Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска гимназия въвежда униформи

Снимка: Радио Видин

Униформи ще носят учениците от СУ "Цар Симеон Велики" във Видин по време на официални събития през новата учебна година. Решението е взето от Педагогическия съвет, заедно с Обществения съвет на училището. Учениците сами ще могат да изберат дали да носят отделен елемент или цялостен ансамбъл на униформата. От училището имат амбицията части от ученическа униформа да присъстват и в ежедневното облекло на учениците. Идеята е да са възпита чувството на принадлежност в учениците и да се изгради тяхната общностна култура, обясни Ирена Гъркова, директор на учебното заведение, което тази година отбеляза 140-годишен юбилей:

"Всъщност решихме, в нашия правилник, да е задължително носенето на избраните от нас елементи, на официални училищни празници или празници на класовете и при извънучилищни изяви и дейности на нашите ученици. Училищната униформа има за цел да създаде общностна култура. Ние бихме искали да възпитаме у нашите ученици чувство на принадлежност, което е в основата на успешната социална изява. Ще се опитаме, освен на официалните празници и изяви, да възпитаме у нашите ученици и отношение към ежедневното носене на избраните от нас елементи. Не сме ги обявили за задължителни, в смисъл носещи санкции след себе си. Официалното облекло е бяла риза с логото на училището, червена вратовръзка и фишу за момичетата. Ежедневното облекло се състои от тениска тип поло, с яка и копчета, във варианти къс и дълъг ръкав, в три цвята - бяло, тъмно синьо и червено, също с логото на училището и суитчър, тоест нито един от тези елементи не е задължителен."

Семейства с две и повече деца в училището ще бъдат подпомогнати финансово за униформите. Ще бъдат подпомогнати и деца от семейства в особено тежко финансово и материално състояние, както и сираци, добави Ирена Гъркова.

"Напълно съгласна съм и се радвам, за което. И се надявам, че ще се носят и ще се държи. Поне моето мнение е такова. Надявам се да се случи, защото би било много красиво.", сподели родител на две момичета, които учат в гимназията.

"На мен не ми харесва много, защото предпочитам да се облека както аз предпочета.", сподели по-голямата дъщеря, която ще в 8. клас.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

България ще бъде домакин на световна надпревара с драконови лодки

Световно първенство по драконови лодки ще бъде проведено догодина в Русе, съобщи за Радио ВИДИН Александър Трифонов, бивш гребец от Видин, който наскоро се завърна от Китай: "България е спечелила домакинството. Община Русе работи изключително усилено за това нещо, а отделно Китай по всякакъв начин се опитва да им помогне- било то с обучение..

публикувано на 03.06.24 в 17:30

Михаил Найденов: Карането на колело е свобода и спокойствие

На 12 април 2018 г., по време на сесия на ООН в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобряват 3 юни като Международен ден на велосипеда. Резолюцията за Световния ден на велосипеда признава колко уникално транспортно средство е колелото.  Той е доказал своите предимства през вековете като достъпно и надеждно средство за развитие на..

публикувано на 03.06.24 в 15:00

Роберто Николов: Новото име в музикалната индустрия у нас

ROBI е псевдоним, който звучи познат на мнозина в българската музикална индустрия. Но не са малко и тези, на които това име не говори нищо. Роберто Николов е родом от Монтана и е талантлив музикант. Младият и амбициозен изпълнител успява да създаде свое собствено студио в София, като открива и развива едни от най-известните сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:00

Предизвикатeлство на колела- 80 км с велосипед за седмица

Всеки, който разполага с велосипед, да слезе от автомобила поне за час и половина в следващите дни и да се постарае да натрупа до края на седмицата минимум 80 км, въртейки педалите. Това предизвикателство отправи в Световния ден на велосипеда - 3 юни,  инструкторът по физическа активност Тони  Георгиев. Самият той е голям почитател на колоезденето..

публикувано на 03.06.24 в 13:55

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Семейство куклени актьори на видинска сцена

Младото семейство Теодора Рашед и Никола Стоянов са гости в това издание на "Калейдоскоп". И двамата са актьори и двамата свързват към този момент професионалния си път с Държавен куклен театър Видин. Харесват града, обичат и детската публика. Създават своето семейство на базата на любовта си към кукления театър. Самите те все още носят в себе..

публикувано на 01.06.24 в 18:10

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през май

На 5 май отбелязахме един от най-светлите християнски празници - Великден. Преди това за посещаващите двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- за деца и за пълнолетни, беше организирана беседа за смисъла на празника. Гостуваха младежи от селата Ружинци и Раковица, заедно със своите придружители..

публикувано на 31.05.24 в 17:25