Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 27 януари 2023 година

Снимка: Радио Видин

В "Едно", предаването, което се излъчва със съдействието на Фондация "Подкрепа за реализация"-Видин говорим за новата формула за изчисляване на проценти от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Напомняме и какъв е редът за получаване на технически помощни средства. В предаването включваме информация и за помощта, която Агенцията за хората с увреждания отпуска за стартиране на собствен бизнес. Обръщаме внимание и на събитията от годишния календар на Фондация "Подкрепа за реализация". 


Правителството одобри нова формула за изчисляване на проценти от ТЕЛК за хората с увреждания. С нормативните промени се дава възможност на хората, освидетелствани по досегашния ред, да поискат преосвидетелстване, ако новите условия са по-благоприятни за тях. Какви са промените, научаваме от социалния работник в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация „Подкрепа за реализация“ Диман Михайлов


"Връща се старото правило, че в оценката влиза заболяването с най-висока степен увреждане плюс 20% от сбора на всички съпътстващи увреждания."


От 1 юли 2022 г. хората с увреждания получават помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия и ремонтни дейности от търговци на дребно, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса. 


"Техническите помощни средства вече се издават от Районните здравноосигурителни каси, като протоколите за помощно средство могат да се подават по електронен път, както и на хартиен носител," обяснява Диман Михайлов.


До 20 хиляди лева могат да получат хора с увреждания, за да стартират собствен бизнес по конкурс на Агенцията за хората с увреждания. Тя ще финансира с до 740 хиляди лева и предложения за създаване на Центрове за защитена заетост. 


Както обикновено през януари Фондация "Подкрепа за реализация" подготвя график за предстоящите събития през годината. За тях разказва социалният работник Татяна Иванова.


"Както всяка година графикът със събитията ни е пълен. Заложили сме всеки месец да отбележим поне по един празник. Обърнали сме внимание специално на християнските празници. Заложили сме и две летни екскурзии. Ще празнуваме Баба Марта, Международния ден на жената, Деня на пролетта. През април отбелязваме Великден, като за него ще наблегнем на християнските традиции и обичаи. През май месец плануваме международното спортно състезание, което от доста време не сме провеждали заради пандемията. На първи юни ще е детският празник "Щуроландия". В края на юни е планувана екскурзия, от 26-и до 29-и юни, с три нощувки във ваканционни селище Острова в село Бели Осъм и една нощувка в град Ловеч, като сме заложили да се посетят доста интересни места. През август месец предвиждаме работна среща на работещите в социалните услуги в Северна България, среща на "Източна социална мрежа" през октомври", коледните празници след това." 


Смяната на обстановката влияе положително на хората, които ползват социалните услуги към фондацията казва психологът Дилян Борисов. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00