Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биопроизводството - пари има, действия трябват

Снимка: Радио Видин


Производители и преработватели на биопродукция, представители на земеделското министерство и сертифициращи организации – над 140 участници са присъствали на традиционната Национална БИО коференция в Пловдив преди дни. Разяснени са новите моменти в биопроизводството, които са залегнали в Стратегическия план. Ще заеме ли биопроизводството своето достойно място,  коментарът е на д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена".


"Фокусирахме се върху обсъждана на нов програмен период, нов Стратегически план, мерките, които са залегнали в него. Поговорихме си повече за бъдещето. За биопроизводството има светъл лъч, въпросът е всички да сме активни, за да превърнем всичко в някакви резултати, значими за сектора. Добрата новина е, че са осигурени средства, които никога досега не сме имали. То не винаги се касае само до пари, но в случая парите ги има- предвидени са почти 400 милиона евро за следващите пет години. Това са много пари- за сравнение, за последните седем години са изплатени 165 млн. евро, т.е. за по-малък период, за пет години, имаме почти двойно по-голяма сума- одобрена и на разположение на производителите. Тук основното предизвикателство е как да се направи дизайна на мерките, на процесите за кандидатстване, контрола, че да не се налага хора да се отказват, да се разочароват... " 


Предвидените средства са за производство в три сектора- животновъдство, растениевъдство и пчеларство. Новото е, че през следващите пет години животновъдите ще кандидатстват всяка година, а отглеждането на животни е обвързано със сертифицирането на фуражни култури, ливади и пасища. Растениевъди и пчелари от биосектора ще кандидатстват един път, а поетите ангажименти ще се изпълняват през следващите пет години. Улеснени са и производителите, които за пръв път влизат в преходен период на биоземеделие и поемат петгодишен ангажимент- те ще получават по-високата ставка през целия период – това ще помогне на производителите при търсене на пазари, увери Стоилко Апостолов. Според него, амбициозната цел, заложена в новата Обща селскостопанска политика- 25 % от обработваемите земи в Европейския съюз да са биосертифицирани, е постижима, въпреки, че санкциите, свръхрегулациите и недостатъчния пазар- поне у нас, все още са проблем:


"С нас или без нас, в ЕС има държави, които продължават да увеличават площите си- Австрия, Литва, Швеция, Франция е на трето място в света по размер на сертифицирани площи. Биоземеделието си се развива, ние кретаме най-отзад,. Стана така, че се върнахме почти 10 години назад по размер на сертифицираните площи от 2014- 2015 година, което е много голямо отстъпление... Лшото е, че има хора, които не искат и да чуват вече за био- заради санкции, заради безсмислени свръхрегулации, които бяха въведени. Това е в момента основната ни битка с администрацията - да се откажат от тази функция на стражари... Не да си измисляме правила, с които просто да санкционираме... На едно от последните заседания на Комитета по наблюдение преди Нова година прехвърлихме 50 милиона евро по мярка Биоземеделие, които не бяха усвоени. Прехвърлихме ги като помощ за Украйна... Тези 50 милиона евро бяха изстрадани и много хора може би нямаше да се откажат, ако си бяха получили плащанията. На практика, има много хора, които бяха санкционирани за нищо или за скрити капанчета в наредбите, които просто ги отказаха... " 


Според Стоилко Апостолов реалистична и напълно постижима е целта, заложена в Общата селскостопанска политика, до 2030 година 25 % от земеделските площи в ЕС да са биосертифицирани, като стремежът е към чиста, здравословна и достъпна храна, чисти почви и чист въздух... Въпреки че през последните години у нас се забелязва намаление на био площите, до 2030 година 10 % от земята ни трябва да е с биосертификат. 


"Най-много сертифицирани площи има с овощни видове и ядки- имаме хубав микс, етерично-маслени култури, зърнени култури, овощни и зеленчукови култури- разнообразна е палитрата..." 


В Националния план за развитие на биологичното производство са разписани мерки за насърчаване на търсенето, които целят популяризиране на производството и потреблението на биопродукти, за кампании, изложения и вкарването на биологични плодове и зеленчуци в учебните заведения. Всичко, което се използва в кухните на детски градини и училища да е произведено по биологичен начин- това е заложено в Националния план за биопроизводство, в който е разписана Директива за въвеждането на зелени обществени поръчки- така кметовете ще имат право да избират местни доставчици, а не само  такива, които предлагат най-ниска цена. Друга ниша е и вкарването на повече биопродукти в схемите „Училищен плод и Училищно мляко“. Това ще стимулира и производството, и пазара, ще формира и отношение на подрастващите към биопродуктите, посочи Стоилко Апостолов. Според него най-големият проблем е липсата на знания и технологии в сектора:


"Нямаме нито машините за почвообработки, нито технологиите... Необходими са специалисти, които са в помощ на производителите..."


Недостатъчните познания за биопроизводство и обучени специалисти, липсата на пазари и реализация, са проблем пред биопроизводителите. Ако биопродуктите трайно влязат в училища и детски градини, младите ще могат да усетят вкуса им. Така впоследствие и търсенето ще е по-голямо, а това ще стимулира производителите, категоричен е Стоилко Апостолов. Иначе пари в Стратегическия план за биопроизводство има достатъчно. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15