждански инициативи – Ловеч". 

Изложба, посветена на ирландския писател Джеймс Джойс, е подредена в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца. Събитието се осъществява по инициатива на Ирландското посолство в София. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Състезание по риболов за деца се проведе в Монтана

40 деца взеха участие в турнир по спортен риболов в Монтана.  Състезанието "Плувка за деца" се провежда за поредна година от Ловно-рибарско дружество "Огоста" и община Монтана, а поводът е 1 юни – Деня на детето. 40 деца, разпределени в две възрастови групи, участваха в турнира. Най-голямата риба хвана Дея Савова – шаран тежащ 4.930 кг.,..

публикувано на 26.05.24 в 12:30

Изграждат хипермаркет във Враца

Нов хипермаркет, който е част от голяма верига, се изгражда във Враца.  Общата площ на терена в най-големия жилищен комплекс в града - „Дъбника", е 2 498 квадрата.  Разгънатата площ на едноетажната сграда е 1 147 квадрата.  Ще бъдат обособени 28 нови паркоместа.  Ще има специални места и за паркиране на велосипеди. Конструкцията на магазина е..

публикувано на 26.05.24 в 08:45

Местните зрелостници получиха значката "Посланик на Враца"

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас.  От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници.  Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

публикувано на 26.05.24 в 07:29

Намаляват продължително безработните във Врачанско

Броят на регистрираните продължително безработни лица за общините Враца и Криводол е намалял с 8 лица или 2,38% спрямо предходния месец, личи от справката на трудовата борса. За община Враца се наблюдава намаляване на броя с 9 лица, а за община Криводол той нараства с 1 лице.  Броят на продължително безработните младежи до 29 години е 15, които..

публикувано на 25.05.24 в 14:00

Згориград отбелязва празника си

Врачанското село Згориград ще отбележи своя празник днес с богата програма. Селото на гордите планинари ще посрещне фолклорни групи от Монтана, Враца, Костелево и с. Зверино, като изпълнения ще има и местната певческа група "Балканска китка". Празникът ще започне в 16.30 ч. с фокуси и забавления за децата, ще продължи с фолклорна програма, а..

публикувано на 25.05.24 в 13:30
Крайдунавският парк

Циркова работилница и театър в Крайдунавския парк на Видин

Циркова работилница ще се проведе днес във Видин. Тя е част от инициативата На базар сме! В парка! на платформата за събития Естетика. Работилницата ще радва както деца, така и родители, каза Белла Антова от организаторите: "Екипът на "Mini Art Fest" идва за първи път във Видин. Няма нищо опасно, въпреки че номерата на техните акробати..

публикувано на 25.05.24 в 09:44

Ученици ще рецитират Вазови стихове в Мездра

Детски конкурс рецитал на Вазови творби ще се проведе на 27 май в Мездра. Конкурсът се организира за четвърта поредна година и е част от 50-тите юбилейни празници на града .  Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови категории- от 1-ви до 4-ти, от 5-ти до 7-ми и от 8-ми до 12 клас, каза за Радио ВИДИН Светла Дамяновска , главен експерт..

публикувано на 25.05.24 в 09:00