Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарители връщат усмивките на възрастни хора от Северозападна България

Снимка: https://www.facebook.com/onepercentchangebg


Възрастни хора ще получат безплатно зъбни протези, изработени в рамките на инициатива на сдружение "1 процент промяна" и негови партньори. Събрани са средства, с които ще бъде осигурено лечението и изработването на протези на около 60 души от четири врачански села - Ослен Криводол, Синьо бърдо, Лик и Царевец. 

"Нашите приятели от "Резиденция баба" споделиха, че виждат колко от възрастните хора са без зъби, не могат да се хранят с твърда храна и трябва да помислим нещо в тази посока. Ето така през декември 2021 година направихме каузата за 40 души от 3 села. Но тъй като каузата беше прегърната от нашите дарители, докосна ги, и събрахме доста повечко пари от първоначално предвидените, така че със сигурност сега ще включим още едно село - Царевец, и допълнително хора. Така че за сумата от 26 000 лева, която събрахме, ще може да се реализира напълно каузата...", обясни Веселина Владова от "1 процент промяна".

Партньор в инициативата е софийска стоматологична клиника, чиито представители посещават на място възрастните хора.

"Здравната каса отпуска за протези, но част от хората имат много по-голяма нужда - подготовка, за да се стигне до зъбните протези, лечението само през Здравна каса не би било възможно. Така че, с тези допълнителни средства, които ние сме събрали, ще направим по-комплексно лечение хората... ", добави Веселина Владова. 
Снимка: https://www.facebook.com/onepercentchangebg
Благодарение на инициативата  и дарителите, които я подкрепят, около 20 души от село Ослен Криводол ще имат по-красиви усмивки, обясни кметът Роман Иванов: 

"Тази инициатива е много благородна, благодарим както на "1 процент промяна", така и на всички, които отделиха от средствата си, за да помогнат на Северозапада, защото това са няколко села от община Мездра и от община Роман, и са някъде около 55-56 човека,  на които ще им бъдат направени протезите. Тези хора са с малки пенсии, не могат да си позволяват да заделят тези средства, много се радват и са благодарни за това, което се случва."
 
Инициативата  в Ослен Криводол, Синьо бърдо, Лик и Царевец ще продължи до края на месец май. След това се очаква тя да обхване и други населени места от Северозападна България. От "1 процент промяна" се надяват кметовете да бъдат активни и да предлагат за участие своите населените места. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20