Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да кажеш "Да" насред скалите край Видин

Снимка: личен архив Десислава Орбова

Младоженци решиха да си кажат заветното "да" и избраха нетрадиционно място за своята венчавка- близо до Бог, насред скалите. Десислава Орбова и Иван Еленков ще сключат църковен брак на Алботинския скален манастир в събота. 

Познават се отпреди 15 години, заедно са от 4, а идеята да сключат църковен брак на това мистично място е на Деси. Признава, че решението не е спонтанно. Тя е родом от бреговското село Делейна, което се намира само на 4 километра от манастира. През гората има и пътека, по която бъдещата г-жа Еленкова, е минавала хиляди пъти още от ранна детска възраст. Разказва, че мястото за нея е много специално, но няма обяснение защо.

"Много се притеснявах, не знаех дали изобщо е възможно това нещо да се случи, но се оказа, че е възможно и аз съм много щастлива от това. Гражданският брак ще бъде в Брегово, в Общината. Също от много години не се е случвало такова хубаво нещо там и всички много се вълнуват, защото майка ми е певица в ритуалния хор и казва, че от много години не се е случвало да имат ритуал. Сега се събират, репетират и всичко наново, да си припомнят ритуала и съм сигурна, че ще бъде страхотно и много хубаво".

Деси лесно убеждава бъдещия си съпруг да се венчаят пред Бог на Алботинския манастир, но когато споделя на гостите, те изразяват притеснението си от стълбите, които водят до историческото място. Синоптиците прогнозират дъжд по време на венчавката, но това въобще не притеснява влюбените:

"На всеки, на когото споделяхме нашето намерение, всички се опасяваха от въпросните стълби. "Там горе ли ще се качваме?". Аз не бях сигурна, защото не знаех дали отецът ще се съгласи да се случат горе нещата, но другия вариант беше пред параклиса, което също е добре. Венчавката ще е в събота, в 18 часа. Предвид времето, въпреки че не знаем, казват че ще вали, но каквото-такова. Ще импровизираме, аз не се притеснявам изобщо от времето. Каквото и да е, аз съм щастлива от това, което предстои. Дъжд, сняг, пек, каквото и да е, за мен е все едно. Никога не е имало такова нещо там. Надявам се с божията помощ и благословия всичко да е наред. За мен това място е свято. То е манастир, независимо, че няма хора. Пътуването ще е малко повече от обикновеното, може би няма да е толкова удобно за гостите, но съм сигурна, че ще е запомнящо се и ще е хубава емоция".

Двамата живеят в Испания, но надеждите им са скоро да се върнат в България окончателно. Двойка са от 4 години, сподели Деси. Ще ги венчае отец Перо.

"Ние си идваме всяко лято, но се надявам много скоро да си дойдем окончателно. Обичам си България. Марбея е прекрасно място, но за туризъм. Няма много неща там. Няма я свежестта, няма я зеленината, няма ги приятелите. Нищо не е същото като у дома. От 4 години сме двойка. Иначе се познаваме от много време. Ние спортуваме активно и двамата. Запознахме се преди, може би между 10 и 15 години на реката. Гребем и двамата. Чували ли сте за ТИД, гребната регата? Ами ние сме редовни там. Аз съм минала цялата река от Германия до морето. Не наведнъж разбира се, но там се запознахме - на реката".

Младоженците отправиха и един призив към всички, които обичат да ходят сред природата, да почистват боклуците след тях. 

Радио Видин пожелава на младоженците да се обичат, за сватбата им да се говори дълги години, да бъдат здрави и все така щури и нестандартни. Наздраве!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56