Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет за лечение на пост-ковид синдром работи в Лом

Снимка: Радио Видин

Профилактичен кабинет за диагностика и лечение на пост-ковид синдром е разкрит в Диагностично-консултативен център 1 в Лом. В него работят специалисти, които в зависимост от симптомите на пациента, могат да назначат необходимата терапия. Част от екипа на кабинета е д-р Красимир Виталиев. Той обясни в "Направление здраве" какво представлява пост-ковид синдромът и какви са целите на кабинета:
 
"Обикновено симптомите на COVID-19 отзвучават до 4 седмици. Това  е т. нар. фаза на остър ковид. Ако оплакванията продължат и след четвъртата седмица или се появят отново, вече говорим за т. нар. дълъг ковид. Самият дълъг ковид се дели на два периода -  от 4-та до 12-та седмица е продължително симптоматичен ковид, а след 12-та говорим за пост-ковид синдром, към който сме концентрирани и ние. Важно е хората да знаят, че нашата основна цел е да предотвратим сериозните последствия на този синдром, тъй като има високи рискове от миокардит, перикардит, емболични инциденти... Пациентите, които са със задух при физически усилия и в покой, лесна уморяемост, продължителна кашлица, ставни болки, мускулни болки, трябва да потърсят помощ, за да ги консултираме и да избегнем тези сериозни последствия, които могат да възникнат. "

Всеки шести пациент има лека до тежка форма на пост-ковид синдром, сочи статистиката у нас. Лечението може да продължи до 6 месеца в зависимост от симптомите, обясни още д-р Красимир Виталиев.

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00