Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носители на благодатта на Светия Дух

Снимка: bg-patriarshia.bg

Осмата неделя след Пасха е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите. Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска Петдесетница.

"Скъпи братя и сестри! Днес ние отслужихме богослужение в чест на големия празник Петдесетница, който наричаме също празник на Светата Троица. Празнуването на Петдесетница води своето начало от времето на Ветхия Завет. Пророкът Божи Моисей извел израилския народ от египетския плен. В петдесетия ден от шествието из пустинята Господ дал на Мойсей скрижалите на Завета на Синайската планина, положил с Десетте Заповеди начало на духовния закон на Ветхия Завет.

За отбелязване на това събитие еврейският народ всяка година се събирал на този ден в Йерусалим. Когато апостолите се намирали в Сионската горница изведнъж се вдигнал шум като от силен вятър и Дух Свети във вид на огнени езици видимо слязъл върху учениците Христови. Изпълнило се обещанието Божие за явяването на света на Третото Лице на Светата Троица: "Кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелствува за Мене; а и вие ще свидетелствувате, понеже отначало сте с Мене" (Ин. 15:26, 27). Затова този ден ние наричаме също празник на Светата Троица, положил началото и на раждането на Църквата Христова.

Господ пратил Светия Дух на апостолите, та чрез тях да излее благодатта върху цялата Църква. Ако във Ветхия Завет Светият Дух ръководил богоизбрания народ, откривайки Своя Промисъл за него чрез пророците, то в Христовата Църквата всеки човек, повярвал и приел Тайнството Кръщение, става причастник на Божествената Благодат. Не само избраните, както пророците във Ветхия Завет, но всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух.

Искам в този ден да ви пожелая с думите на апостола: "Духа не угасяйте" (1 Сол. 5:19). "Както огънят иска дърва, така и благодатта - нашето усърдие, за да се възпламенява" – казва Йоан Златоуст. Затова ви желая стремежът в търсенето на Бога да не отслабва, да се не угася от житейските грижи. Изпълнявайки необходимите задължения по отношение към семейството, към съслужителите, към обществото, ние трябва да помним и за нашите задълженията по отношение на своята душа, към Твореца, които се заключават в стремежа да станем причастни на Благодатта на Светия Дух.“

Автор: Епископ Евтимий (Максименко)

В рубриката "Съвременна Библия"християнинът без Петдесятница е християнин само по име, но не и по природа. Той е величествена статуя, лишена от живот - красиво изваян отвън и мъртво студен отвътре. Но Бог е животворящ Дух. Той може да съживи мъртвия човек, за да познае живия Бог. Това е молитвата на Христовата църква по целия свят - Бог да излее Духа си на всяка твар, защото там, където е Господният Дух, там е свобода. Там, където е живият Бог, смъртта не царува.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00