Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски средства помагат на хора с увреждания да започнат работа

С европейски средства ще бъдат разкрити нови работни места за хора с увреждания. Две нови процедури ще стартират през тази година, съобщи експертът в Областен информационен център Видин Цветомир Ценков.

"За хората с увреждания през настоящата година са предвидени възможности по програмата "Развитие на човешките ресурси 2022-2027 година". Това е новата програма, която беше одобрена наскоро от Европейската комисия. По нейната индикативна годишна работна програма са предвидени две процедури, които засягат пряко хората с увреждания."

По първата, която се очаква да стартира през лятото, са предвидени сто милиона лева в подкрепа на работодатели, наемащи хора в неравностойно положение. 


"Едната, която очакваме да се отвори през месец юни е "Устойчива заетост за хора в неравностойно положение". Така се казва процедурата. Нейната цел е да се осигурят нови работни места и устойчива заетост на хората в неравностойно положение, включително чрез адаптиране на работните места. По процедурата са предвидени 100 000 000 лева, достатъчно голяма сума, с която ще се финансират проектите на работодателите за наема на лица в неравностойно положение, включително и лицата, които ще извършват своите работни задължения в условията на надомна работа. До 12 месеца ще могат да бъдат наети хора с подобни потребности. Тази процедура ще включва и подкрепата на работното място чрез ментор. Това е доста важно с оглед на това, че за съжаление не малко от тези хора са откъснати от трудовия пазар. Имат нужда от въвеждане в спецификата на работа и изобщо от човек, който да ги подкрепя. Този ментор ще може до шест месеца да подкрепя хората, съгласно техните индивидуални нужди."

Процедурата включва също осигуряване на транспорт от и до работното място, в случай че лицето работи в населено място, различно от това, в което живее. Ще се заплащат също средства за адаптиране на работното място за лица с трайни увреждания, оборудване и обзавеждане. Финансирането на одобрените проектни предложения по процедурата ще е 100% безвъзмездно, като стойността на проектите трябва е в границите между 50 000 и 391 166 лева.

Друга процедура в подкрепа на хората с увреждания се очаква да бъде отворена през септември. Финансирането отново изцяло е безвъзмездно, каза Цветомир Ценков.

"Другата процедура, която отново е насочена към хора с увреждания и се очаква да отвори през есента, е "Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво". Тук буквално са включени като кандидати за получаване на подкрепа целият кръг от потенциални бенефициенти, една много широка палитра, а именно общини, общински предприятия, неправителствени организации, работодатели, субекти на социалната икономика като кооперациите, юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, социални предприятия, специализираните кооперации и предприятия на хората с увреждания."

Сред дейностите, които ще получат подкрепа, са субсидии за нови работни места до 12 месеца за лица от уязвимите групи и 24 месеца за хора с трайни увреждания. Предвидени са също обучения, осигуряване на ментор, оборудване и обзавеждане на новите работни места, както и ремонтни дейности. И по тази процедура, проектите могат да получат финансиране в границите между 50 000 и 391 166 лева.

От Областния информационен център обясниха, че се надяват повече работодатели да се възползват от двете процедури и да осигурят заетост на хора в неравностойно положение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00