Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколадът - най-старото сладко изкушение

Снимка: Радио Видин

Отбелязваме Световния ден на шоколада. Наричат сладкото изкушение "храна за богове", и вероятно има защо. 

Шоколадът се произвежда от какаови култури, а първите доказателства са открити от антрополозите  още през 1900 г. пр. хр. Какаови дървета са намерени от племена по поречието на река Амазонка. Едно от племената, за които се знае, че са намерили какаото като продукт, е така нареченото "Толтеки". Когато шоколадът за първи път достига до Испания от Южна Америка през далечната 1550 г., той се смята за здравословна храна и лекарство. Лекарите го предписвали за лечение на треска, охлаждане на тялото, подпомагане на храносмилането и облекчаване на болката. 

Едва ли има човек, който не обича шоколад, на според статистиката най-големите консуматори на шоколад са швейцарците, разказа Чавдар Лазаров от Видин. Той е управител на сладкарница в крайдунавския град и работи с шоколад от 1993 година. 

"Отначало какаото се използва за лечение, преди да разберат, че може да се използва и за храна... Какаото съдържа два компонента, какаова маса и какаово масло... Трудно е да се установи на пръв поглед доколко е качествен шоколадът, затова е хубаво да се купува от фирми, специализирани в тази област. Те ти дават спецификация на всеки продукт и в нея пише точно компонентите на шоколада - какъв е процента какаова маса, какъв е процента какаово масло и в зависимост от тези компоненти шоколадът е черен или млечен... Ако в един черен шоколад пише 70% шоколад на опаковката, означава че какаовата маса е 70%, а останалите 28-29% е какаовото масло... Какаовото масло е много интересен продукт, може да го използвате и на плажа за много добър тен, също може да се готви с какаово масло... Много здравословен продукт е какаовото масло, защото температурата му на топене е много ниска и няма този ефект върху тялото като холестерол... Освен черния шоколад, има и млечен шоколад - какаово масло, какаова маса, захар и мляко. Белия шоколад ние го наричаме шоколад, но той не е, той просто е какаово масло, захар и мляко, в него няма какаова маса..."

Един от най- интересните процеси при работата с шоколад е така нареченото темпериране, обясни Чавдар Лазаров.

"Работата с шоколад е доста специфична, зависи от времето, от температурата на околната среда... Най-интересно е така нареченото темпериране на шоколад... Шоколадът има седем основни кристала, които се топят в различен температурен диапазон. Затова темперирането се започва с достигане на температура между 42 и 45 градуса, след това се сваля на 28-29 и пак се подгрява, докато стигне 31-32 градуса, с която температура се работи шоколада... Този процес се използва, защото всички седем кристала се топят на различна температура... Като минете през процеса на различните температурни диапазони кристалите се разпадат и се оформя правилна решетка, за да се получи този интересен "крак" ефект - като го счупиш да пука... Целта на темперирането не е само да се получи този ефект, а при едно правилно темпериране и когато е качествен шоколада, е за неговата трайност. Когато правиш различни декорации и фигури, те визуално държат повече в различни температури... Когато не е темпериран правилно шоколада, какаовата маса и какаовото масло не са хомогенни и се получава бялото, което понякога виждаме върху шоколада. Това означава, че шоколадът се е разтопил и след това пак се е охладил, но не по начина, по който трябва... Темперирането може да се прави много пъти, след като темперираш някакво количество и го използваш, това което е останало трябва следващия път пак да мине през същия процес..."

Попитахме видинчани, какъв шоколад предпочитат, и колко често си похапват: 

"Обичаме шоколад, ама сме диабетици и не ползваме... Да, приятно е. С фъстъци обичам, с лешници. Не е много често, защото избягвам да ям сладко... На първо място е шоколада, в ограничени количества. Не много често, защото сме диабетици, но винаги в хладилника има шоколад... Два-три пъти в месеца хапваме, защото все пак сме на години и не трябва да прекаляваме... Любим ми е млечния, хапвам всеки ден. Рядко готвя с шоколад, повечето си го купуваме от магазина..." 

Ето и някои интересни факти за шоколада: Шоколадът е много чувствителен към температура и влажност. Идеалната температура за съхранение е между 15 и 17 °C с влажност под 50%. Трябва да се държи далече от други храни, защото обикновено поема други миризми. Най-често шоколадът се държи и на тъмно- завит в хартия. Не бива да се слага в хладилник, защото това води до обезцветяването му вследствие влажността, резултат от излизането на повърхността на кристали на мазнините и захарта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15