Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 30 декември 2022 година

480 деца от Видинско получиха желаните подаръци от дарители

Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Общо 480 деца от област Видин получиха желаните подаръци благодарение на коледната кампания на сдружение "Операция: Плюшено Мече", на която партньор е фондация "Подкрепа за реализация".  В дните преди началото на празниците деца от Видин, Ружинци и Брегово получиха своите подаръци на място във фондацията. За децата от по-отдалечените селища, които не успяха да стигнат до областния център, пакетите бяха откарани на място.


Подаръците се повече от пожеланите, защото в много от пакетите дарители са добавили и по нещо допълнително, разказа Моника Петкова от екипа на фондацията:


"Имаше дарители, които изпратиха пари, за да можем да включим и деца, които не са включени в системата за кампанията. Успешно завършихме и тази година кампанията. Вече раздадохме успешно подаръците преди празниците. Организирахме тържество за деца от Брегово и Ружинци, които дойдоха при нас в центъра, заедно с нашите дечица, за да си получат своите подаръци. Другите подаръци, някои от тях бяха закарани на място, за други отговорните лица дойдоха да ги вземат и да ги раздадат." 


Сред децата, които получиха подаръци, са тези от училище "Христо Ботев" в село Раковица. 


"Всичките ни деца получиха прекрасни подаръци от щедри дарители. Огромни благодарности към самата коледна кампания на "Операция: Плюшено Мече" и за съдействието на госпожа Емилия Йосифова. Направиха Коледата прекрасна за нашите деца и предизвикаха много усмивки", разказа директорът Албена Василева.


Мечтаните подаръци за Коледа, благодарение на кампанията на "Операция: Плюшено Мече" получиха и децата от Центъра за работа с деца на улицата.


"Децата  получиха своите коледни подаръци като предварително написахме писмата на Дядо Коледа и така децата сбъднаха своите коледни мечти", каза социалният работник Нели Стратева.


В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията посрещнаха хората, които са настанени в двата Центъра от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания в село Балей


"Това са възрастни хора. Част от тях са наши потребители, т. е. ние общуваме с тях. С останалите се запознахме. Разменихме дребни подаръци, по-скоро като  жест. Хората се чувстваха много добре... Все пак това са хора, които са социално изолирани, не само от обществото, част от тях са изолирани от родните си по различни обективни и субективни причини, т.е. този ден за нас беше прекаран пълноценно. Смятам, че така беше и за потребителите от услугите в Балей", разказа психологът в Центъра за социална рехабилитация към фондацията Дилян Борисов.


Центровете за настаняване от семеен тип за възрастни хора с физически увреждания в село Балей са открити преди десет години. Капацитетът им е за по 15 души. Освен грижите, които се полагат на място, са важни и социалните контакти, каза Лариса Бордияшева, директор на ЦНСТ 1:


"Беше невероятно събиране поради това, че нашите потребители не бяха излизали доста отдавна. Посрещането беше невероятно. Разговаряха с други техни колеги от различни жилища. Обменихме опит. Видяхме нивото, на което ние се намираме... Събитието беше прекрасно. Имаме уговорки за съвместни мероприятия през месец януари." 


Преди Рождество Христово хората, които ползват услугите към фондация "Подкрепа за реализация"- Видин се събраха на коледно тържество. Пожелаха си да са поне малко по-добри, по-щастливи и по-вярващи. 


"Тържеството по случай Коледа се проведе на 15 декември с потребители на Центъра за пълнолетни деца с увреждания и за деца с увреждания. Общо бяхме към 93-ма души заедно с нас от екипа. Проведохме няколко игри. Раздадохме награди... Разбира се, Дядо Коледа и Снежанка не забравиха да ни посетят", обясни социалният работник Татяна Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00