Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Дунавци отбелязва 100-годишен юбилей

Снимка: Радио Видин

С тържество читалището в Дунавци ще отбележи своя 100-годишен юбилей. Преди век група от около 22-ма души, предимно учители, основават читалище "Светлина" в тогавашното село Видбол, обясни председателят Цецка Чамова.

"Седем години по късно е учредено второ читалище "Просвета" в село Гурково, които през 1957 г. се сливат в едно читалище, след сливането на двете села Видбол и Гурково, и взимат името на читалище "Светлина". Инициатори в това начинание са Петър Стоянов, който е бил избран за първи председател от Учредителното събрание, Теофил Кръстев-Даскала, Асен Белев, Екатерина Пантева, Мара Петкова, Йордана Илиева, Ценка Каменова, всичките учители. Също се включва и един юрист- Георги Бъчваров, студентът Камен Велков, отец Архангел Градинаров и още десетина човека. Също има и земеделски стопани като Тодор Йончев, Русин Кирков, Никола Попов, Горчо Ламбов. Цано Йотов и други. Това са основателите на читалището. По- късно към тях се присъединяват още членове и читалището се разраства с годините все повече и повече. Дейността на читалището непрекъснато се разраства с годините като има различни дейности. Това е театрална дейност, певческа самодейност, естрадно-сатиричен състав, танцова трупа, детска музикална школа, лекционна дейност, кино, обаче най-големи успехи през годините постига певческа формация, която започва от началото с малко хора през 1944 година, ръководена от Цанка Каменова, а по- късно се превръща в женски хор през 1950 година, с четиригласно пеене, под ръководството на Цветана Еремиева. В този хор тогава участват около 100 самодейци. Тази формация има много изяви и богата културно-разнообразна дейност. През 1972 година с указ на Държавния съвет на Република България, Народно читалище "Светлина" село Дунавци се награждава с орден "Кирил и Методий" втора степен, по случай 50-годишнината от основаването му и за неговата активна народополезна и културно-просветна дейност. След това читалището, както навсякъде, дейността започва да замира, особено след закриването на голяма част от предприятията в Дунавци и остават по- малко състави. С много трудности, но въпреки всичко, успяваме да ги запазим и да продължим дейността на това читалище".

В момента към читалището има една певческа група "Дунавски ритми", която е създадена през 2011 година, добави Цецка Чамова.

"С доста изяви и награди, като имаме завоювано първо място в Национален фолклорен събор в село Невестино, Кюстендилско. Златен медал в село Винарово за песните на Цайчо Каменов и преди 10 дни бяхме на фолклорен фестивал в село Боженци, където певческата група спечели второ място и сребърен медал. Други дейности - събираме деца, арт клуб за правене, всяко дете, каквото желае, това работи. Също възстановихме много от старите обичаи като "Кумичене", "Коледуване", "Лазаруване". В читалището имаме и много голяма библиотека. Тя е втората по големина след Регионалната библиотека във Видин. Наброява 37 000 броя книги и непрекъснато се обогатява книжния фонд. Всяка година се закупуват нови книги. Утрешното събитие сме го обявили от 17 часа. Поканили сме доста гости. Наши изявени стари дейци към читалището, които ще бъдат някои от тях наградени с грамоти и с плакети. Също сме поканили няколко състава, по тържествено да бъде".

Тържеството по повод 100-годишния юбилей започва в 17 часа на 8 юли, в салона на административната сграда в Дунавци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15