Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кооперациите и мястото им в стопанския живот на България

Снимка: Радио ВИДИН


Какъв дял от земеделската земя се обработва от кооперации, ще има ли скоро Закон за кооперациите и имат ли бъдеще кооперациите у нас, как се печели доверието на член-кооператорите? За кооперациите и кооперирането говорим в "Земята, която ни храни" с председателя на Националния съюз на земеделските кооперации Николай Момчилов и председателя на ЗК "Единство" в монтанското село Комощица.

Над 5 милиона декара от земеделската земя у нас се обработва в кооперации, те не са отживелица и необходимостта от тази форма на управление на земеделската земя ще бъде все по-голяма- така малките собственици на земя ще могат да се противопоставят на големите арендатори. В това е убеден  Николай Момчилов председател на Националния съюз на земеделските кооперации:

"В България има около 900 кооперации, при нас членуват около 450. Място за кооперациите в стопанския живот на България има, все по-голяма ще е нуждата от такива кооперации, за да могат дребните собственици на земя да се противопоставят на по-едрите земевладелци... Начинът, по който могат да го направят, е единствено обединени и кооперирани... Иначе в кооперациите има фонд "Социален"- с решение на Общото събрание част от печалбата се разпределя за подпомагане на църквата, пенсионерския клуб, кметството, помага се и на по-бедните хора, които са членове на кооперацията. Кооперацията е социален феномен, тя има бъдеще и е задължително да ги има...." 

Кооперациите са структури, които са на светло, в тях решенията се взимат от Общо събрание, не може да има еднолично решение, затова и от това кой е начело, зависи до голяма степен и успеваемостта и устойчивостта на кооперациите, смята Николай Момчилов. Един от проблемите за тях е нелоялната конкуренция, а с възможността арендаторите да изкупуват идеални части от земята на кооператорите, намалява ресурсът на кооперациите. Затова и се променят уставите на земеделските кооперации, които включват клаузата, ако си член кооператор, земята ти да се обработва в кооперацията. В министерството на земеделието е създадена и Работна група, която работи за нов Закон за земеделските кооперации. 

Кооперация "Единство" в Монтанското село Комощица е пример за устойчивост, и добре стопанисвано социално предприятие, защото вече близо 30 години тя сплотява хората- и член кооператорите, и работниците, които не са малко на брой. От няколко години неин председател е Даниел Димитров. Хващам го минути след като е изпратил тракторите за засяване на последните декари с есенници. Признава, че всички в сектора са силно зависими от атмосферните условия, но е обнадежден, че ще се справят, дори и когато се поемат рискове:

"Силно се надявахме да завали, то пък наистина заваля и прекалено много валя. Мисля, че ще свършим работа, може би ни остават още 2-3 дни сеитба, ще успеем да се включим в оптималните срокове до края на октомври. Сяхме отново рапица, малко по-малко декари, отколкото сеем, но за нея е малко по-особено положението, защото й трябва по-топло време, за да се вкорени и да не измръзне през зимата... Иначе пшеницата и ечемика са добре- имахме засети около 4-5 хиляди декара преди дъжда, сега са в перфектно състояние.... Не се отказваме от рапицата, защото ни носи първите доходи. А ние даваме рента още от средата на август, това е първата ни продажба за годината, а тази година беше със страшна цена. Заслужава си да се поеме някакъв риск, макар и с по-малко декари." 

Кооперацията в Комощица обработва 25 хиляди декара земя. Могат да се похвалят с едни от най-високите добиви и ренти в региона, стабилни заплати, около 85 работни места и почти без текучество на кадрите. Кооперацията се развива и в сектор животновъдство- отглеждат се крави и овце, но там единственият плюс е, че се осигурява работа на местното население:

"За съжаление през последните години на национално ниво животновъдството замира, но ние се борим и все още, и с цената на загуби, го задържаме, защото там са заети около половината от работниците в кооперацията"- сподели Даниел Димитров. 
С общи усилия на ръководството и член кооператорите успяват да се справят с всякакви предизвикателства и трудности. Една от идеите, от които не са се отказали, е да се подпомагат млади хора, които искат да се обучават в областта на земеделието. Не липсата на работна ръка, а намаляването на земята в кооперацията заради покупката от големите арендатори е един от основните проблеми, затова и ръководството търси възможности за закупуване на земя:

"Можем да си позволим определена цена на декар, не можем да се борим с големите арендатори... Друг проблем е, че не винаги член-кооператорите съобщават, че искат да продадат земята си на друг. Опитваме се да запазим обработваемата си площ...", признава Даниел Димитров и пожелава на колегите си: 

"Да не сме алчни, а следващата стопанска година да е добра поне колкото тази!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00