Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Цецка Александрова - за изкуството, учениците и останалите сбъднати мечти

Снимка: радио Видин

В това издание на "Калейдоскоп" ще ви представим отблизо една  дейна и амбициозна млада дама, успяла да осъществи мечтата като учител по рисуване.  Цецка Александрова е  човек на изкуството,  преподава изобразително изкуство, а извън училище се занимава с  всякакъв вид изкуство. 


Тя е родена във Видин. Определя своето поколение като поколението на "играещите" деца. След 8. клас продължава да учи в математическата гимназия във Видин. Засиленият ѝ интерес към изобразителното изкуство я кара да се насочи към дизайна. Затова избира да следва в Русенския университет специалност "Промишлен дизайн". Има и магистратура по "Информатика и информационни технологии в образованието".


След дипломирането си заедно със съпруга си решават да се върнат във Видин и тук да отгледат детето си. Желанието им е  да продължат живота си  в родния град, в който все по-малко млади хора  остават. Тук, във Видин, Цецка  отваря собствено ателие, а съпругът ѝ започва работа като инженер. Ковид-пандемията я принуждава да затвори ателието си, но пък се открива друга възможност - да работи като учител по изобразително изкуство в читалище "Цвят". Всъщност това е една нейна стара детска мечта, почти забравена, и какво щастие мечтата става реалност.


По-късно се появява възможността да преподава и на по-големи ученици в ПГТ "Михалаки Георгиев" по специални предмети. В тази своя нова роля моята събеседничка Цецка Александрова се чувства изключително добре, и споделя: Наистина чувствам, че там ми е мястото... Децата имат нужда от мен,  аз съм там, щом на тях им е добре, значи е правилно решение."


Към инженерната специалност, Цецка Александрова добавя и  необходимата  педагогическа  и завършва "Информатика и информационни технологии в образованието".


Тази година организира ученици да участват в  Крайова в проект за двустранна мобилност "Създай своето бъдеще!“ , насочен към младите хора, като участието в дейности е реална подкрепа за тяхното лично и професионално развитие, за увеличаване на шансовете им за заетост и интеграция на пазара на труда.


Обича Видин и обича България. Убедена е, че камъкът си тежи на мястото.  Опитва се да живее и да работи в Англия, не й се отдава, разбира, че може да живее само и единствено там, където е коренът ѝ. А това е Северозапада.


Вярва в добрата енергия, в баланса и хармонията в природата. Знае, че има неща, които не могат да бъдат обяснени, като например това, че като по чудо оцелява след една катастрофа. Благодарна е на съдбата и се опитва да свърши за малко време много задачи от всякакво естество. Благодарна е и на майка си, която е нейният най-точен критик и подбудител да бъде това, което е.

ДЕТСТВОТО

"Детството ми мина в парк "Толбухин", пред блока, игра на дама, на ластик, Капитане, игри на открито. Аз съм от поколението на "играещите", от поколението на използващите пълноценно свободното си време. Занимавах се с няколко спорта, в читалище "Цвят" при Евгени Петров ходех на школа по изобразително изкуство..."

РУСЕНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ

"Няма как да се опише, трябва да се преживее. Наистина това са най-сладките години, в един университет идват студенти от всички краища на България, общуването се разширява, кръгозорът се разширява, преживяванията са коренно различни... Това, на което ме научи университетът и животът, не бих го заменила за нищо. "

УЧИТЕЛ
"Вятърът ме отвя в педагогиката. Сбъднах една своя мечта да бъда като моя учител Евгени Петров, това беше невъзможна мечта, защото я имах от много малка... Като че ли беше съдба, нямаше кой да води школа и така моята мечта стана факт. После ме извикаха и в ПГТ "Михалаки Георгиев", видях и по-големите деца, как се работи с тях  и се почувствах нужна там. Заради тях записах "педагогика"... И наистина чувствам, че там ми е мястото... Те имат нужда от мен,  аз съм там, щом на тях им е добре, значи е правилно решение... Тази детска невинна мечта се оказа правилното решение за мен... Има я онази връзка, която ги прави специални и онази връзка, която ме улеснява да работя с тях, върху нея ходя. Да, тя е тънка, това става с наблюденията ми...."



 ИЗКУСТВОТО

"Изкуството учи на много, то е естетика, изкуството е умение да виждаш доброто, да виждаш красивото, да виждаш цветното, а то е естетика, особено сега в тия тежки времена да имаш това изградено умение е огромен плюс, за да се справиш с ежедневието."

СЪВРЕМЕННИТЕ УЧЕНИЦИ

"Сега учениците не само, че не правят разлика между цел и мечта, има изключения, слава Богу, но повечето живеят ден за ден. Тази тяхна енергия, която събират, не знаят как да я използват... Преди ние имахме всякакви извънкласни дейности, всеки един от нас си знаеше силните страни и ни ги развиваха, докато сега как един учител да развие силната страна на един ученик, когато той самият не я знае и не показва коя е тя.




Затова днес учителят не просто трябва да си представи урока в дадения час, така че да бъде интересен и запомнен, но и така да вникне в сърцето и душата на ученика, така че той да разбере защо му трябва този урок... Най-честият въпрос е: "Това сега за какво ми е?" И аз започвам да обяснявам... Така че учителят трябва не само да предаде урока, ние трябва да изслушаме, ние трябва да дадем съвет, ние трябва да ги върнем в училище, ние трябва да ги разгърнем като една книга, наистина... Да четем между редовете, да открием какво всъщност са те... Трудно е... Сега учителят трябва да свърши много повече работа... Затова съм и работохолик, опитвам се да бъда навсякъде и да бъда колкото се може по-полезна..."

Цялото интервю с Цецка Александрова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00

"Неделник" от 28 април 2024 година

Цветница е! Честит празник. Да ви цъфтят душите и да са ви цветни мечтите! Този ден е един от най-шарените, цветни и весели пролетни празници! И за Цветница „Неделник“-а е цветен.  Лазарска песен можете да чуете за началото и следва... Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията..

публикувано на 28.04.24 в 21:11

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16