Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да възприемаме спасителната истина на Православното изповедание

Снимка: bg-patriarshia.bg

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор, която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на вярата и целостта на християните в Евангелските истини.

"Неслучайно между празниците Възнесение и Петдесетница Църквата чества тези, които са отстоявали догматите за Светата Троица.

Първият Вселенски Събор, състоял се през 325 година в Никея, утвърдил Божествеността на нашия Господ Иисус Христос, утвърдил, че Той е втората Ипостас, второто Лице на Бог Троица.

Веднъж в пределите на Кесария Филипова Христос попитал апостолите за кого Го почитат. Апостол Петър от името на останалите отговорил: "Ти си Христос, Синът на Живия Бог" (Мат. 16:16). И в това изповедание на апостол Петър ние намираме много важно утвърждаване, че Иисус от Назарет е носител на Божествената същност, на Божественото естество. И в знак за правилността на това утвърждаване Христос отговаря: "Ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си" (Мат. 16:18).

Този камък, на който стои, стояла е и ще стои Църквата, е изповедание на апостол Петър - именно това, че Иисус е Бог. И в потвърждаване на истината на тези думи Христос нарича апостола Петър Симон, син Ионин (вж. Мат 16:17). Блажени Теофилакт обяснява тези думи на Господа така - Христос сякаш казва на Петър: "Точно така, както ти Ме наричаш Син Божи, Аз те наричам син Ионин." Но много е важно, че по-нататък Господ казва на апостол Петър: "И ще ти дам ключовете на царството небесно: и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небесата; и каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата" (Мат. 16:19). Това значи, че апостолската власт и властта на тези, които са я приели от апостолите почива върху действието на благодатта на Светия Дух – от Бога се дарува на Църквата Христова тази голяма възможност.

И на днешния ден ние прославяме светите Отци, които утвърдили догмата за Светата Троица. След седмица ние ще се докоснем до тази духовна реалност, която отразява това, което някога, както ние знаем, ще стане и със всеки от нас: Бог Дух Свети ще слезе, и ще се всели в нас, и ще направи от нашите тела живи храмове. Ние молим светите Отци, те със своите молитви да ни учат да прославяме Бог Троица, да ни дадат възможност да почувстваме, че тая прослава зависи пряко от това с какво усърдие ние изпълняваме Божиите заповеди, често много прости. И ако това стане в нашия живот, тогава непременно ще откликнем сърдечно на този велик дар, който е донесъл Христос и който чака всеки от нас. Понеже само този дар е способен да направи всеки от нас истински християнин, истински вярващ човек, истински носител на Божия образ. Амин!"

Автор: Протойерей Георгий Климов

В рубриката "Съвременна Библия"Възнесението Христово, научно погледнато, е необяснимо и затова е подложено на съмнение. Издигането на Христос противоречи на закона за земното притегляне. Благодарение на този закон ние стъпваме здраво по земята. Проблемът е: какво се случва с душата ни, докато краката ни  крачат по земните ширини? Мисля, че човешката душа винаги се е измъчвала от земното притегляне. Винаги е търсила късче небе, в което да си почине. Възнесението на Христос е Божия отговор на тази фундаментална наша потребност. Бог, небе и път, по който поемаш против всички "научни" закони – това е пътят на разпнатия, възкръснал и възнесен Христос! Това е Пътят Христос за всеки човек… за всеки вярващ човек.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00