Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 юли 2022

От събота ще зареждаме гориво с отстъпка. Всяка бензиностанция сама ще преценява дали да предоставя отстъпката от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG), съобщават от НАП Видин. Препоръката е, преди да заредят гориво, клиентите да попитат в обекта дали се прилага отстъпката от 25 ст. на литър.


Асен Василев върна на президента Румен Радев неизпълнен мандат за съставяне на правителство. 

Предстои президентът да връчи втория мандат на ГЕРБ, които вече заявиха, че няма да правят опити за съставяне на правителство. Румен Радев може да избира на кого да връчи третия мандат, но шансовете за нов кабинет в този парламент са почти нулеви, тъй като освен ПП, само БСП и ДБ не искат избори и заявиха готовност да водят нови преговори.


Попитахме жители на Видин дали според тях трябва да се формира ново правителство в този парламент или трябва да се отиде на предсрочни избори. 


С 10 гласа "за" и два "против" парламентарната комисия по културата и медиите прие на първо четене законопроекта на партия "Възраждане" относно квотите за българска музика в ефира на БНТ и БНР.


Парламентът промени прага на задължителната регистрация по ДДС от 50 хиляди на 100 000 лева оборот. Промяната бе приета на първо четене. Промените, внесени от ПП, БСП, ИТН и ДБ, ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които, според вносителите, ще станат по-конкурентноспособни и ще намалят административните си разходи. 

От учебната 2022/2023 всички училища в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид. Това важи също за детските градини, Центровете за подкрепа на личностното развитие и др. образователни институции, съобщават от министерството на образованието. С въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени лични картони. От септември т.г. хартиени могат да останат ученическата книжка и личната карта, но по решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен. 


842 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал.  В Северозапада регистрираните заболели за денонощие са 41. 25 в област Враца, 12 в Монтана и 4 във Видин.


Съботният ден е най-натоварен откъм пътнотранспортни произшествия - това показва анализ на областната дирекция на МВР във Враца за първите 6 месеца на годината. 


Кризата на ценностите е основната причина за рецидивисти на пътя. Това посочи видинския психолог Николай Нетов. Той коментира причините за поредната тежка катастрофа на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Свети Наум" в София.  Според него обществото ни трябва да бъде будно и критично към подобни прояви. Съществуват възможности за подаване на сигнали за ПТП и за нарушители на пътя на телефон 112, има мобилно приложение за сигнали и всякакви злоупотреби и нарушаване на реда.


Започна ремонтът във втори блок на читалището в Бяла Слатина. Стойността на ремонтните дейности и материалите възлиза на 55 хил. лв. Средствата са осигурени от читалището и от общинския бюджет.


От лоша аспирация и липса на климатици в салона на видинския драматичен театър се оплакаха слушатели на Радио Видин. Проблемът е в липсата на гориво за охладителната система, обясни за Радио Видин директорът на институцията Дейвид Славчев. 


Хоротека на открито ще се проведе тази вечер в село Кутово. Хоротеката започва в 19 часа, за най-добрите ще има и награди.


Своя 100-годишен юбилей отбелязва читалището в Дунавци с тържество тази вечер. Изявени самодейци ще бъдат наградени с грамоти и плакети, обясни председателят на читалище "Светлина" Цецка Чамова. 


Международният граничен събор на прохода "Кадъ Боаз" при селата Салаш (Р България) и Ново Корито (Р Сърбия) тази година ще се проведе от 22-ри до 24-ти юли.


По публикацията работи: Недка Лилкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава възстановяването на опожарения храм в "Заножене"

Възстановяват опожарения храм „Свето Възнесение Господне" във вършечкия квартал „Заножене".  Църквата, която е на повече от 150 години, изгоря в нощта преди Цветница миналата година. Възстановяването на църквата в квартал „Заножене" започна с 80 000 лева.  В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения.  Сумата бе удвоена от епархията,..

публикувано на 28.04.24 в 15:50

Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на Цветница

Православната църква празнува днес празникът Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.  Във Видин тържествата започнаха с литургия в катедралния храм "Свети Димитър" от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. Видинчани си пожелаха здраве и благополучие на днешния цветен ден. "Здраве, да има..

публикувано на 28.04.24 в 13:43

Враца беше домакин на състезание по БДП

Емоционално и много оспорвано протече поредното издание на областния кръг на Националното състезание по безопасност на движението по пътищата.  Традиционно домакин на събитието беше СУ „Козма Тричков"-Враца.  В първа възрастова група - 5. – 7. клас, участие взеха седем отбора, а във втора състезателна група -  8. – 10. клас, пет отбора. Отборът на СУ..

публикувано на 28.04.24 в 13:20

Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

За участие на изборите на 9 юни са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрираните обаче са 22 партии и 11 коалиции.  "Атака" е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО се оказва, че не достигат.  Председателят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи днес, че в държавите от ЕС ще се гласува както за европейските, така и за националните..

публикувано на 28.04.24 в 13:07

РИК-Враца с двама говорители

Районната избирателна комисия във Враца ще има двама говорители, стана ясно след разпределението на функциите на хората в нея.  За работата на комисията пред медиите ще говорят Силия Иванова, която е от квотата на ГЕРБ-СДС и Красимир Колев от ПП-ДБ. И двамата адвокати имат опит в новата си функция, тъй като в предходни избори са изпълнявали същата..

публикувано на 28.04.24 в 11:25

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28