Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусолог: Ваксинацията е първата стъпка в борбата с рака на шийката на матката

| обновено на 26.01.23 в 15:58
Снимка: БГНЕС

От 23 до 29 януари отбелязваме Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка. Заболяването е на второ място по разпространение сред жените в Европа. Всяка година се регистрират 33 000 нови случая, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова и поясни кой е причинителят на заболяването, както и какво се предприема в световен мащаб за неговото ограничаване:


"Ракът на шийката на матката продължава да бъде един изключително сериозен здравен проблем както в световен мащаб, така и в Европа, така и у нас. През 2020 година в света са регистрирани 604 000 нови случая и 342 000 смъртни случая. През 2018  година той е бил на четвърто място и като честота, и като причина за настъпване на смърт. По принцип тежестта е по-голяма в развиващите се страни. По отношение на Европа това е заболяването, което на второ място при жените между 15 и 44 години, като всяка година се диагностицират по 33 000 нови случая и по 15 000 смъртни случая. Смята се, че в Европа ежегодно повече от 325 млн. момичета и жени са в риск да развият това заболяване. Най-честият причинител в огромния брой от случаите е т.нар. човешки папилома вирус. Всъщност това е една група от различни типове вируси, около стотина, от тях поне 40 могат да инфектират половите органи и около 15 са тези, които могат да предизвикат раково образувание, при това не само в областта на шийката на матката, въпреки че това е една от най-честите изяви, а изобщо в аногениталната област. Предполага се, че той е един от най-честите причинители на рак в областта на главата и шията. Това е един вирус, който се разпространява доста лесно, но пък добрата новина е, че точно защото става дума за вирусен причинител, би могло да се работи много сериозно и в областта на профилактиката. Тук има разработена ваксина, поне три ваксини са лицензирани и в Европа, и в света. Вече има доста данни за високата ефективност на тази ваксина, така и за нейната безопасност. Така че в световен мащаб се работи доста сериозно за профилактика на това заболяване. Световната здравна организация има програма, която обхваща периода до 2030 година. Идеята е дотогава 90% от момичетата да бъдат защитени с тази ваксина. Прицелните групи са момичетата от 9 до 14 години, преди да бъдат сексуално активни, при които дозите са 2, при повече от 15 години дозите вече са три. В Европа редица онкологични дружества предлагат пълно изкореняване на рака на шийката на матката, като за тази цел ударението ще падне върху ваксинирането както на момичетата, така и на момчетата."


Проф. Радостина Александрова


В страните от Европейския съюз (ЕС) смъртността  от рак на шийката на матката бележи едно непрекъснато намаляване. Не така е обаче у нас. Средната смъртност в страната ни е по-висока от средната за ЕС, обясни вирусологът:


"Ние сме на трето място след Румъния и Молдова. Петгодишната преживяемост също е по-ниска. У нас годишно се регистрират някъде около 1100-1200 нови случая. Броят на смъртните случаи е300-400, което означава, че всеки ден една жена губи живота си поради рак на шийката на матката – едно заболяване, което на практика може да бъде предотвратено. Хубаво е, че я има тази Седмица, за да припомним, че начинът да се преборим с това заболяване, виждаме че човешките папилома вируси имат много лица, биха могли да причинят различни ракови заболявания, не само на шийката на матката. Но ако говорим за рака на шийката на матката, разбира се, че първата стъпка е ваксинацията, следващата стъпка са редовните прегледи и лечението, ако се появят предракови образувания. Всъщност това е също една благоприятна страна при това заболяване, че това може да се хване в изключително ранен стадий, още преди да е започнал самият раков процес. Така че това са възможностите, от които абсолютно всяка една жена трябва да се възползва, защото това в крайна сметка е дълг към самите нас и към хората, които обичаме и които ни обичат."


Проф. Александрова обясни също, че ваксината срещу рака на маточната шийка се прилага в редица европейски държави. В някои от тях покритието е над 80%, а в други дори и над 90 на сто. 


"В една от последните публикации, които четох в списание "Ваксини", беше точно за високата ефективност, за високата безопасност на тази ваксина. За това, че тя дава защита както по отношение на рака на шийката на матката, но също по отношение на пероралните инфекции, по отношение на аналните инфекции. За съжаление, това е един вирус, чието разпространение не можем да предотвратим с използването на предпазни средства, не във всички случаи това е възможно. Така че ваксината върши една изключително добра работа. Има данни вече за ефективността и по отношение на момчетата. Аз мисля, че е добре да говорим за ваксините, за инфекциите, ако щете и за раковите заболявания, и нека това да бъде един непрекъснат разговор, не просто в дните и седмиците, защото това наистина е важно." 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Малките добринки на дядо Пешо от Ослен Криводол

Кът за отдих за своите съселяни създава собственоръчно 70-годишният Пешо Петков от Ослен Криводол . Пейките са  поставени по пътя от гарата до врачанското село.  По своя инициатива възстановява в училището детската пързалка, люлките и изработва нова въртележка. Освен това се включва във всички дейности, които са свързани с облагородяването на..

публикувано на 07.05.24 в 16:00

Петокласник от Видин подреди самостоятелна изложба

Никалъс Венелинов  от Школа "Дъга" при Народно читалище "Цвят 1870" във Видин  подреди самостоятелна изложба с рисунки .  Единайсетгодишният Никалъс учи в СУ "Петко Рачов Славейков". Интересът му към рисуването се проявява от ранна детска възраст. Всъщност това е втората изложба с негови авторски творби, като първата е била в СУ..

публикувано на 07.05.24 в 15:00

Ученик от Лом с първо място в Национална ученическа конференция

Дванайсетокласникът Стоян Антов от СУ "Димитър Маринов" в град Лом спечели първо място  със своя разказ в десетото издание на Националната ученическа конференция по гражданско образование на тема "Семейство-училище-общество", провела се в Добрич. Във форума се състезаваха и ученици с есета, презентации и филми. Стоян Антов вече е издал две..

публикувано на 07.05.24 в 14:00

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

"Неделник" от 5 май 2024 година

Христос Воскресе. На Великден, като на Великден. Всъщност всеки път на Великден има „Неделник“, защото е неделя. И днес ни има. Започвам с това, че в понеделник при голям успех в София се състоя премиерната прожекция на филма „Гераците“ на роденият във Видин режисьор Максим Генчев. Филма тръгна по кината от 3 май, а идеята на Максим Генчев..

публикувано на 05.05.24 в 14:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00