Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 170 са проверките на инспекторите от ИАРА в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН архив

Общо 48 проверки са извършени от инспекторите от териториално звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ в Монтана от началото на годината. Съставени са 12 акта за установяване на административно нарушение /АУАН/, почти всички са за стопански риболов, каза началникът на отдел ''Рибарство и контрол - Западна България'' Росен Николов:


„Дори вече имаме и лице с 3-годишна ефективна присъда, издадена от съда във Враца, която е влязла в сила и без право на обжалване. Имаше опити за набези с хрилни мрежи, което нанася най-големите щети, но засега нещата там са овладени. На територията на Враца имаме 68 проверки, със съставени 68 доклада и са съставени 12 АУАН-а, констатирани нарушения, които пак голяма част от тях са за стопански риболов. Във Видин на територията са извършени 52 проверки, съставени са 43 доклада и имаме 8 констатирани нарушения, със съставени АУАН-и по ЗРА (Закон за рибарството и аквакултурите - бел.ред.), от които 5 са влезнали в сила.“


За съвместната акция на ИАРА- Монтана и Районно управление-Белоградчик на язовир „Дъбравка“ Росен Николов заяви:


Снимка: ИАРА„Успяха да заловят рибата, тя не е от големите държавни язовири, но въпреки всичко нарушението си е нарушение. От малък водоем бяха извадени с хрилни мрежи достатъчно голямо количество риба и в момента там тече досъдебно производство.“


При акцията в началото на февруари двама мъже от Монтана – на 33 и 42 години, са били задържани за незаконен улов на риба в язовир „Дъбравка“, община Белоградчик. При извършено претърсване в колата на 33-годишния – „Фолксваген Голф“, с монтанска регистрация, служителите на реда открили и иззели надуваема лодка, 8 рибарски мрежи и 120 риби – каракуда, сом и шаран. Автомобилът, мрежите и рибата са иззети. Законът предвижда от 1 до 3 години затвор и от 15 до 20 хиляди лева глоба. Срещу единия от задържаните това е трето досъдебно производство, уточняват от ИАРА. Последният случай е от преди 3 месеца. Има и няколко влезли в сила наказателни постановления за нарушения на ЗРА.


Друго нарушение от последните дни е от Монтана - при проверка на служители на ИАРА на река „Огоста“ в града, при действаща забрана за задържането при улов на балканска пъстърва е установено лице, уловило и задържало 3 броя балканска пъстърва. Съставен е акт за установяване на административно нарушение по чл. 30, ал. 3, т. 1 от ЗРА.


В сравнение с миналата година намаляха много нарушенията, констатира Росен Николов.


Под контрол са и зарибяванията. При всяко зарибяване, което правят риболовни сдружения, присъства представител на ИАРА. Всяко сдружение, което продава билети за риболов, трябва да отделя сума за зарибяване, припомни Росен Николов. Инспекторите следят за сумата, количеството риба, документите за произход на зарибителния материал.


Звената на Агенцията по рибарство в Северозапада са обезпечени с кадри:


„Засега запълнихме бройките. Дори се борим за още една, две бройки. Но засега навсякъде ни е попълнен личният състав. Не сме останали без хора, за което благодаря на ръководството, че по този начин успяха да се преборят с един проблем, който имахме предишната година.“


Още по темата може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00