Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ослен Криводол - селото с чиста природа, древна история и екологична храна

Набират се средства за изографисване на новата църква в селото

13
Снимка: радио Видин


Село Ослен Криводол се е сгушило в  пазвите на Стара планина, заобиколено от върхове и скални масиви. 150  са къщите в селото. Тук живеят 120 души, селото има положителен прираст, тази година се очаква да се роди второ бебе в селото. 20 деца има в селото, те пътуват с училищния автобус до Мездра, където учат. През 1969 година училището е закрито поради малкото хора, останали да живеят в селото.

Днес се наблюдава обратният процес - младите хора се завръщат към изоставените родни къщи и започват да преоткриват красотата на природата, чистия въздух и вода.


Общинското ръководство полага грижи хората да се чувстват добре, да имат нормални условия за живот,  здравни грижи, културни събития, работи се по проекти и се съхранява старинния облик на селото.


Кметски наместник на Ослен Криводол е Роман Иванов, първи мандат, и вече от 5 години постоянно живее тук. 35 години е живял в София, занимавал се с научна дейност в БАН, имал е собствен бизнес. Има богат опит, който  сега му е от полза.
 
Само за две години са реализирани няколко проекта в Ослен Криводол. Роман Иванов сам пише проектите, помага му и неговата съпруга. Разказва за най-важните и неотложни неща, които предстоят в селото:

"Предстои църквата да открием, за нея събираме средства, много хора се отзовават. Тя е готова в груб строеж, сега предстои иконописването, иконостаса да се направи. В лицето на община Мездра имаме голям поддръжник, тя ни отпусна 7 хил. лв. за външното оформление... Много частни дарители имаме.. Искаме да направим иконостаса зидан.. да не е класическия дървен иконостас... Имаме и стара църква, тя е национален паметник на културата, Пимен Зографски я е зографисвал, но иконитe са съхранени..."

Хората се надяват на храмовия празник на 6 декември църквата да е готова и да отвори врати.


Древен тракийски светилищен комплекс, подобен на Бегликташ, с множество скални изображения и надписи, е открит в местност край село Ослен Криводол. Археологическата находка се намира на 2 км южно от селото и е възможност населеното място да бъде посещавано от туристи. Първоначалните проучвания и документиране на комплекса са проведени, предстоят допълнителни археологически дейности, разказва Роман Иванов:
 

"Съвсем случайно попаднахме на едно светилище... Датират го преди 13-15 хил години ... Има древно изображение на богинята  Майка.. Доста голям е светилищният комплекс.. Има провиралки, скални рисунки, това предстои във времето да се проучи... Предстои  да направим училището като база и целогодишно да работи и децата да остават да преспиват. Ние сме "банка", изобилстваща от редки находки, растения .

За тези 2 години направих малко неща, може още да се направи. Възстановихме старата сграда на кметството, направихме цялостен ремонт...ф Сега имаме реновирана сграда... На горните етажи имаме читалище и библиотека, лекарски кабинет, зала за йога...".

Село Ослен Криводол е буквално като резерват с множеството стари къщи, огради и улици.
Сградата на кметството е строена през 1930 година, днес тя е възстановена и реновирана по проект "Малки местни инициативи", в нея вече се подрежда и библиотеката. Възстановено е и читалището - Народно читалище "Развитие - 1931 г.". , което през 1969 година е било закрито, поради факта, че много от хората са напуснали селото. Днес младите хора се връщат по родните места, разказва кметът: 


 "Идват млади хора, идват и купуват къщи, имаме англичанин , американец...Това дава едно развитие на селото ..Тази година имаме бебе, чакаме още едно бебе, имаме положителен прираст... Намеренията са ни да направим компютърен клуб, имаме компютри, чакаме по-силен интернет ,имаме много идеи занапред..."

В село Ослен Криводол няма безработица,  по-голяма част от хората пътуват и работят в Ботевград, в Мездра, в София. Някои работят в селото по социални програми в помощ на възрастни хора, но те са малко, обяснява Роман Иванов:


"Нямаме голяма безработица, 3% е в община Мездра... Искаха хора за разкопки и нямаше хора... Приех един такъв почин - да идват лекарите тук, дойде офталмолог, направи им безплатно очила... Направиха им се зъбни протези на хората, сега обмисляме за ендокринолог да дойде ... Имаме йога клуб, идват и се чувстват добре хората..."
 
Роман Иванов предвижда в селото да идват и други лекари-специалисти, които да преглеждат местните хора, като кардиолог, ревматолог и др. А смъртността на населението тук е най-ниска в община Мездра. 

150 са къщите в село Ослен Криводол, от тях 50 са пустеещи, 50 започват да се ремонтират, все повече има интерес към селските имоти, това вдъхва кураж на Роман Иванов, който вече пета година живее в селото: 


"Най-младите се връщат и ремонтират къщите си, те са и от София, има трайна тенденция да се заселят в селото... Занимаваме се с биоземеделие вкъщи и местните започват да се допитват до нас, това е най-вече здравословно ... Тук имаше пчелин, който изнасяше за Япония мед и бе направил изследвания и се оказва, че нашият район е най-чистият... Всичко се ражда, включително и тропични растения, само маслините не издържаха, иначе киви, арония, див кестен ..Отглеждаме стари сортове, възстановили сме ги от бабите и има обмен в селото и сме като семенна база ...Пазим старите неща и ги почитаме."




Инфраструктурата в селото е необходимо да бъде подобрена, за тази година се очаква една улица да бъде асфалтирана, трябва да се обнови водопроводната мрежа,  смята кметският наместник.
 
В селото има два магазина, идват и лекари на място и ги преглеждат,  разказват хората пред  Николай Хараламбов:



 
 "В миналото селото е било средище като околия, с много хора...Тук се отглеждаше абсолютно всичко..Сега са много малко хората, връщаме се, за да гледаме възрастните си родители...Кметът ни организира очни прегледи, зъболекари...Имаме улици в окаяно състояние, като почне да вали е някакъв ад......Имаме деца, имаме и бебе на 1 месец....Кметът ни е много добър, селото заприлича почти на град, изцяло животът се промени...Трябват ни парички за откриването на църквата... Спокойно се живее, но няма работа за млади хора... Имаме нужда от работа ..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45