Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аида Марковска: Мисията на всеки род е да твори добро, а тя не е лесна

Снимка: Радио Видин

Днешният гост в "Калейдоскоп" не е от Северозападна България. Аида Марковска е родена в Пловдив, но бе сред гостуващите във Видин специалисти на форума "Здравей, здраве", който се проведе във Видин през септември.


Аида е четвърто поколение пловдивчанка откъм страна на баща си и е част от едно необикновено семейство, тъй като  родителите ѝ са от различни етноси. Баща ѝ е евреин, а майка ѝ - българка. В онези години това е било рядко срещано и почти екзотично  явление. Расте в семейство, в което толерантността, разбирането и отстояването на мнението са на почит. Още като дете, в предучилищна възраст, е убедена, че знае всичко и че не е необходимо някой да я учи. Пораства със самочувствието, че е човек, който знае и може. Покрай баща си, който е инженер и военен пилот, проявява  интерес към математиката. Завършва математическата гимназия в Пловдив, продължава висшето си образование в Софийския университет, в математическия факултет. По-късно записва и "Дипломация", учи и психобиология. По време на промените решава да замине в чужбина и там да работи и да възпитава дъщеря си. Не успява, защото се оказва, че носталгията при нея е много силна. Връща се в Пловдив, където започва да работи в областта на информационните технологии. Едно нейно заболяване я кара да търси алтернативни методи на лечение. Така започва да изследва рода си назад в годините и да открива влиянието на събития, случки, емоционални травми, взаимоотношения върху съвременниците. 


Родовата терапия дава  добри резултати. Така Аида започва да преподава своя метод. В момента има школа за родова терапия "Задругата на родонавтите". В школата работят повече от 20 човека и успяват да помагат на хората, които имат различни проблеми. За 7 години Аида Марковска е разгледала около 700 рода. Разглежда 4-5 поколения във всеки  род. Целта на родовия терапевт е да се намерят травмите и да се излекуват. Аида е сред основателите на "Здравей, здраве" в Пловдив.



СЕМЕЙСТВОТО

"И татко, и майка са българи. В смисъл, че са родени в Пловдив, тяхната любов е била трудна, но пък наистина са се обичали. Те до последно много се обичаха, много се уважаваха. Мама беше изключително добре приета от еврейската ми баба, но никой не я беше принуждавал по някакъв начин да се откаже от християнската си идентичност... Израснах в много интересно семейство, където се говореше ладино. Аз и сега много обичам този език, това е сефарадския  еврейски език, който е с корени в Испания, моите по-древни предци са от Толедо. А пък другите ми предци са серт хора, от панагюрския край. Тази симбиоза между моите родители беше много красива.  Ние със сестра ми израснахма в семейство, в което толерантността, разбирането и отстояването на себе се бяха на почит. За себе си знам, че носталгията ми към България и към Пловдив са изключително силни и не мога да живея никъде другаде. "


СИСТЕМАТА НА РОДА

"Колкото и да е странно в рода има математически отношения. Започнах да разглеждам родовете на свои приятели, да създавам схемите им, да търся взаимовръзките и отношенията. Аз не можех да повярвам колко много неща могат да се открият в един род като чувства, като взаимосвързаност. Работата ми с рода ми даде система, която се оказа много точна. И оттам насетне тази система можеше да бъде описана, показана, доказана. И да се изведат закони."

ТЕРАПИЯТА

"Най-добрата терапия се оказа българската родова традиция, българското родово предание. Нашият народ прекрасно знае как да си оправя кривиците, но това беше забравено и изоставено. Моята система е като един великолепен пъзел без да имам картинката. Но се получи много добре. Това е родовата терапия. Ние търсим травмите. Ние търсим това, което в момента преживяваме в нашия живот, като разказ за травмите на предците ни, и то емоционалните им травми. Ползвам метод на регресия, но той се различава от стандартния метод. Този метод на регресия, който ползвам аз, животите ни могат да се развиват не само последователно, но и паралелно. Регресията е свързана изцяло с нашите преживявания в родовата структура.  Най-много ползвам български обредни предания, тоест това, което са правили нашите баби. Това е водещото, което правим. Открили сме, че 4 поколения са необходими, за да се разкаже една травма. Тя съществува латентно в рода, докато се прояви при правнуците. Нашата работа е от симптоматиката на 4 поколения да изведем травмите."

РОДЪТ

"Родът е фрактална структура, тоест малкото, което виждаме, елемент, фрагмент от рода  е копие на голямото. Ние можем от един елемент в рода да видим целия род. Това е най-същественото откритие, което направих аз. Ние всички сме обвързани в колективното родово поле, в което информацията е налична, но не е осъзната. Това са ментални, психологически и физически страдания на съвременните хора, които имат обяснение в рода. Разглеждането и разбирането на травмата в рода значително помага процеса на лечение, а в някои случаи буквално като по чудо се възстановява човек. Родът трябва да е хармоничен, балансиран, родът не бива да се забравя. Забравата е най-големият бич за един род. Забравим ли предците си, нашите си предци, значи ние удряме по самия род. Затова българинът е знаел гроба на предците си... Всеки един от нас е длъжен да изпълнява повелите на своя род, независимо дали ги разбира или не, дали е съгласен или не. Е, това е орис. И когато ги осъзнаеш, можеш да пуснеш тази орис. Да кажеш: "Аз избирам себе си, моята орис. Вас ви обичам, признавам вашите страдания. Аз ще живея живота както е за мен и ще дам ново русло в моя живот."

РОДОВАТА ТАЙНА
"Най-лошото за един род е тайната. Най-страшното нещо, което разболява хората в един род, е тайната. Най-болните хора са с много големи родови тайни. Трябва да се разказва за това какво е преживяло семейството и родът. Това да ни е посланието - ето, минахме през това, справихме се и оцеляхме. По-добре сме. Не се налага и ти да минаваш през това. Живей своя автентичен живот!"

БЪЛГАРИТЕ

"Ние сме изключително мъдри в това как общуваме, по какъв начин обменяме силата си. За българина силата е всичко, това е особена духовна енергия, това е дълбоко в нас, няма кой да ни го отнеме, нито една пропаганда няма да го унищожи.  Ние сме  като троскот.."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00